Црква на животоносниот извор (Киев)

Црквата на живоносниот извор (украински: Церковь Живоносного Источника) е црква која се наоѓа во Киевско-печерската лавра во Киев, Украина.

Црква на животоносниот извор
Церковь Живоносного Источника
МестоКиев
ЗемјаУкраина
Историја
Основана1913

Црквата била изградена во 1913 година. Во времето на Големата патриотска војна била многу оштетена, а по доаѓањето на комунистите била оставена во руини. Нејзиното санирање започнало во 1980-тите.