Црква Свети Никола во Јегра

Црквата Св. Никола во Егра / Егер ( ма унгарски: Szent Miklós Görögkeleti Szerb templom, Rác templom ) е српска православна црква посветена на Свети Никола. Градот Јегра се наоѓа на север од Унгарија .

Српската црква во Егер

Историја уреди

 
Иконостасот во црквата

За време на војните со Турците, многу Срби избегале во Унгарија, па дури и во Јегегра . Од 17 век тие ја користеле Августинската црква. Патријархот Чарнојевиќ во 1690 година донел до 35.000 српски семејства во Јегер. Црквата била изградена во 1729 година до 1732, но со значително противење на градот. Тоа е само 1785 година Царот Јозеф II дозволил изградба на сегашната црква во стилот на подоцниот Рококо ( цопф стил). Изградена е според планот на Јанош Поволни. Иконостасот беше изработен од Никола Јанковиќ од 178 до 179 година. Сликите ги насликал виенскиот уметник Антон Кулмајстер, а јужниот влез го осликал италијанскиот фрескосликар Џовани Адами.

Внатрешната декорација на црквата Св. Никола е една од најбогатите во целата денешна Унгарија. Денес оваа црква е претворена во музеј, бидејќи во Јегра нема повеќе православни верници.

Надворешни врски уреди