Црква Благовештение на Пресвета Богородица (Тинос)

Црквата Благовештение на Пресвета Богородица (грчки: Παναγία της Τήνου) е црква која се наоѓа на островот Тинос, Грција. Црквата припаѓа на Грчката православна црква и е еден од најпосетуваните христијански храмови на Медитеранот. Црквата била изградена на местото врз пагански храм, посветен на богот Дионис.

Црква Благовештение на Пресвета Богородица
Παναγία της Τήνου
Tinos panagia evangelistria 200707 04.jpg
Основни податоци
МестоТинос, Грција
Духовно-организациски статусцрква


НаводиУреди