Централна Унгарија

Централна Унгарија ( унгарски: Közép-Magyarország унгарски: Közép-Magyarország унгарски: Közép-Magyarország унгарски: Közép-Magyarország ) е еден од седумте статистички региони во Унгарија ( NUTS 1 и NUTS 2). Тоа ја вклучува Будимпешта (главниот град на регионот) и регионот Пешта .

Местоположба на регионот на Централна Унгарија во рамките на Унгарија

Администрација

уреди

Подрегиони на Централна Унгарија (бројки од населението од Централниот завод за статистика на Унгарија од 2009 година)

Будимпешта

уреди
Подрегион Седиште Површина Популација Број на

</br> населби
Будимпешта Будимпешта 525.16 525.16 km2 (202.77 ми) 1,712,210 1

Округот Пешта

уреди
Подрегион Седиште Површина Популација Број на

</br> населби
Асод Асод 241.41 241.41 km2 (93.21 ми) 35,451 9
Будаерш Будаерш 240.36 240.36 km2 (92.80 ми) 85,115 10
Цеглед Цеглед 1,234.00 1,234.00 km2 (476.45 ми) 121,149 15
Дабаш Дабаш 498.68 498.68 km2 (192.54 ми) 44,183 10
Дунакеси Дунакеси 125.17 125.17 km2 (48.33 ми) 79,123 4
Ерд Ерд 117.95 117.95 km2 (45.54 ми) 99,536 4
Геделе Геделе 380.88 380.88 km2 (147.06 ми) 104,471 12
Ѓал Ѓал 286.54 286.54 km2 (110.63 ми) 45,944 5
Монор Монор 449.62 449.62 km2 (173.60 ми) 110,287 15
Наѓката Наѓката 711.85 711.85 km2 (274.85 ми) 76,909 16
Пилишверешвар Пилишверешвар 245.44 245.44 km2 (94.76 ми) 66,702 14
Рацкеве Рацкеве 628.33 628.33 km2 (242.60 ми) 141,756 20
Сентендре Сентендре 326.58 326.58 km2 (126.09 ми) 77,676 13
Соб Соб 314.73 314.73 km2 (121.52 ми) 13
Вац Вац 431.81 431.81 km2 (166.72 ми) 70,558 19
Верешеѓхаз Верешеѓхаз 159.79 159.79 km2 (61.70 ми) 36,793 8

Демографија

уреди
  • Вкупно население 2.925.500 (2009)
    • 14% на возраст од 0-14 години
    • 69% на возраст од 15-64 години
    • 17% на возраст од 65 години и повеќе [1]

Економија

уреди

Централна Унгарија е најбогатиот и најразвиениот регион во земјата. Стапката на невработеност изнесувала 2,7% во 2017 година и била многу пониска од националниот и европскиот просек.[2]

Година 2006 година 2007 година 2008 година 2009 година 2010 година 2011 година 2012 2013 2014 2015 2016 година 2017
стапка на невработеност

</br> (во%)
5.1% 4,8% 4.5% 6.5% 8.9% 9,0% 9,5% 8.7% 6.2% 5,3% 3,8% 2.7%

Туризам

уреди

Централна Унгарија е дел од Туристичкиот регион на Будимпешта.

Будимпешта

Во 1987 година бил прогласен за светско културно наследство кое вклучува замокот Буда , реката Дунав , авенијата Андраши и неговата историска околина, Милениумската подземна железница и плоштадот на хероите .

Други важни знаменитости во Буда се Хил Гелерт и гробот на Ѓул Баба и бањите Рудас изградени за време на османлиското владеење на Унгарија , рушевините на Старата Буда , Колосеумот во улицата Нагисомбат и урнатините на Аквинкум . Во Буда Хилс со седиштето , детската железница и пештерите со сталагмити и сталактити .

Најважните знаменитости во Пешта се зградата на Унгарскиот парламент , базиликата Св. Стефан , Парохиската црква Внатрешна Градска , Унгарската академија на науките , концертната сала Вигадо , Унгарскиот национален музеј , Њујоршката палата на Малиот булевар , Дохани Стрит синагога , Големиот булевар , и Музејот за применети уметности .

Други значајни прикази се во Музејот на ликовни уметности , Унгарската национална галерија , Етнографскиот музеј , Историскиот музеј во Будимпешта и Статуи парк .

Најзначајни знаменитости се најстарите мостови во Будимпешта, како што се мостот на Сехениј, Мостот Маргарет, мостот Либерти . Најголемите паркови се многу популарни, особено Градскиот парк со замокот Вајдахуњад , термалната бања Сечењи , зоолошката градина во Будимпешта и ботаничката градина и островот Маргарет . Будимпешта е светски позната по своите топла бањи .

Будимпешта има многу повеќегодишни настани, на пример Будимпештански саем, огномет и Будимпешта парада .

Регионот Пешта

Места на интереси во областа Пешта се Гедолло (Кралскиот замок и Арборетум ), Ракеве ( српска катедрала и Замок Савојја ), Сентендре (градски плоштад во Барок , музеј Маргет Ковач, Музеј на етнографскиот музеј на отворено), Вац (катедрала, триумфална арка ) и Вишеград Замокот Вишеград).

Други обележја се црквите (изградени во средниот век ) во Самбак , Реформираната црква на Светото Римско Царство , Црквата во Фот во романтичен стил , Апај рамнина, антички смрека полиња во Татарсентѓерѓ, , Атила во Тапиосентмартоn , арборетумот во Варакто и меченото светилиште во Верешеѓхаз .

Пилиските планини нудат многу можности за пешачење . Исто така постојат и Вишеградските Хилс , водопадот Ордогмалом, Националниот парк Годоло и Националниот парк Окса .

Наводи

уреди
  1. Hungarian Central Statistical Office, 2009.
  2. „Regional Unemployment by NUTS2 Region“.