Хубе е гребен, до 346,2   м   погоре од нивото на морето (NN), во длината на Лена и во областа на Нортхајм, во германската држава Долна Саксонија .

Хјуб - ридот

ГеографијаУреди

Густо пошумениот Хубе лежи веднаш североисточно од градот Ајнбек, со своите убави дрвени куќи, западно од реката Лејн и северно од долината Илме . Иако гребенот, кој мери околу 8.5   x   5.5   километри, се наоѓа западно од Лејн, се смета како дел од југозападниот дел на Харц Форланд во официјалната регионална класификација на Германија.

Највисоката височина на Хуе е Фухшохленберг со преносната јарболка на 346,2   м . Околу 150   метри југоисточно од кулата е највисоката точка на вистинскиот самит. На северниот крај на Грин Форест, северниот дел на Хуе, се урнатините на Грин замокот над градот Грин со добри погледи од замокот кула. Во јужниот дел на Хуе, на 570 метри северно од Алтендорфер Берг и помеѓу Ајнбек и Негенборн се наоѓа царската кула Фредерик ( Kaiser-Friedrick-Turm ), исто така наречена кула Ајнбек ( Ајнбекер Турм ).

ГеологијаУреди

Во регионот Хубе, карбонатните карпи преовладуваат. Горниот и Средниот Мушкелкалк се појавуваат на нејзиниот западен раб, долниот Мушкелкалкво централната област и песочник на нејзините источни падини.