Хронологија на пандемијата на коронавирус во Македонија

хронолошки преглед на пандемијата на коронавирус во Македонија

Ова е статија која хронолошки го следи развојот на Пандемијата на коронавирус во Македонија во 2020 година.

Хронологија уреди

Февруари уреди

Првиот случај на македонски државјанин заразен од болеста е забележан надвор од границите. Бил член на посадата на бродот „Дајмонд Принцес“ на кој на 4 февруари е потврден првиот заразен случај. На истиот брод биле уште двајца македонски државјани, сите дел од екипажот. Бродот бил ставен под карантин на пристаништето во Јокохама, Јапонија. Заразениот македонски државјанин бил позитивен на вирусот на 13 февруари и имал благ облик на заболување. Бил пренесен на лекување во болница во Јокохама.[1]

На 26 февруари, Македонија го потврди првиот случај, жена чиј тест на SARS-CoV-2 на Клиниката за заразни болести во Скопје бил позитивен. Таа престојувала во Италија месец дена и боледувала две недели. По враќањето, веднаш се пријавила на клиниката.[2]

Март уреди

На 6 март биле потврдени уште два случаја на брачни двојки од Баланци, Општина Центар Жупа кои биле жители на Бреша, Италија и се претпоставува дека се вратиле во земјата заради страв од вирусот. По позитивните резултати од тестовите биле пренесени на истата клиника како и првиот случај.[3]

На 9 март бројот на заразени се искачил на седум. Една од заразените лица е директорка на Клиниката за кожни болести чиј резултат бил позитивен по враќањето од зимски одмор во Италија. Ова предизвикало многу прашања бидејќи таа исто така држела предавање на конференција по враќањето од Италија без да се тестира, за што подоцна била разрешена од функцијата.[4] Меѓу другите се и тројца блиски роднини на брачната двојка од Центар Жупа чии тестирања биле позитивни и поради тоа се пренесени во Скопје.[5]

На 10 март по формално барање на градоначалникот на Дебар,[6] градот од каде биле пет од седумте случаи, и поради реакциите во јавноста за однесувањето на заразената директорка на клиниката, Министерството за здравство објави посебни мерки за превенција од понатамошно ширење на вирусот. Истите вклучувале двонеделно затворање на сите образовни установи (од претшколско образование до универзитети), забрана за патување во земјите со најголем број на заразени (Кина, Кореја, Италија, Франција, Германија и др.), забрана на одржување на јавни настани и одржување на спортските настани без публика.[7] Повторените тестови на првата заразена се покажале негативни. И покрај тоа, пациентката била задржана на болничко лекување.[8]

На 11 март биле потврдени уште два случаја, повторно од Дебар,[9] кои биле во контакт со првите случаи во градот.

На 13 март биле потврдени 4 нови случаи повторно од Дебар и била прогласена кризна состојба во градот, со што општините Дебар и Центар Жупа биле ставени под карантин.[10] Подоцна, претседателот Пендаровски донел одлука за ангажирање на Армијата во овие области.[11] Исто така било објавено дека нема да се дозволи влез на странци кои доаѓаат од високоризичните земји.[12]

На 14 март биле тестирани 8 лица од коронавирус од кои шест биле позитивни (5 од Дебар и 1 од Скопје кој се вратил од патување во Шпанија). Од сите дијагностицирани пациенти, 14 сместени на клиниката во Скопје, додека петте нови случаи останале во Дебар каде била поставена потребната опрема.[13]

На 16 март, седум лица биле позитивни (4 од Дебар и 3 од Скопје). Тројца од пациентите биле сместени во Скопје, а другите четири во Дебар. Два случаја имале позитивни тестови во приватната болница „Жан Митрев“ во Скопје и за овие случаи тестовите биле повторени во државната клиничка лабораторија наредниот ден.[14] Исто така било објавено дека сите копнени граници како и аеродромот во Скопје се затвораат.[15]

На 17 март биле потврдени 5 нови случаи, четири од Дебар, од кои двајца доктори и две медицински сестри, и еден од Скопје.

На 18 март биле потврдени уште четири нови случаи во Скопје кај лица кои се вратиле од Белгија.[16] Истиот ден техничкиот премиер Оливер Спасовски соопштил дека владата ја разгледува можноста за прогласување на вонредна состојба во земјата, што би било првпат да се воведе оваа мерка во историјата на државата.[17] Вонредната состојба била воведена приквечер од претседателот Стево Пендаровски. Парламентот веќе бил распуштен поради распишаните парламентарни избори, а на Владата покрај извршната ѝ била доделена и законодавната власт.[18] При крајот на денот било соопштено за уште седум лица позитивни на вирусот, со што бројката достигнала 42 потврдени случаи.[19]

На 19 март биле потврдени шест нови случаи од кои три во Дебар и по други три во Скопје, Гостивар и Штип. Потврдениот случај во Штип се однесувал на 4-годишно девојче кое престојувало во Англија.[20]

На 20 март утрото било соопштено дека по извршување на поширок процес на испитување потврдени се 19 нови случаи, сите во Скопје, од кои 17 биле тестирани на приватната клиника „Жан Митрев“.[21] Скопје ја преминал бројката на Дебар во најмногу потврдени случаи. Попладнето биле потврдени уште шест нови случаи, со што бројката на заразени од болеста на крајот од денот достигнала 76 потврдени случаи.[22][23]

На 21 март се потврдени уште девет нови случаи (7 во Скопје и 2 во Штип).[24] Иистиот ден владата вовела полициски час како мерка против масовното ширење на болеста, и истиот важи од 21:00 до 06:00 часот.[25] Министерството за здравство соопштило дека понатаму за новите случаи на заразени со вирусот ќе известува само еднаш во денот на прес-конференција која ќе се одржува во 12:00 часот, а во која информациите ќе се однесуваат за изминатите 24 часа.

На 22 март се потврдени 29 нови случаи (22 во Скопје, 3 во Штип, 2 во Дебар, 1 во Охрид и 1 во Куманово).[26] Подоцна истиот ден е забележан првиот смртен случај — 56-годишна жена од Куманово, каде присуството на вирусот е утврдено дури посмртно.[27]

На 23 март се потврдени 22 нови случаи (15 во Скопје, 4 во Дебар, 2 во Куманово и 1 во Охрид). Истиот ден е потврдена и втората жртва од коронавирусот, 63-годишен маж од Дебар кој бил хоспитализиран во Скопје на 17 март. Неговата состојба била стабилна, но истата се влошила ноќта пред да почине и поради тоа бил ставен на респираторни машини.[28]

На 24 март се потврдени 12 нови случаи, од кои 7 во Скопје и 5 во Куманиво.[29]

На 25 март се потврдени 29 нови случаи (20 во Скопје, 3 во Куманово и Велес, 2 во Прилеп и 1 во Дебар). Со тоа бројот на заразени се искачил на вкупно 177 дијагностицирани пациенти. Нови места на кои се појавил вирусот се Велес и Прилеп.[30] Попладнето била соопштена и третата жртва од коронавирусот, пациентка од Дебар на 66-годишна возраст која примала хронична терапија за хипертензија. Таа подолго време била на респираторна машина.[31]

На 26 март се потврдени 24 нови случаи од кои 15 во Скопје, 4 во Куманово, 2 во Дебар, по 1 случај во Охрид и во Штип, како и првиот случај во Тетово. Опоравени се двајца пациенти.[32]

На 27 март се потврдени 18 нови случаи од кои 11 во Скопје, 4 во Прилеп, 2 во Куманово и 1 во Тетово.[33]

На 28 март се утврдени 22 нови случаи (9 во Скопје, по 3 во Куманово и Струга, по 2 во Тетово, Прилеп и Дебар и 1 во Битола). Забележан е четвртиот смртен случај — 66-годишна жена од околината на Струга.[34]

На 29 март се потврдени 18 нови случаи (6 во Штип, 3 во Скопје и Велес, 2 во Струга и по 1 случај во Струмица, Дебар, Тетово и Гевгелија).[35] Соопштени се и два нови смртни случаи. Починале 91-годишен и 31-годишен пациент. Пациентот на 91 година осум дена се лечел на Клиниката за инфективни болести во Скопје, а на 31-годишниот нагло му се влошила состојбата.

На 30 март се утврдени 26 нови случаи (19 во Скопје, 3 во Куманово, 1 во Прилеп, 1 во Тетово, 1 во Дебар и 1 во Крива Паланка). Соопштени смртен случај на 79-годишен маж од Дебар и опоравувањето на 9 лица. (8 од Скопје и 1 од Дебар)[36]

На 31 март Министерството за здравство соопштило за 44 нови случаи: 23 во Куманово, 11 во Скопје, 4 во Тетово, 3 во Битола, 2 во Струга и 1 во Прилеп. Починале 45-годишен маж од Куманово и 78-годишен маж од Дебар, двајцата со претходни здравствени проблеми. До овој датум се извршени вкупно 3.518 тестирања.[37]

Април уреди

 
Знак на под за одржување на физичко растојание од 1,5 метар

На 1 април се објавени 25 нови случаи: 7 во Куманово, 7 во Скопје, 4 во Тетово, 3 во Битола, 2 во Струга, 1 во Гевгелија и 1 во Кочани. Починала 65-годишна жена од Лабуништа со претходни здравствени проблеми. Излекувани се 5 пациенти.[38]

На 2 април се утврдени 30 нови случаи: 12 во Скопје, 9 во Прилеп, 8 во Куманово и 1 во Крива Паланка.[39]

На 3 април се објавени уште 46 случаи: 23 во Куманово, 13 во Скопје, 2 во Дебар, 2 во Велес, 2 во Гевгелија, 2 во Тетово, 1 во Прилеп и 1 во Гостивар. Потврден еден смртен случај на 68-годишен маж од Тетовско. Вечерта вирусот одзел уште еден живот — 70-годишен маж од Куманово.[40]

На 4 април се утврдени 53 нови случаи: 14 во Струга, 13 во Скопје, 8 во Куманово, 6 во Кочани, 5 во Штип, по 2 во Прилеп, Тетово и Гостивар и 1 во Велес. Истиот ден има 5 починати.[41]

На 5 април се заведени 72 нови случаи: 21 во Куманово, 14 во Скопје, 12 во Тетово, 9 во Прилеп, 7 во Кочани, 2 во Крушево, 2 во Битола, и по 1 случај во Струга, Велес, Гостивар, Штип и Радовиш. Потврден е смрте случај на 63-годишен маж од Лабуништа.[42] Подоцна истиот ден, Институтот за јавно здравје објавил исправка за податоците: еден случај на човек вратен од Словенија под карантин од Гостивар е всушност од Струмица, а другиот вратен од странство е под карантин од Тетово, но живее во Радовиш.[43]

На 6 април, 15 нови случаи: 8 во Куманово, 4 во Скопје и по еден од Тетово, Струга и Штип. Потврдени се 3 смртни случаи: двајца мажи (на 69 и 65 години) во Тетово и 40-годишен маж од Кочани. Опоравени се 6 пациенти.[44]

На 7 април се појавиле 29 нови случаи: 15 од Скопје, 7 од Куманово, по 3 од Струга и Кочани и 1 од Прилеп. Починале 5 лица: двајца мажи од Куманово на возраст од 52 и 53 години, 81-годишна жена од Штип, 65-годишна жена од Струга и 62-годишна жена од Тетово.[45] Подоцна од вирусот починал и 45-годишен маж од Скопје на пат кон болницата „8 Септември“.[46]

На 8 април имало 18 нови случаи: 7 во Скопје, 4 во Прилеп, по 2 Битола и Куманово и по 1 во Крушево, Кочани и Кавадарци. Починале две лица: 73-годишен маж од Куманово и случајот во Кавадарци. Кавадаречкиот случај бил 44-годишен странски државјанин кој бил пронајден мртов во станот, и каде присуството на вирусот е утврдено посмртно. Излекувани се 7 пациенти.[47] Подоцна истиот ден се јавил уште еден смртен случај. 27-годишна девојка од Куманово која се породила на 30 март додека била заразена.[48]

На 9 април се појавиле 46 нови случаи: 13 во Куманово, 12 во Скопје, по 8 во Прилеп и Велес, 2 во Струга и по еден во Тетово, Кочани и Пробиштип.[49]

На 10 април се утврдени 48 нови случаи: 25 од Куманово, 11 од Скопје, 4 од Прилеп, 3 од Струга, 2 од Гостивар и по еден од Охрид, Штип и Тетово. Потврдени се два нови смртни случаи.[50]

На 11 април се појавиле уште 49 случаи: 14 во Куманово, 13 во Скопје, 8 во Прилеп, по 6 во Штип и Велес и по еден во Гостивар и Кочани. Починале две лица.[51]

На 12 април имало 68 нови случаи: 18 во Куманово, 15 во Скопје, 14 во Прилеп, 10 во Струга, 6 во Велес, 2 во Тетово и по еден во Гостивар, Битола и Кочани.[52]

На 13 април се појавиле 26 нови случаи: 11 во Куманово, по 4 во Скопје и Тетово, 3 во Прилеп, 2 во Велес и по еден во Пробиштип и Кочани. Починале четири лица: 63-годишен маж и 79-годишна жена од Скопје, 58-годишен маж од Велес и 67-годишен маж од Прилеп. Излекувани се тројца пациенти.[53]

На 14 април имало 54 нови заболени случаи: 25 во Куманово, 13 во Скопје, 10 во Прилеп, 2 во Велес и по еден во Штип, Тетово, Гостивар и Кичево. Починале 6 лица, а се опоравиле 42. Заклучно со овој ден, извршени се 9.262 тестирања.[54]

На 15 април се утврдени 66 нови случаи: 27 во Куманово, 10 во Скопје, по 5 во Тетово и Охрид, по 4 во Струга и Прилеп, по 3 во Кочани и Штип, по 2 во Велес и Неготино и еден случај во Гостивар. Починала една 76-годишна жена од Скопје. Излекувани се 12 пациенти.[55]

На 16 април имало 107 новозаболени: 44 во Куманово, 28 во Скопје, 11 во Прилеп, 6 во Битола, 5 во Тетово, 4 во Велес, по 2 во Дебар и Гостивар и по еден во Струга, Штип, Кавадарци, Кочани и Кичево. Се јавиле првите нови случаи во Дебар во последните две недели, само два дена по завршувањето на градскиот карантин. Починало едно лице, а излекувани се 23. Тој ден се тестирани 660 нови лица, накајчувајќи ја бројката на вкупно направени 10.422 тестови.[56] Истиот ден премиерот Оливер Спасовски, вицепремиерот Бујар Османи, министерот за здравство Венко Филипче, министерот за образование Арбер Адеми и и државниот секретар за здравство Владимир Милошев се ставени под 14-дневна самоизолација откако болеста е утврдена кај градоначалникот на Куманово, со кого неодамна се состанале.[57]

На 17 април се појавиле 36 нови случаи: 22 во Скопје, 4 во Куманово, по 3 во Прилеп, Струга и Велес и еден во Битола. Тројца починале, а 18 се излекувани.[58]

На 18 април имало 53 нови случаи: 13 во Скопје, 12 во Велес, по 9 во Куманово и Прилеп, 4 во Тетово, по 2 во Македонски Брод, Битола и Струга. Се опоравиле 25 лица.[59]

На 19 април имало 37 новозаболени: 9 во Куманово, по 8 во Скопје и Охрид, 5 во Прилеп, по 3 во Велес и Тетово и еден во Кочани. Починале две лица: 83-годишен маж од Штип и 66-годишен маж од Скопје. Излекувани се 15 пациенти.[60]

На 20 април се појавиле 18 нови случаи: 9 во Куманово, по 2 во Штип, Скопје и Тетово и по еден во Велес, Пехчево и Гостивар. Тројца починале, а оздравело 21 лице. Ова е првиот ден со повеќе излекувани од заразени.[61]

На 21 април имало 7 нови случаи: 3 во Тетово и по 2 во Куманово и Кочани. Починало едно лице: 70-годишен маж од Лабуништа, Струшко. Излекувани се 24 пациенти.[62]

На 22 април се појавиле 28 нови случаи: 11 во Скопје, 9 во Прилеп, 3 во Велес, по 2 во Куманово и Тетово и еден во Валандово. Починало едно лице: 51-годишен маж од Скопје. Се опоравиле 48 пациенти.[63] Следниот ден се олабавиле ограничувањата на движење, но со задолжително носење на маска, шал или марама брз устата во јавен простор (супермаркети, дуќани, јавен превоз).[64]

На 23 април е утврден 41 нов случај: 17 во Скопје, 11 во Куманово, 5 во Прилеп, 3 во Тетово, по еден во Кавадарци, Гостивар, Неготино, Крива Паланка и Кичево. Лицето во Неготино всушност живее во Демир Капија. Излекувани се 29 пациенти. Заклучно со овој ден направени се 13.649 тестови.[65]

На 24 април имало 26 нови случаи: 11 во Скопје, 6 во Струга, 3 во Тетово, 2 во Куманово и по еден во Битола, Неготино, Виница и Гостивар. Лицето во Неготино всушност живее во Демир Капија. Починало едно лице: 80-годишен маж од Скопје. Се опоравиле 36 лица.[66]

На 25 април имало 41 новозаболени: 17 во Скопје, по 8 во Куманово и Прилеп, 4 во Тетово, 2 во Велес и по еден во Битола и Струга. Починале две лица: 36-годишен маж од Гостивар и 25-годишно момче од Скопје. На овој ден излекувани се 37 пациенти.[67]

На 26 април се појавиле 19 нови случаи: 8 во Куманово, 3 во Скопје, по 2 во Велес, Струга и Прилеп и по еден во Виница и Гостивар. Забележани два смртни случаја: 49-годишна жена од Куманово и 73-годишен маж од Скопје. Оздравеле 126 пациенти.[68]

На 27 април имало 13 новозаболени: 5 во Куманово, 4 во Скопје и по 2 во Прилеп и Тетово. Починале четири лица: 58-годишна жена од Тетово, 81-годишна жена и 47-годишен маж од Куманово, како и 66-годишен маж од Битола. Излекувани се 53 лица.[69]

На 28 април се појавиле 22 новозаболени: 11 во Скопје, 3 во Велес, по 2 во Куманово, Гостивар и Кавадарци и по еден во Неготино и Струга. Болеста одзела шест животи: двајца мажи од Прилеп на возраст од 63 и 58 годиини, двајца мажи од Скопје на возраст од 75 и 58 години, една 71-годишна жена од Скопје и една 51-годишна жена од Тетово. Се опоравиле 36 лица.[70]

На 29 април имало 21 нов случај: 7 во Скопје, 6 во Куманово, 4 во Прилеп ии по еден во Струга, Тетово, Пехчево и Делчево. Починале две лица: 50-годишен маж од Скопје и 51-годишен маж од Прилеп. Излекувани се 38 лица.[71] Истиот ден, премиерот Оливер Спасовски и министерот за здравство Венко Филипче по вторпат добиле негативен тест по 14 дена самоизолација.[72][73]

На 30 април се јавиле 23 случаи на заразеност: 6 во Тетово, по 5 во Скопје и Куманово, 3 во Прилеп и по 2 во Велес и Неготино. Случаите од Неготино биле од Демир Капија. Починале четири лица: 62-годишен маж од Скопје, две жени од Куманово (на 72 и 79 години) и 59-годишна жена од Гостивар. Излекувани се 111 пациенти.[74]

Мај уреди

 
Министерот за здравство Венко Филипче на заедничка фотографија со доктори ангажирани во лабораторија во Скопје, мај 2020 г.

На 1 мај утврдени се 29 новозаразени: 11 во Скопје, 6 во Велес, 4 во Куманово, по 3 во Кочани и Прилеп и 2 во Тетово. Имало четири смртни случаи: 55-годишна жена, 87-годишен маж и 69-годишна жена од Прилеп и 62-годишен маж од Кочани. Опоравени се 69 лица.[75]

На 2 мај имало 15 нови случаи: 7 во Куманово, 4 во Прилеп, 2 во Скопје и по еден во Струга и Тетово. Починало едно лице: 61-годишен маж од Струга. Оздравеле 45 лица.[76]

На 3 мај се јавиле 5 новозаболени: 2 во Скопје и по еден во Куманово, Тетово и Прилеп. Починале две лица: 94-годишен маж од Куманово и 69-годишна жена од Струга. Излекувани се 95 пациенти. Заклучно со овој ден направени се 17.246 тестови.[77]

На 4 мај имало 7 нови случаи: 4 во Тетово и по еден во Скопје, Прилеп и Кратово. Починало едно лице: водителот и пејач Драган Вучиќ, кој тогаш бил на 65-годишна возраст.[78] Оздравеле 47 лица.[79]

На 5 мај утврдени се 8 нови случаи: 4 во Велес, 3 во Скопје и еден во Битола. Починало едно лице: 59-годишна жена од Тетово. Излекуван е 21 пациент.[80] За првпат пациент бил тргнат од респираторна машина.[81]

На 6 мај имало 13 новозаболени: 5 во Велес, по 3 во Прилеп и Тетово и по еден во Куманово и Битола. Двајца починале, а 44 лица оздравеле.[82]

На 7 мај се утврдени 33 нови случаи: 11 во Скопје, 9 во Велес, 5 во Прилеп, по 2 во Куманово, Битола и Тетово и по еден во Крива Паланка и Штип. Починало едно лице: 70-годишен маж од Велес. Се опоравиле 22 пациенти.[83]

На 8 мај се јавиле 14 позитивни случаи: 6 во Велес, 5 во Скопје, 2 во Прилеп и еден во Тетово. Имало еден смртен случај: 61-годишен маж од Тетово. Излекувани се 20 пациенти.[84] Од овој ден натаму е олабавен полицискиот час за викенд, со дозовлено движерње од 05:00 до 19:00 ч.[85]

На 9 мај утврдени се 36 нови случаи: 12 во Тетово, 7 во Скопје, 6 во Велес, по 4 во Куманово и Прилеп и по еден во Пехчево, Берово и Гостивар. Починало едно лице: 58-годишен маж од Велес. Излекувани се 13 заболени.[86]

На 10 мај имало 20 новозаболени: 12 во Скопје, 3 во Прилеп, 2 во Тетово и по еден во Битола, Куманово и Гостивар. Се излекувале 24 лица.[87]

На 11 мај се јавиле 22 нови случаи: 13 во Скопје, 7 во Тетово и 2 во Прилеп. Оздравеле 64 лица. Заклучно со овој ден направени се 19.241 тестови.[88]

На 12 мај имало 10 новозаразени: 6 во Скопје, 2 во Куманово и по еден во Велес и Прилеп. Починало едно лице: 60-годишен маж од Делчево. Оздравеле 5 пациенти.[89]

На 13 мај се забележани 20 нови случаи: 10 во Скопје, 5 во Прилеп, 4 во Тетово и еден во Велес. Имало три смртни случаја: 59-годишна жена од Прилеп, 68-годишна жена од Тетово и 76-годишна жена од Велес. Тој ден излекувани се 24 заболени.[90]

На 14 мај имало 29 нови случаи на заболување: 9 во Скопје, 6 во Прилеп, 5 во Тетово, по 2 во Охрид, Велес, Битола и Струга и еден во Куманово. На тој ден се излекувани 6 пациенти.[91] Министерот за здравство Венко Филипче изјавил дека градинките се отвораат, со претходно тестирање на персоналот.[92]

На 15 мај заболеле 17 лица: 6 во Тетово, по 3 во Скопје и Прилеп, по 2 во Куманово и Велес и еден во Битола. Двајца починале: 72-годишен маж од Велес и 89-годишен маж од Скопје. Оздравеле 16 лица.[93] Дента е објавено лицата на возраст над 67 и под 18 години им е дозволено да излегуваат надвор од 5 ч. изутрина до 19 ч. навечер, како на останатите жители.[94]

На 16 мај имало 22 новозаразени: 9 во Скопје, 6 во Тетово, 4 во Прилеп и по еден во Куманово, Охрид и Велес. Потврден е еден смртен случај: 79-годишна жена од Скопје. Излекувани се уште 16 пациенти. Заклучно со овој ден направени се вкупно 21.010 тестови.[95]

На 17 мај утврдени се 30 нови случаи: 11 во Скопје, 6 во Тетово, 5 во Велес, 3 во Прилеп, 2 во Куманово и по еден во Штип, Охрид и Битола. Починале три лица: 58-годишен маж од Велес и двајца мажи од Тетово (на 57 и 78 години). Се опоравиле 26 заболени.[96] Истиот ден направени се 184 тестови за вработените во детските градинки: 106 во Битола, 6 во Велес и 72 во Скопје. Од сите, најден е само еден позитивен случај во Битола.[97]

На 18 мај се јавиле 25 позитивни случаи: 16 во Скопје, 4 во Тетово, по 2 во Охрид и Велес и еден во Струга. Починале три лица: 60-годишна жена од Куманово, 51-годишен маж од Скопје и 59-годишен маж од Струга. Оздравеле 8 лица.[98]

На 19 мај имало 22 новозаразени: 8 во Скопје, 4 во Велес, 3 во Тетово, по 2 во Штип и Прилеп и по еден во Свети Николе и Гостивар. Починале двајца: 78-годишен маж од Скопје и 77-годишен маж од Тетово. Излеквани се 50 пациенти.[99]

На 20 мај се јавиле 19 нови случаи: 11 во Скопје, 2 во Куманово и по еден во Струмица, Виница, Велес, Прилеп, Тетово и Гостивар. Имало четири смртни случаи: 65-годишна жена и 71-годишен маж од Скопје, 73-годишен маж од Тетово и 41-годишен маж од Прилеп. Излекувани се 16 заболени.[100]

На 21 мај имало 40 новозаболени: 26 (од кои еден кој работел на тестирањето во градинките) во Скопје, 10 во Тетово и по еден во Куманово, Велес, Прилеп и Битола. Едно лице починало: 56-годишен маж од Прилеп. Се опоравиле 11 заболени.[101]

На 22 мај се јавиле 23 позитивни случаи: 12 во Скопје, по 4 во Куманово и Тетово, 2 во Прилеп и еден во Неготино. Починало едно лице: 47-годишен маж од Тетово. Се опоравиле 9 пациенти.[102] Полицискиот час за претстојниот викенд е изменет поради празниците. Почнал во 11:00 ч во недела (24 мај) и траел до 5:00 ч. во вторник (26 мај).[103]

На 23 мај имало 20 новозаболени: 16 во Скопје и по 2 во Куманово и Прилеп. Починало едно лице: 63-годишен маж од Скопје. Оздравеле 24 лица. Заклучно со тој ден направени се 2.060 тестови во градинките.[104]

На 24 мај се јавиле 37 нови случаи: 12 во Скопје, 8 во Куманово, 7 во Тетово, 4 во Струга и по 2 во Штип, Охрид и Прилеп. Оздравеле 11 лица. Немало починати. Заклучно со тој ден извршени се вкупно 25.270 тестови.[105]

На 25 мај имало 21 новозаразени: 12 во Скопје, 5 во Тетово, 3 во Куманово и еден во Штип. Се излекувале 17 заболени.[106]

На 26 мај се забележани 16 нови случаи: 9 во Скопје, 5 во Штип и по еден во Гостивар и Струга. Починале тројца: 78-годишна жена од Велес, 84-годишен маж од Тетово и 76-годишна жена од Скопје. Излекувани се 14 лица.[107] Тој ден премиерот Оливер Спасовски најавил дека од следниот ден повеќе нема да има полициски час, и дека од четврток (28 мај) ќе се отворат угостителските објекти.[108]

На 27 мај имало 25 позитивни случаи: 14 во Скопје, 4 во Штип, по 2 во Куманово и Тетово и по еден во Прилеп, Велес и Струга. Починале три лица: двајца мажи од Скопје на возраст од 58 и 47 години, и една 41-годишна жена од Тетово. Излекувани се 17 лица.[109]

На 28 мај заболеле 38 лица: 24 во Скопје, по 4 во Штип и Куманово, 3 во Тетово, 2 во Неготино и еден во Битола. Починале тројца: двајца мажи од Тетово (на 74 и 57 години) и еден 53-годишен маж од Скопје кај кого болеста е утврдена посмртно. Се опоравиле 16 пациенти.[110] Истиот ден се отвориле угостителските објекти, со ограничување до 4 лица по маса. Полициската контрола била засилена, а носењето маски во јавност и понатаму било задолжително, како и држењето на растојание од 2 метри.[111][112]

На 29 мај имало 52 новозаболени: 26 во Скопје, 9 во Тетово, 7 во Штип, 6 во Куманово, 2 во Струга и по еден во Велес и Кочани. Починале четири лица: 73-годишен маж од Скопје, 82-годишен маж од Велес, 76-годишна жена од Скопје и 55-годишна жена од Тетово. Истиот ден се опоравиле 30 заболени.[113] Започнало масовно тестирање на текстилните работници во Штип бидејќи погоните се сметале за гнездо на болеста. Тој ден во самоизолација се ставени 153 работници.[114] Министерсот за образование Арбер Адеми најавил дека училишната година 2019/2020 ќе заврши на 10 јуни без понатамошни мерки.[115]

На 30 мај имало 35 нови случаи: 22 во Скопје, 6 во Тетово, 4 во Куманово и по еден во Штип, Струга и Гостивар. Починале пет лица: тројца мажи од Скопје (на 69, 70 и 47 години), 70-годишен маж од Струга и едно бебе кое, на барање на родителите, било пренесено со авион во Швајцарија, каде починало. Оздравеле 19 лица.[116] Тој ден претседателот на државата ја продолжил вонредната состојба за уште 14 дена по истекот на претходната.[117]

На 31 мај се јавиле 62 новозаразени: 24 во Скопје, 14 во Штип, 12 во Тетово, 4 во Струга, 3 во Гостивар, 2 во Куманово и по еден во Валандово, Велес и Кочани. Починале две лица: 60-годишен маж од Струга и 64-годишен маж од Гостивар, кај кого болеста е утврдена посмртно. Се опоравиле 17 заразени. До тој ден направени се вкупно 29.575 тестови.[118]

Јуни уреди

На 1 јуни имало 89 нови позитивни случаи: 35 во Скопје, 27 во Штип, 12 во Куманово, 7 во Тетово, 4 во Кочани и по еден во Свети Николе, Струмица, Гостивар и Прилеп. Починале седуммина: двајца мажи од Скопје (на 83 и 80 години), двајца мажи од Куманово (на 73 и 66 години), 44-годишен маж од Струга и двајца мажи од Тетово (на 65 и 54 години). Оздравеле 17 пациенти.[119]

На 2 јуни се јавиле 76 нови случаи: 52 во Скопје, 14 во Тетово, по 2 во Куманово, Гостивар и Велес и по еден во Штип, Кочани, Пробиштип и Кратово. Починало едно лице: 56-year-годишна жена од Струга. Излекувани се 26 заболени.[120] Градоначалникот на Општина Чаир Висар Ганиу објавил на својот Фејсбук-профил дека е меѓу заразените. Истиот ден премиерот Спасовски изјавил дека нема потреба од нова вонредна состојба, сепак не исклучувајќи ја можноста најзасегнатите општини да се стават под карантин.[121] Рекол и дека изборите ќе се одржат на 5 јули.[122]

На 3 јуни имало 101 новозаболен: 59 во Скопје, 12 во Куманово, 7 во Штип, 6 во Струга, 5 во Тетово, по 3 во Гостивар и Кочани, 2 во Пробиштип и по еден во Велес, Охрид, Кавадарци и Прилеп. Имало четири смртни случаи: 84-годишна жена од Прилеп, 75-годишен маж од Тетово, 71-годишен маж од Куманово и 58-годишен маж од Скопје. Се излекувале 10 пациенти.[123] По зголемениот број на новодијагностицирани, владата решила да воведе целосна 80-часовна забрана за движење на граѓаните на Скопје од сите негови општини, градовите Куманово, Тетово и Штип, како и општините Арачиново, Зелениково, Илинден, Петровец, Липково, Студеничани, Карбинци, Боговиње, Брценица, Теарце, Желино и Јегуновце. Забраната за движење започнала следниот ден во 21:00 ч. со завршеток во понеделник, 8 јуни, во 05:00 ч. Во сите други градови, движењето на граѓаните им било забрането движењето од 21:00 ч. до 05:00 ч. Во петок, сабота и недела во овие градови забраната стапила на сила во 16:00 ч. и траела до 05:00 ч. следното утро. Поради претстојниот празник (Задушница), на територијата на цела држава е ставена забрана за посетување на гробиштата, исто така од 21:00 до 05:00 ч. во понеделник.[124][124]

 
Претседателот Стево Пендаровски одржува видеоконференција со грузиската претседателка Саломе Зурабишвили, разговарајќи за актуелната пандемија на КОВИД-19.

На 4 јуни состојбата се влошила, со 120 новозабележани случаи: 67 во Скопје, 19 во Куманово, 16 во Штип, 4 во Прилеп, 9 во Тетово, 2 во Велес и по еден во Гостивар, Неготино и Струга. Потврдени се двајца починати: 65-годишна жена и 69-годишен маж. Се опоравиле 16 пациенти.[125] Директорот на Државниот пазарен инспекторат, Стојко Пауновски, изјавил дека нивната подрачна единица во Куманово ќе биде затворена поради заразеноста на еден од инспекторите.[126]

На 5 јуни се појавиле дури 180 нови случаи: 109 во Скопје, 26 во Куманово, 15 во Штип, 12 во Тетово, 8 во Гостивар, 2 во Гевгелија и по еден во Неготино , Струга, Велес, Охрид, Битола, Валандово, Дебар и Свети Николе. Починале две лица: 52-годишна жена од Куманово и 68-годишна жена од Скопје. Се опоравиел 11 забоелени.[127] Меѓу позитивните бил брачен пар, доктори во болницата „Аџибадем Систина“. Еден од нив немал контакт со пациентите, а другиот само минимален. Болницата продолжила да работи во полн капацитет откако презела најстроги мерки за заштита на вработените и пациентите.[128]

На 6 јуни имало 125 нови позитивни случаи: 46 во Скопје, 19 во Куманово, 17 во Штип, 16 во Тетово, 7 во Струга, 6 во Гостивар, 5 во Охрид, 3 во Велес, 2 во Неготино и по еден во Прилеп, Битола, Делчево и Кочани. Починале две лица: 73-годишен маж од Прилеп и 67-годишна жена од Струмица. Се опоравиле 8 пациенти. Заклучно со овој ден извршени се вкупно 35.471 тестирања во земјата.[129]

На 7 јуни имало 111 новозразени: 63 во Скопје, 12 во Штип, 11 во Куманово, 9 во Кочани, 8 во Тетово, по 3 во Велес и Гостивар и по еден во Крива Паланка и Охрид. Имало два смртни случаја: 53-годишна жена од Струга и 80-годишен маж од Прилеп. Излекувани се 6 лица.[130]

На 8 јуни се јавиле 127 нови случаи: 67 во Скопје, 33 во Штип, 10 во Тетово, 6 во Охрид, 5 во Струга, по 2 во Кочани и Пробиштип и по еден во Дебар и Куманово. Починале три лица: 70-годишен маж од Куманово и двајца мажи од Скопје (на 62 и 78 години). Оздравеле 7 пациенти.[131]

На 9 јуни ситуацијата се подобрила, со 87 позитивни случаи: 41 во Скопје, 16 во Штип, 12 во Куманово, 10 во Тетово, 4 во Пробиштип, 2 во Охрид и по еден во Гостивар и Струга. Имало еден смртен случај: 74-годишен маж од Куманово. Оздравеле 5 лица.[132]

На 10 јуни имало 125 нови случаи: 89 во Скопје, 11 во Тетово, 8 во Охрид, 4 во Куманово, 3 во Струга, по 2 во Штип, Прилеп и Струмица и по еден во Кичево, Ресен, Гостивар и Велес. Починале седуммина: тројца во Скопје (79-годишен маж и две жени на 54 и 77 години), две жени од струга (на 73 и 66 години), 46-годишна жена од Тетово и 87-годишен маж од Штип. Се опоравиле 6 пациенти.[133] Министерот за внатрешни работи, Наке Чулев ѝ соопштил на јавноста преку друштвените мрежи дека еден негов советник е меѓу заразените. Додал дека министерството презема крајно темелни мерки за заштита на сите вработени.[134]

На 11 јуни имало дури 175 новозаразени: 131 во Скопје, 24 во Куманово, 5 во Тетово, 4 во Велес, по 2 во Штип, Прилеп, Гостивар и Свети Николе и еден во Охрид. Имало пет смртни случаи: 72-годишен маж од Прилеп, тројца од Скопје (60-годишна жена и двајца мажи на 64 односно 59 години) и 72-годишен маж од Гостивар. Оздравеле 18 заболени.[135] Меѓу заразените бил и претседателот на Независниот полициски синдикат, Гоце Делчев Тодев, кај кого првите симптоми се јавиле на 7 јуни по претпоставено остварување на контакт со зразно лице на 26 мај.[136] Истиот ден контролите на пазарната инспекција се зајакнати со финансиска полиција. Им било дадено правно овластување да ги легитимизираат гостите.[137]

На 12 јуни се јвиле 164 новозаразени: 85 во Скопје, 24 во Куманово, 18 во Тетово, 9 во Охрид, по 5 во Штип и Струга, 3 во Прилеп, по 2 во Свети Николе, Гостивар и Ресен и по еден во Македонски Брод, Крива Паланка, Валандово, Гевгелија, Неготино и Кочани. Починале две лица: 53-годишна жена од Скопје и 60-годишна жена од Тетово. Излекувани се 12 пациенти. Заклучно со тој ден извршени се вкупно 41.049 тестирања.[138] Тој ден претседателот Пендаровски и министерот за здравство Филипче објавиле дека нема потреба од нова вонредна состојба по истекот на претходната.[139][140]

На 13 јуни имало 196 нови позитивни случаи: 90 во Скопје, 45 во Тетово, 17 во Куманово, 11 во Охрид, по 8 во Гостивар и Струга, 5 во Штип, 4 во Битола, по 2 во Ресен и Пехчево и по еден во Прилеп, Велес, Крива Паланка и Свети Николе. Починале осуммина: четири лица во Скопје (жени на 76 и 59 години и мажи на 67 и 43 години), 31-годишна жена од Гостивар, 56-годишен маж од Струга, 68-годишен маж од Ресен и 81-годишен маж од Охрид. Се излекувале 11 лица.[141]

На 14 јуни се јавиле 162 новозаболени: 92 во Скопје, 32 во Тетово, 14 во Ресен, 5 во Дебар, 4 во Охрид, по 3 во Куманово и Струга, по 2 во Прилеп и Гостивар и по еден во Штип, Гевгелија, Струмица, Крива Паланка и Свети Николе. Починале девет лица: тројца во Скопје (мажи на 62 и 69 години и жена на 73 години), двајца мажи од Тетово (на 62 и 59 години), 81-годишна жена од Прилеп, 70-годишна жена од Велес, 69-годишен маж од Струга и 58-годишна жена од Гостивар кај која болеста е откриена посмртно. Оздравеле петмина.[142]

На 15 јуни имало 103 нови позитивни случаи: 46 во Скопје, 17 во Тетово, 9 во Струга, по 6 во Куманово, Ресен и Штип, по 3 во Охрид и Велес, 2 во Прилеп и по еден во Битола, Кавадарци, Гостивар, Струмица и Свети Николе. Починале пет лица: 80-годишен маж од Куманово, три жени од Скопје(на 74, 73 и 45 години) и 65-годишен маж од Тетово. Се опоравиле 13 пациенти.[143]

На 16 јуни се јавиле 134 новозаболени: 97 во Скопје, 11 во Тетово, 7 во Ресен, 5 во Куманово, 3 во Струга, по 2 во Крушево и Кичево и по еден во Прилеп, Велес, Битола, Кавадарци, Валандово, Кратово и Неготино. Починале осуммина: петмина во Скопје (мажи на 65, 68 и 77 години и жени на 76 и 77 години), двајца во Тетово (маж на 67 години и жена на 71 години), како и 68-годишен маж од Куманово. Излекувани се 34 пациенти.[144] Официјално е соопштено дека парламентарните избори ќе се одржат на 15 јули. Гласањето било предвидено да трае три дена, а изборниот ден е продолжен за два часа, да трае од 7 до 21 ч. Пациентите со поблаги симптоми треба да гласаат два дена претходно, на 13 јули.[145]

На 17 јуни бројката се покачила на 193 новозаразени: 140 во Скопје, 19 во Тетово, 11 во Охрид, 6 во Штип, 5 во Струга, 4 во Гостивар, по 2 во Куманово, Велес и Ресен и по еден во Свети Николе и Дебар. Починале девет лица: пет во Скопје (жена на 85 години и мажи на 78, 47, 69 и 67 години), 67-годишна жена од Куманово, 61-годишен маж од Тетово, 81-годишен маж од Битола и 83-годишен маж од Охрид. Излекувани се 46 лица.[146] Од тој ден, со одлука на владата се отворени сите гранични премини во земјата со исклучок на аеродромите, но со задолжително покажување на здравствена исправа за негативност на вирусот (не постара од 72 часа) при влез во земјата, како и задолжителна двонеделна изолација. Како новина, наместо влез и/или излез само низ премините Табановце (на север) и Богородица (на југ), сега можеле да користат и други премини во рок од 5 часа. Владата исто така усвоила протоколи за работа на угостителските објекти (како хотелите и сл.), кои стапиле на сила на 22 јуни.[147]

На 18 јуни се забележани 182 новозаразени: 107 во Скопје, 23 во Тетово, 14 во Куманово, 13 во Ресен, 6 во Охрид, 5 во Струга, по 4 во Штип и Гостивар, 2 во Битола и по еден во Струмица, Кочани, Берово и Неготино. Потврдени се шест смртни случаи: двајца мажи од Скопје (на 68 и 65 години), двајца мажи од Тетово (на 81 и 72 години) и две лица од Куманово (жена на 64 и маж на 85 години). Оздравеле 33 лица.[148]

На 19 јуни имало 156 нови случаи: 100 во Скопје, 19 во Тетово, 11 во Куманово, по 6 во Велес и Штип, 3 во Кочани, 2 во Струга и по еден во Дебар, Прилеп, Охрид, Битола, Гостивар, Кавадарци, Гевгелија, Свети Николе и Кратово. Имало шест починати: четири мажи од Скопје (на 70, 76 и двајца на 74 години) и две лица во Тетово (жена на 66 и маж на 71 години). Се излекувале 27 пациенти.[149]

На 20 јуни бројката се накачила на 185 нови случаи: 96 во Скопје, 20 во Струга, 18 во Дебар, 14 во Тетово, 8 во Ресен, 7 во Охрид, 4 во Штип, 3 во Кичево, по 2 во Куманово, Велес, Кавадарци, Гостивар и Свети Николе, како и по еден во Прилеп, Крива Паланка и Пробиштип. Потврдени се 11 смртни случаи: осум во Скопје (мажи на 53, 66, 67, 62 и 76 години и жени на 65, 73 и 65 години), 78-годишен маж од Куманово, 63-годишен маж од Штип и 62-годишна жена од Тетово. Се опоравило 41 лице.[150] Скопскиот градоначалнк Петре Шилегов на Фејсбук објавил дека бил меѓу позитивните.[151]

На 21 јуни забележан е 101 нов случај: 57 во Скопје, 19 во Тетово, 13 во Куманово, 3 во Штип, по 2 во Битола и Ресен и по еден во Дебар, Струга, Велес, Охрид и Гостивар. Починале пет лица: 77-годишна жена од Скопје, 45-годишен маж од Гостивар, две лица од Куманово (жена на 40 и маж на 51 година) и 80-годишен маж од Струга. Оздравеле 22 лица.[152] Од овој ден, Детската болница „Козле“ почнала да прима пациенти со COVID-19. Венко Филипче изјавил дека болницата има можност за лекување на 60 возрасни и 15 деца под сомнение на зразеност. Се предвидувало тука да се носат пациенти со поблага и поумерена клиничка слика. Во Козле е доведен интернистички и инфективен персонал, доктори и сестри, дојдени од Инфективната клинија и од внатрешноста.[153]

На 22 јуни се јавиле 90 позитивни случаи: 36 во Скопје, 13 во Охрид, 10 во Струга, 8 во Штип, 6 во Ресен, 4 во Тетово, по 2 во Куманово, Велес, Битола, Кочани, Свети Николе и по еден во Гостивар, Крушево и Пробиштип. Потврдени се девет смртни случаи: пет од Скопје (жена на 70 години и мажи на 90, 64, 57 и 64 години) и 61-годишен маж од Гостивар. Се опоравиле 48 лица.[154]

На 23 јуни имало 118 нови случаи: 55 во Скопје, 20 во Тетово, по 9 во Куманово и Охрид, 5 во Ресен, по 4 во Прилеп и Гостивар, по 2 во Струга, Струмица, Велес и по еден во Дебар, Штип, Битола, Гевгелија, Свети Николе и Кичево. Починале четири лица, сите од Скопје (мажи на 58, 73 и 72 години и една 73-годишна жена). Тој ден се излекувале 74 лица.[155]

На 24 јуни заведени се 136 позитивни случаи: 80 во Скопје, 24 во Тетово, 6 во Куманово, 5 во Охрид, по 4 во Гостивар и Ресен, по 3 во Прилеп и Велес и по еден во Штип, Струмица, Струга, КРива Паланка, Неготино, Кочани и Кичево. Починале осум лица: две од Скопје (маж на 56 и жена на 68 години), две жени од Куманово (на 47 и 59 години), две лица од Тетово (маж на 78 и жена на 47 години), 61-годишен маж од Кичево и 57-годишен маж од Велес. Излекувани се 43 лица. Заклучно со овој ден извршени се вкупно 54.456 тестирања.[156]

На 25 јуни се јавиле 153 новозаразени: 66 во Скопје, 20 во Тетово, по 13 во Куманово и Штип, 12 во Ресен, по 7 во Струга и Охрид, 6 во Кичево, 3 во Свети Николе, 2 во Прилеп и по еден во Битола, Крива Паланка, Кочани и Пробиштип. Починале шестмина: 53-годишен маж од Ресен, 61-годишен маж од Скопје, двајца мажи од Штип (на 80 и 75 години), 68-годишен маж од Охриди 79-годишен маж од Тетово. Оздравеле 75 пациенти.[157]

На 26 јуни имало 163 позитивни случаи: 70 во Скопје, 25 во Тетово, 14 во Штип, 11 во Гостивар, 9 во Охрид, 6 во Дебар, по 4 во Струга, Ресен и Свети Николе, по 3 во Кочани и Кавадарци, по 2 во Куманово, Прилеп, Велес и Крива Паланка, и по 1 во Битола и Струмица. Починале тројца: 42-годишен маж од Ресен и две лица од Скопје (83-годишна жена и 71-годишен маж). Се излекувале 40 лица.[158]

На 27 јуни се јавиле 150 нови случаи: 93 во Скопје, 12 во Тетово, 9 во Охрид, 8 во Кичево, 7 во Куманово, 5 во Ресен, 4 во Прилеп, по 3 во Штип, Гостивар и Струга, како и по еден во Битола, Неготино и Кочани. Имало девет смртни случаи: шест од Тетово (на 63, 60, 77, 72, 69 и 58 години) и три од Скопје (на 79 58 и 81 години). Се опоравиле 30 пациенти.[159]

На 28 јуни заведени се 176 новозаразени: 61 во Скопје, 22 во Тетово, 19 во Струга, по 14 во Охрид и Штип, 8 во Куманово, 7 во Гостивар, 6 во Кичево, по 5 во Ресен и Велес, 3 во Битола, 2 во Кочани и по еден во Пехчево Демир Хисар, Пробиштип, Струмица и Дебар. Починале деветмина: седум мажи од Скопје (на 56, 59, 74, 88, 73 и двајца на 63 години), 79-годишен маж од Тетово и 84-годишен маж од Струга. Оздравеле 80 заболени.[160]

На 29 јуни имало 132 нови позитивни случаи: 57 во Скопје, 19 во Тетово, 13 во Штип, 10 во Куманово, 7 во Прилеп, 6 во Гостивар, 5 во Охрид, 4 во Велес, 3 во Струга, по 2 во Свети Николе и Пробиштип и по еден во Дебар, Ресен, Кавадарци и Битола. Имало дванаесетмина починати: пет од Скопје (мажи на 72, 56, 69 и 75 години и жена на 83 години), 81-годишен маж од Штип, двајца мажи од Тетово (на 49 и 62 години), 70-годишен маж од Гостивар, двајца мажи од Струга (на 66 и 60 години) и 68-годишна жена од Велес. Излекувани се 112 пациенти.[161]

На 30 јуни се јавиле 126 случаи на заразеност: 66 во Скопје, 19 во Тетово, 15 во Штип, 6 во Куманово, 4 во Кавадарци, по 3 во Прилеп и Ресен, по 2 во Гостивар, Велес, Пробиштип и Струга, и по еден во Свети Николе и Битола. Починале четири лица: a 56-годишен маж од Тетово, a 56-годишна жена од Скопје, 71-годишна жена од Гостивар и 83-годишен маж од Прилеп. Тој ден излекувани се 48 пациенти.[162]

Јули уреди

На1 јули имало 120 новозаболени: 64 во Скопје, 14 во Тетово, 7 во Охрид, по 5 во Струга, Ресен и Кичево, по 4 во Куманово и Дебар, 3 во Битола, по 2 во Гостивар, Свети Николе, Прилеп и Штип, како и еден во Македонски Брод. Починале четворица: на возраст од 51, 56, 58 и 67 години, од непознат пол и место. Тој ден оздравеле дури 123 заболени.[163] Отворени се аеродромите во Скопје и Охрид. Првите патници биле под посебни протоколи одредени од одговорната комисија. Секој патник морало да пристигне 3 часа пред летот и да влезе во зградата сам, притоа почитувајќи го пропишаното растојание и носејќи заштитни маски. На влезот морале да ги дезинфицираат рацете и да им биде проверена телесната температура со топлинска камера. За сомнителните случаи имало просторија за изолација со одговорен медицински кадар.[164]

На 2 јули имало 173 нови позитивни случаи: 75 во Скопје, 14 во Струга, 10 во Охрид, по 9 во Куманово и Тетово, 8 во Штип, 7 во Гостивар, по 6 во Дебар, Прилеп и Свети Николе, 4 во Кочани, по 3 во Кавадарци, Кичево, Ресен и Велес, Kičevo, 2 во Гевгелија и по еден во Струмица, Валандово, Пробиштип, Крушево и Берово. Дента починале дури 15 лица: три во Инфективната клиника (на возраст од 64, 73 и 80 години). Деветмина во Градската општа болница „8 Септември“ (двајца мажи на 54 години), а останатите биле на возраст од 60, 61, 75, 45, 74, 57 и 65 години. Двајца од Скопје и Гостивар (на 65 и 82 години) починале дома. Една 67-годишна жена починала во болница во Струга. Истиот ден оздравеле 150 лица.[165]

На 3 јули се јавиле 165 нови случаи: 71 во Скопје, 20 во Тетово, 15 во Куманово, 14 во Гостивар, по 10 во Охрид и Штип, по 5 во Ресен и Прилеп, 4 во Пробиштип, по 3 во Битола и Струга, 2 во Кичево и по еден во Дебар, Велес и Македонски Брод. Починале седуммина: 56-годишен маж од Неготино, двајца мажи од Скопје (на 68 и 63 години), 56-годишен маж од Кочани, двајца мажи од Куманово (на 71 и 79 години), како и еден 55-годишен маж од Струга. Дента излекувани се 128 пациенти.[166]

На 4 јули утврдени се 147 позитивни случаи: 64 во Скопје, 16 во Тетово, 9 во Гостивар, 8 во Куманово, по 7 во Свети Николе и Струга, 6 во Штип, по 5 во Охрид и Велес, по 4 во Ресен, Кичево и Битола, 3 во Прилеп и по еден во Кратово, Кочани, Струмица, Крива Паланка и Пробиштип. Починале шест лица: тројца мажи од Скопје (еде на 59 и двајца на 63 години), 36-годишен маж од Штип, 69-годишен маж од Берово и 78-годишен маж од Куманово. Оздравеле 111 лица.[167] Меѓу заразените бил и политичкиот аналитичар и публицист Сафет Бишевац.[168]

На 5 јули имало 115 новозаболени: 53 во Скопје, 13 во Струга, по 8 во Тетово и Охрид, по 6 во Прилеп и Дебар, 5 во Гостивар, по 4 во Куманово и Кичево, 3 во Штип, 2 во Ресен и по еден во Велес, Свети Николе и Пробиштип. Починале седуммина, и тоа сите мажи (на возраст од 56, 62, 65, 82, 50 и 70 години). Излекувани се 40 пациенти. Заклучно со тој ден во земјата се направени 67.165 тестови.[169] Меѓу починатите бил тетовскиот уролог д-р Арификмет Деари (на 64 години) — првиот лекар во Македонија починат од овој вирус.[170]

На 6 јули се јавиле 78 новозразени: 26 во Скопје, 17 во Штип, 9 во Тетово, по 5 во Свети Николе и Гостивар, 4 во Куманово, по 3 во Струга и Пробиштип и по еден во Виница, Кочани, Крива Паланка, Битола, Охрид и Дебар. Имало пет смртни случаи, и тоа сите мажи (на 70, 80, 77, 63 и 86 години). Еден бил од Куманово, друг од Струга и тројца биле од Скопје. Тој ден оздравеле 172 пациенти.[171]

На 7 јули имало 120 новозаразени: 63 во Скопје, 14 во Тетово, 12 во Гостивар, по 6 во Дебар и Струга, по 4 во Куманово, Охрид и Штип, по 2 во Велес и Прилеп и по еден во Битола, Свети Николе и Кичево. Починале пет лица: две жени на возраст од 46 и 85 години и тројца мажи на 78, 65 и 76 години. Двајца од нив биле од Тетово, еден од Куманово и двајца од Скопје. Тој ден излечени се 125 пациенти.[172]

На 8 јули се јавиле 163 позитивни случаи: 87 во Скопје, 16 во Тетово, 10 во Штип, 9 во Свети Николе, по 8 во Струга и Гостивар, 7 во Куманово, 5 во Ресен, по 3 во Прилеп и Кичево, 2 во Дебар и по еден во Охрид, Демир Хисар, Кавадарци, Кратово и Струмица. Починале осум лица: шестмина во Скопје (мажи на 59, 58, 61, 62 и 66 години и жена на 79 години), 52-годишен маж од Дебар и 53-годишен маж од Тетово. Овој ден излечени се дури 230 пациенти. Заклучно со тој ден, направени се вкупно 71.220 тестови.[173]

На 9 јули имало 168 новозаразени лица: 83 во Скопје, 26 во Тетово, по 8 во Гостивар, Куманово и Охрид, по 6 во Штип и Кичево, 5 во Струга, 4 во Свети Николе, 3 во Прилеп, по 2 во Дебар, Битола и Пробиштип и по еден во Македонски Брод, Крушево, Кочани, Ресен и Крива Паланка. Починале двајца: 63-годишна жена (болеста е утврдена посмртно) и двајца мажи на возраст од 66 и 70 години. Еден од нив бил од Гостивар, а другиот од Скопје. Се опоравиле 70 заболени.[174] Се јавиле доста забуни во врска со денот кога луѓето треба да се вратат на работа. Министерот Венко Филипче посочил дека указот важел за лица родители на деца до 10 години кои одат на училиште. Ова значело дека на работа требало да се вратат сите родители на деца од училишна возраст (иако училишната година завршила), но не и лицата чии деца посетувале предучилишни установи.[175]

На 10 јули се јавиле 205 нови случаи: 60 во Скопје, 29 во Свети Николе, 23 во Гостивар, 17 во Дебар, по 13 во Куманово и Тетово, 12 во Струга, 10 во Штип, 7 во Кичево, по 3 во Ресен, Битола и Велес, по 2 во Прилеп, Демир Хисар и Пробиштип и по еден во Македонски Брод, Берово, Струмица, Крушево, Охрид и Кавадарци. Починале шест лица: пет мажи (на 62, 68, 94, 65 и 70 години) и една жена на возраст од 80 години. Од друга страна, тој ден излекувани се дури 336 пациенти.[176]

На 11 јули се утврдени 199 нови позитивни случаи: 90 во Скопје, 24 во Свети Николе, 17 во Куманово, по 12 во Струга и Тетово, 9 во Штип, 6 во Дебар, 5 во Гостивар, 4 во Охрид, по 3 во Прилеп, Пробиштип и Кичево, по 2 во Кавадарци, Струмица, Битола и Ресен и по еден во Демир Хисар, Радовиш и Крушево. Имало осум смртни случаи: шест мажи (на 24, 63, 64, 70 и 74 години) и две жени (на 83 и 54 години). Излекувани се 120 заболени.[177]

На 12 јули се забележани 136 новозаболени: 46 во Скопје, 14 во Штип, 13 во Гостивар, 12 во Тетово, 9 во Струга, 7 во Дебар, 6 во Куманово, 5 во Свети Николе, по 4 во Кичево и Ресен, 3 во Радовиш, по 2 во Демир Хисар, Струмица, Охрид и Крушево и по еден во Кратово, Пробиштип, Кочани, Прилеп и Велес. Починале шест лица, од кои сите мажи, на возраст од 46, 53, 63, 69, 42 и 80 години. Двајца биле од Скопје, еден од Куманово, двајца од Струга и еден од Гостивар. Тој ден излекувани се 123 пациенти.[178]

На 13 јули утврдени се 88 нови случаи: 30 во Скопје, 13 во Штип, 11 во Струга, по 8 во Кичево и Куманово, 5 во Прилеп, 3 во Тетово, 2 во Охрид и по еден во Свети Николе, Кратово, Кавадарци, Гостивар, Пробиштип, Велес, Битола и Дебар. Починале тројца: двајца мажи од Скопје (на 43 и 72 години) и една 76-годишна жена од Штип. Оздравеле 123 лица.[179]

На 14 јули имало 135 нови позитивни случаи: 76 во Скопје, 13 во Тетово, 10 во Гостивар, 7 во Струга, по 6 во Куманово и Штип, по 3 во Битола и Кичево, по 2 во Свети Николе и Дебар и по еден во Ресен, Гевгелија, Кратово, Македонски Брод, Охрид, Кавадарци и Прилеп. Починале четири лица: 86-годишен маж од Охрид, 72-годишен маж од Тетово, 62-годишен маж од Кичево и 67-годишна жена од Скопје. Тој ден оздравеле 142 пациенти.[180] Истиот ден започнало гласањето во парламентарните избори. Заразените со коронавирус и оние во изолација гласале претходниот ден (13 јули). Болните, изнемоштените и затворениците гласале на овој ден (14 јули). Во среда (15 јули), гласањето траело сè до 21:00 ч. за да се избегне гужвање по избирачките места и на граѓаните да им се остави повеќе слободен простор и време за слободно изразување на волјата.[181]

На 15 јули имало 198 новозаразени: 83 во Скопје, 27 во Свети Николе, 21 во Штип, 12 во Куманово, 11 во Битола, 10 во Гостивар, 9 во Тетово, 7 во Радовиш, по 3 во Струга, Охрид и Демир Хисар, по 2 во Велес, Прилеп и Пробиштип и по еден во Кичево, Кочани и Дебар. Имало четири смртни случаи: мажи на возраст од 49, 61, 72 и 70 години. Двајца од нив биле од Прилеп, еден од Тетово и еден од Скопје. Оздравеле 97 пациенти.[182]

На 16 јули бројката на новозаболени се спуштила на 94: 49 во Скопје, 13 во Гостивар, 9 во Свети Николе, 8 во Штип, 6 во Тетово, по 2 во Куманово, Струга, Кочани и Кичево и еден во Прилеп. Починале осуммина: шест мажи (двајца на 60 години, еден на 68, еден на 67 и двајца на 63 години) и две жени на возраст од 73 и 72 години. Излекувани се 42 пациенти. Двајца од починатите биле од Скопје, еден од Прилеп, еден од Струга, еден од Охрид, еден од Кичево и двајца од Гостивар.[183]

На 17 јули бројката на новозаразени накачила на 164: 59 во Скопје, 23 во Свети Николе, 18 во Дебар, 17 во Штип, 12 во Куманово, 9 во Гостивар, по 6 во Тетово, Струга и Кичево, по 2 во Кавадарци и Пробиштип и по еден во Ресен, Демир Хисар, Прилеп и Битола. Имало пет починати лица: тројца мажи од Скопје (на 65, 35 и 77 години), 51-годишен маж од Тетово и 70-годишен маж од Ресен. Излечени се 74 лица. Заклучно со овој ден во земјата направени се вкупно 83.216 тестови.[184]

На 18 јули се јавил дури 241 нов случај: 73 во Скопје, 60 во Штип, 32 во Тетово, 14 во Гостивар, 10 во Куманово, 8 во Кочани, 6 во Гевгелија, по 5 во Свети Николе и Прилеп, 4 во Струмица, по 3 во Битола, Струга, Крива Паланка и Радовиш, по 2 во Демир Хисар, Охрид и Кичево и по еден во Дебар, Пробиштип, Велес, Кратово, Виница и Крушево. Починале осум лица, и тоа сите мажи (на возраст од 76, 66, 59, 67, 61, 62, 67 и 76 години). По двајца биле од Скопје, Тетово и Струга, еден од Гостивар и еден во Струмица. Излекуван е 51 пациент.[185]

На 19 јули бројот на новозаразени се смалил на 127 случаи: 57 во Скопје, 13 во Штип, 12 во Свети Николе, 10 во Струга, 8 во Гостивар, 7 во Охрид, 6 во Тетово, по 4 во Куманово и Кичево, по 2 во Кратово и Пробиштип и по еден во Кавадарци и Демир Хисар. Починале осуммина: четворица мажи (на 70, 93, 78 и 62 години) и четири лица од непознат пол на 34, 45, 78 и 87 години. Петмина биле од Скопје, еден од Тетово, еден од Струга и еден од Кичево. Тој ден се опоравиле 83 пациенти.[186] Министерот за здравство Венко Филипче видел слики од луѓе како се собираат на забави во многу градови без да ги следат безбедносните протоколи и мерки. По ова, побарал сите надлежни органи (Министерството за внатрешни работи и надлежните инспекторати) да извршат инспекција и да ги казнат сите недозволени собири.[187]

На 20 јули имало 96 нови позитивни случаи: по 24 во Скопје и Штип, 9 во Струга, 7 во Тетово, по 6 во Охрид и Куманово, 5 во Радовиш, 4 во Гостивар, по 3 во Струмица и Свети Николе, 2 во Кочани и по еден во Крива Паланка, Прилеп и Битола. Починале десет лица: седум мажи (на 76, 48, 79, 60, 62, 79 и 82 години) и три лица од непознат пол (на 85, 71 и 53 години). Четворица биле од Скопје, двајца од Куманово и по еден од Штип, Тетово, Гостивар и Кичево. Излекуван е 61 заболен.[188]

На 21 јули бројот на новозаболени се накачила на 163 лица: 52 во Скопје, 33 во Штип, 21 во Куманово, 17 во Гостивар, 7 во Струга, 5 во Битола, по 4 во Кавадарци и Тетово, по 3 во Свети Николе и Демир Хисар, по 2 во Кочани, Пробиштип, Дебар, Велес и Прилеп и по еден во Македонски Брод, Ресен, Кичево и Охрид. Оздравеле 69 пациенти. Овој ден немало смртни случаи.[189]

На 22 јули потврдени се 137 нови случаи: 64 во Скопје, 19 во Штип, 14 во Струга, по 7 во Куманово И тетово, 6 во Гостивар, 5 во Охрид, 4 во Кичево, 3 во Свети Николе, по 2 во Битола и Радовиш и по еден во Прилеп, Крушево, Демир Хисар и Велес. Починале десет лица: пет лица (на 79, 76, 82, 61 и 72 години) и уште пет мажи (на 81, 80, 63, 66 и 67 години). Од нив, петмина биле од Скопје, двајца од Куманово и по еден од Тетово, Гостивар и Радовиш. Оздравел 131 пациент.[190] Министерот за економија Крешник Бектеши на својот профил на Фејсбук објавил дека е меѓу заразените.[191]

На 23 јули се јавиле 123 случаи: 54 во Скопје, 18 во Штип, 16 во Гостивар, 6 во Струга, по 5 во Куманово и Тетово, по 4 во Кичево и Дебар, 3 во Охрид, по 2 во Свети Николе и Битола и по еден во Прилеп, Крушево, Ресен и Демир Хисар. Имало Починале тројца: сите мажи (на 55, 61 и 67 години). Еден од нив бил од Скопје, еден од Дебар и еден од Струмица. Оздравеле 74 лица.[192] Министерот за образование Арбер Адеми објавил дека е меѓу заразените.[193]

На 24 јули имало 129 позитивни случаи: 45 во Скопје, 25 во Штип, по 9 во Гостивар и Тетово, 7 во Куманово, по 6 во Кичево и Битола, 5 во Струга, 4 во Прилеп, по 3 во Свети Николе, Кочани и Охрид и по еден во Кавадарци, Делчево, Демир Хисар и Дебар. Имало шест починати, а оздравеле 109 пациенти.[194]

На 25 јули се јавиле 137 нови случаи: 60 во Скопје, 16 во Штип, 13 во Куманово, 11 во Гостивар, 7 во Тетово, по 5 во Дебар, Битола и Кичево, по 3 во Свети Николе, Прилеп и Велес и по еден во Охрид, Струга, Виница, Демир Хисар, Пробиштип и Кочани. Починале деветмина, а оздравеле 103 лица.[195] Заклучно со овој ден направени се вкупно 94.092 тестови.

На 26 јули имало 152 новозаразени: 39 во Скопје, 20 во Куманово, 15 во Гостивар, 14 во Штип, 13 во Струга, 9 во Тетово, 8 во Дебар, по 5 во Кавадарци и Битола, 4 во Струмица, по 3 во Гевгелија, Делчево и Охрид, по 2 во Македонски Брод, Демир Хисар и Кичево и по еден во Радовиш, Кочани, Прилеп, Кратово и Свети Николе. Излекувани се 70 пациенти.[196]

На 27 јули се јавиле 128 новозаболени: 52 во Скопје, 29 во Штип, 13 во Гостивар, 10 во Кавадарци, по 6 во Куманово и Тетово, 3 во Македонски Брод, по 2 во Виница, Битола и Прилеп и по еден во Свети Николе, Кочани и Пробиштип. Починале шестмина: четири мажи од СКопје (на 82, 48, 82 и 60 години), 52-годишен маж од Кичево и 75-годишен маж од Струга. Излекувани се 137 пациенти.[197]

На 28 јули имало 102 нови случаи: 39 во Скопје, 13 во Штип, 11 во Куманово, 8 во Гостивар, 6 во Битола, 4 во Кичево, по 3 во Свети Николе, Кавадарци и Охрид, по 2 во Тетово и Струга и по еден во Македонски Брод, Виница, Демир Хисар, Кочани и Радовиш. Имало пет смртни случаи: 72-годишен маж од Кичево, 70-годишен маж од Скопје, 76-годишен маж од Штип, 48-годишен маж од Прилеп и 64-годишен маж од Куманово. Тој ден оздравеле 99 лица.[198]

На '29 јули во земјата се појавиле 188 новозаболени: 44 во Скопје, 24 во Тетово, 23 во Гостивар, по 21 во Струга и Куманово, 18 во Штип, 10 во Кичево, 6 во Охрид, 5 во Битола, по 3 во Македонски Брод и Кавадарци, по 2 во Неготино и Пробиштип и по еден во Дебар, Ресен, Демир Хисар, Кочани, Велес и Крива Паланка. Починале пет лица: 62-годишна жена од Скопје, двајца мажи од Тетово (на 76 и 61 години), 78-годишна жена од Куманово и 74-годишен маж од Битола. Излекувани се 268 пациенти.[199]

На 30 јули имало 119 нови позитивни случаи: 35 во Скопје, 17 во Штип, 15 во Куманово, по 8 во Битола, Гостивар и Кичево, 5 во Демир Хисар, 4 во Тетово, по 3 во Велес, Прилеп, Струга и Охрид, 2 во Кавадарци и по еден во Крива Паланка, Ресен, Берово, Свети Николе и Кочани. Имало четири смртни случаи: тројца мажи од Скопје (на 65, 66 и 73 години) и 72-годишен маж од Гостивар. Се опоравиле 89 пациенти.[200] Тој ден вирусот веројатно избил во уште една штипска текстилна фабрика, поради големиот број на позитивни вработени. Директорот на јавното здравје во Штип, Марија Димитрова, изјавила дека според анализите од почетокот на пандемијата досега, вирусот влегол во 19 текстилни фабрики. Додала дека ситуацијата се држи под контрола.[201]

На 31 јули имало 139 новозаразени: 36 во Скопје, 16 во Гостивар, 15 во Кичево, 14 во Тетово, по 11 во Штип и Куманово, 8 во Струга, 6 во Виница, 5 во Кавадарци, 4 во Велес, по 2 во Дебар, Битола и Пробиштип и по еден во Македонски Брод, Свети Николе, Ресен, Крушево, Струмица, Прилеп и Кочани. Починале шестмина: пет мажи од Скопје (на 66, 67, 34, 67 и 86 години) и еден 76-годишен маж од Кочани. Тој ден се излекувани дури 534 пациенти.[202]

Август уреди

На 1 август се јавиле 138 случаи: 47 во Скопје, 17 во Куманово, 16 во Штип, по 10 во Дебар и Гостивар, 6 во Македонски Брод, по 5 во Битола, Велес и Кочани, 3 во Кичево, по 2 во Прилеп, Тетово, Виница и Охрид и по еден во Ресен, Кратово, Кавадарци, Демир Хисар, Пробиштип и Крива Паланка. Имало седум смртни случаи: две жени од Скопје (на 67 и 64 годин), 53-годишна жена од Македонски Брод, 64-годишен маж од Штип, 41-годишна жена од Кичево, 27-годишен маж од Битола и 78-годишен маж од Дебар. Оздравеле 144 пациенти.[203]

На 2 август имало 166 новозаболени: 47 во Скопје, 23 во Штип, 17 во Куманово, 15 во Гостивар, по 12 во Тетово и Кичево, 10 во Македонски Брод, 9 во Кавадарци, 7 во Струга, 3 во Охрид, по 2 во Неготино, Виница и Свети Николе и по еден во Гевгелија, Демир Хисар, Битола, Струмица и Дебар. Починале четири лица: 77-годишен маж од Скопје, 70-годишен маж од Битола, 72-годишен маж од Кичево и 58-годишен маж од Штип. Се излекувале 185 заболени. Заклучно со тој ден направени се вкупно 105.357 тестирања во земјата.[204]

На 3 август бројката се намалила на 74 нови случаи: 22 во Гостивар, 14 во Скопје, 13 во Штип, 8 во Куманово, 4 во Виница, по 3 во Свети Николе, Берово и Кавадарци, 2 во Кичево и по еден во Струга и Кочани. Починале тројца: 73-годишен маж од Битола, 44-годишен маж од Скопје и 73-годишен маж од Демир Хисар. Дента оздравеле 90 пациенти.[205]

На 4 август имало 75 нови случаи: 32 во Скопје, по 8 во Гостивар и Кавадарци, 7 во Тетово, 5 во Штип, 4 во Куманово, по 2 во Македонски Брод, Кичево и Пробиштип и по еден во Свети Николе, Кочани, Неготино, Струмица и Виница. Починале петмина: 52-годишен маж од Скопје, 64-годишен маж од Охрид, двајца мажи од Куманово (на 55 и 82 години) и 62-годишен маж од Гостивар. Излечени се 136 лица.[206]

На 5 август се јавиле 88 новозаразени: 23 во Скопје, 11 во Струга, 10 во Штип, по 8 во Куманово и Охрид, по 4 во Македонски Брод и Гостивар, по 3 во Битола и Прилеп, по 2 во Виница, Свети Николе, Велес, Тетово, Дебар и Кичево и по еден во Струмица и Кавадарци. Починале шест лица: две жени од Скопје (на 56 и 75 години), 91-годишен маж од Куманово, 64-годишен маж од Гостивар, 82-годишен маж од Тетово и 58-годишен маж од Штип. Дента оздравеле 113 пациенти.[207] Владата прогласила кризна состоба на јужната и северната граница на земјата во траење од 30 дена поради значајниот број на мигранти кои минувале низ земјата, ризикувајќи ширење на болеста.[208]

На 6 август бројката на заразени се накачила на 113 нови случаи: 35 во Скопје, 23 во Штип, 15 во Гостивар, 12 во Куманово, 7 во Битола, 6 во Охрид, 5 во Тетово, по 2 во Демир Хисар и Кочани и по еден во Македонски Брод, Прилеп, Валандово, Виница, Струга и Пробиштип. Имало шест смртни случаи: тројца мажи од Скопје (на 64, 22 и 83 години), 72-годишен маж од Куманово, 48-годишен маж од Струга и 75-годишен маж од Охрид. Овој ден се опоравиле дури 259 пациенти.[209]

На 7 август имало 155 нови случаи: 51 во Скопје, 22 во Гостивар, 14 во Кавадарци, 13 во Штип, 11 во Куманово, 10 во Тетово, 6 во Охрид, 5 во Македонски Брод, по 4 во Демир Хисар и Прилеп, по 3 во Кичево и Струга, по 2 во Дебар, Неготино и Виница и по еден во Битола, Пробиштип и Гевгелија. Починале две лица: 74-годишен маж од Штип и 80-годишен маж од Скопје. Оздравеле 127 пациенти.[210]

На 8 август се јавиле 200 новозаразени: 65 во Скопје, 21 во Штип, по 14 во Куманово и Гостиар, по 12 во Велес и Тетово, по 7 во Кавадарци и Битола, по 6 во Дебар и Кичево, 5 во Кочани, 5 во Струга, по 4 во Македонски Брод, Охрид и Радовиш, по 3 во Прилеп, Пробиштип и Свети Николе, 2 во Демир Хисар и по еден во Неготино, Крива Паланка и Струмица. Имало четири смртни случаи: 70-годишен маж од Скопје, 58-годишен маж од Гостивар, 51-годишен маж од Куманово и 66-годишен маж од Македонски Брод. Тој ден оздравеле 15 заболени.[211]

На 9 август бројката на новозаболени се намалила на 85: 32 во Скопје, по 9 во Штип и Куманово, по 7 во Гостивар и Кичево, 6 во Кавадарци, 4 во Битола, 3 во Дебар, 2 во Велес и по еден во Виница, Демир Хисар, Прилеп, Тетово, Кочани и Струмица. Починале четворица: двајца мажи од Скопје (на 72 и 84 години), 62-годишен маж од Дебар from и 66-годишна жена од Штип. Излечени се 45 пациенти.[212]

На 10 август имало 109 нови случаи: 20 во Скопје, 16 во Куманово, 15 во Кавадарци, 13 во Штип, 10 во Гостивар, 7 во Кичево, 5 во Свети Николе, 4 во Велес, по 3 во Виница и Тетово, по 2 во Македонски Брод, Охрид, Радовиш и Струга и по еден во Неготино, Демир Хисар, Битола, Гевгелија и Прилеп. Починало само едно лице: 70-годишна жена од Скопје. Дента оздравеле 422 заболени.[213][214]

На 11 август се појавиле 141 нови случаи: 60 во Скопје, 35 во Гостивар, 15 во Струга, 13 во Свети Николе, 7 во Куманово, 5 во Кичево, 4 во Прилеп, по 3 во Охрид и Тетово, по 2 во Кратово и Крушево и по еден во Македонски Брод, Ресен, Пробиштип, Велес и Радовиш. Имало еден смртен случај: 51-годишна жена од Скопје. Се опоравил 161 пациент. Заклучно со тој ден направени се вкупно 117.475 тестови.[215]

На 12 август имало 139 новозаболени: 30 во Скопје, 20 во Куманово, 19 во Гостивар, 15 во Штип, по 8 во Струга и Кавадарци, по 6 во Свети Николе и Тетово, 5 во Кочани, 4 во Кичево, по 3 во Македонски Брод и Охрид, по 2 во Демир Хисар, Струмица, Битола и Дебар и по еден во Гевгелија, Прилеп, Берово и Делчево. Починало едно лице: 66-годишен маж од Охрид. Тој ден оздравеле 239 лица.[216]

На 13 август болеста е утврдена кај 141 ново лице: 48 во Скопје, 21 во Куманово, 15 во Штип, 9 во Кавадарци, по 7 во Битола и Виница, 5 во Кичево, по 4 во Македонски Брод, Струмица и Гостивар, 3 во Свети Николе, по 2 во Радовиш, Дебар и Пробиштип и по еден во Берово, Демир Хисар, Гевгелија, Неготино, Струга и Прилеп. Починале двајца: 88-годишен маж од Скопје и 80-годишна жена од Кичево. Излекувани се 175 пациенти.[217]

На 14 август се зразиле уште 160 лица: 38 во Скопје, 20 во Тетово, 19 во Куманово, 13 во Гостивар, 10 во Штип, 9 во Струга, 8 во Кичево, 5 во Свети Николе, по 4 во Охрид, Прилеп, Кавадарци и Кочани, по 3 во Велес и Демир ХИсар, по 2 Македонски Брод, Берово, Струмица, Виница и Пехчево и по еден во Валандово, Битола, Пробиштип, Неготино, Дебар и Делчево. Од болеста умреле три лица: двајца мажи од Скопје (на 60 и 72 години) и 53-годишна жена од Гостивар. Тој ден оздравеле 368 лица.[218]

На 15 август се јавиле 141 позитивни случаи: 51 во Скопје, 19 во Куманово, 16 во Струга, 15 во Штип, по 6 во Тетово и Прилеп, 4 во Битола, по 2 во Дебар, Македонски Брод, Виница, Гостивар, Охрид, Кичево, Свети Николе, Велес и Пробиштип и по еден во Неготино, Берово, Гевгелија, Делчево, Кавадарци и Радовиш. Имало четири смртни случаи: двајца мажи од Скопје (на 55 и 54 години), 70-годишен маж од Свети Николе и 69-годишна жена од Кавадарци. Оздравеле 93 пациенти.[219]

На 16 август имало 87 нови случаи: 34 во Скопје, 20 во Гостивар, 13 во Куманово, 8 во Тетово, 4 во Кавадарци, 3 во Кичево, 4 во Кавадарци, 3 во Кичево, 2 во Струмица и по еден во Струга, Битола, и Берово. Починале петмина: тројца мажи од Скопје (на 49, 74 и 72 години), 53-годишна жена од Струга и 57-годишна жена од Берово. Оздравело 51 лице.[220]

На 17 август се јавиле 103 новозаразени: 26 во Куманово, 15 во Гостивар, 13 во Скопје, по 7 во Прилеп и Демир Хисар, 6 во Кавадарци, по 5 во Штип и Виница, по 3 во Свети Николе и Тетово, по 2 во Крива Паланка, Охрид, Гевгелија, Делчево и Кичево и по еден во Неготино, Струмица и Берово. Имало три смртни случаи: 69-годишен маж од Скопје, 77-годишен маж од Македонски Брод и 35-годишен маж од Велес. Дента оздравеле 187 пациенти.[221]

На 18 август утврдени се 130 нови случаи: 40 во Скопје, 18 во Гостивар, по 13 во Штип и Тетово, 7 во Кичево, по 6 во Охрид и Куманово, по 5 во Виница и Прилеп, по 4 во Струга и Делчево, 3 во Битола, по 2 во Пробиштип и Кавадарци и по еден во Берово и Струмица. Почнале две лица: 70-годишен маж од Скопје и 75-годишен маж од Штип. Излекувани се 152 лица.[222] Тој ден владата ги прифатила препораките на Комисијата за заразни болести дека наставата во основните и средните училишта за 2020-21 г. треба да се одвива семрежно. Исклучок биле учениците од прво до трето одделение, кои морале физички да ја посетуваат наставата, во училиштата со капацитет да ги спроведуваат безбедносните мерки, и со одобрение од родител. Кај учениците од оваа група со хронични болести, наставата морала да се одвива семрежно. Решено е безбедносниот протокол да се спроведува онаму кајшто постојат можности за негово спроведување, во склад со епидемиолошката состојба на нивното подрачје, но само ако училиштето поднесе барање до Министерството за образование и наука со образложение за нивниот капацитет и со добиено одобрение од владата, откако најпрвин ќе добие позитивна препорака од споменатото министерство и Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести. Во училиштата со дуално образование, практичниот дел од наставата, во претпријатијата, да се одвива со физичко присуство на работно место, со почитување на општите протоколи за заштита и на протоколите на претпријатијата каде се изведува практичната настава.[223]

На 19 август имало 108 нови позитивни случаи: 45 во Скопје, 18 во Куманово, 11 во Штип, 9 во Гостивар, по 4 во Делчево, Велес и Струга, по 3 во Свети Николе и Прилеп, по 2 во Виница, Тетово и Струмица и еден во Дебар. Имало два смртни случаја: мажи од Куманово на возраст од 64 и 72 години. Излекувани се 112 пациенти.[224]

На 20 август се јавиле 118 новозаболени: 55 во Скопје, 12 во Куманово, 9 во Прилеп, 6 во Тетово, 5 во Штип, по 4 во Кичево и Кавадарци, по 3 во Виница и Охрид, по 2 во Крива Паланка, Велес, Делчево и Гостивар и по еден во Свети Николе, Кратово, Пробиштип, Берово, Битола, Струга, Дебар и Кочани. Починале тројца: 82-годишен маж од Штип, 74-годишен маж од Струга и 64-годишен маж од Тетово. Дента оздравеле 127 пациенти.[225]

На 21 август имало 115 нови позитивни случаи: 32 во Скопје, 14 во Штип, 11 во Гостивар, 10 во Тетово, по 8 во Берово и Дебар, 7 во Куманово, 4 во Свети Николе, по 3 во Крива Паланка, Гевгелија, Охрид, Делчево и Кичево, по 2 во Велес и Прилеп и по еден во Пробиштип и Кочани. Починале тројца: двајца мажи од Скопје (на 68 и 62 години) и 68-годишен маж од Струга. Оздравеле 225 пациенти. Заклучно со тој ден направени се вкупно 134.318 тестови.[226]

На22 август се јавиле 159 новозаболени: 32 во Скопје, 25 во Куманово, 22 во Гостивар, 15 во Струга, по 9 во Тетово и Берово, 8 во Штип, 7 во Прилеп, по 5 во Гевгелија и Кавадарци, по 4 во Делчево и Охрид, 3 во Кичево, по 2 во Виница, Велес, Кочани и по еден во Струмица, Радовиш, Пехчево, Битола и Дебар. Починале шест лица: четворица мажи од Скопје (на 77, 80, 85 и 86 години), 76-year-годишен маж од Штип и 61-годишен маж од Гостивар. Се опоравиле 75 лица.[227]

На 23 август имало 137 нови случаи: 53 во Скопје, 19 во Куманово, 10 во Гостивар, 8 во Штип, 7 во Битола, по 6 во Свети Николе и Велес, 5 во Делчево, 4 во Тетово, по 3 во Македонски Брод и Кичево, по 2 во Гевгелија, Берово, Струга, Неготино, Крива Паланка и Пробиштип и еден во Струмица. Имало еден смртен случај: 63-годишен маж од Дебар. Оздравеле 58 пациенти.[228]

На 24 август се јавиле 78 нови случаи: 28 во Скопје, по 8 во Прилеп и Гостивар, 5 во Куманово, по 4 во Дебар, Тетово и Берово, по 3 во Кичево и Делчево, по 2 во Неготино, Кавадарци, Кочани и по еден во Битола, Охрид, Македонски Брод, Радовиш и Пробиштип. Починале четири лица: двајца мажи од Гостивар (на 82 и 71 години), 73-годишна жена од Тетово и 68-годиша жена од Куманово. Излекувани се 40 лица.[229]

На 25 август болеста е утврдена кај уште 127 лица: 38 во Скопје, 23 во Куманово, 15 во Прилеп, 12 во Гостивар, 8 во Тетово, 5 во Велес, по 3 во Штип, Берово, Делчево, Пробиштип и Свети Николе, по 2 во Пехчево и Струга и по еден во Дебар, Неготино, Виница, Струмица, Кавадарци, Охрид и Битола. Починале петмина: 69-годишна жена од Крива Паланка, 70-годишен маж од Скопје, 69-годишен маж од Неготино и двајца мажи од Гостивар (на 63 и 77 години). Оздравеле 60 пациенти.[230]

На 26 август имало 119 нови случаи: 53 во Скопје, 13 во Прилеп, 9 во Куманово, по 6 во Гостивар и Делчево, 5 во Берово, по 4 во Штип и Тетово, по 3 во Кочани, Свети Николе и Кичево, по 2 во Струга, Пехчево и по еден во Неготино, Радовиш, Велес, Охрид, Крива Паланка и Битола. Имало пет смртни случаи: двајца мажи од Скопје (на 50 и 49 години), 82-годишен маж од Прилеп, a 63-годишен маж од Куманово и 46-годишна жена од Тетово. Од болеста се опоравиле 297 лица.[231] Тој ден Министерството за образование и наука соопштило дека учебната 2020/21 година ќе започне на 1 октомври наместо на вообичаениот 1 септември. Биле усвоени и протоколите за физичката настава.[232]

Наводи уреди

 1. „Македонскиот државјанин од бродот во Јапонија има блага форма на коронавирус“. Радио Слободна Европа на македонски јазик. 13 February 2020. Посетено на 23 March 2020.
 2. „Прв случај на заболен од коронавирус во Македонија“. А1он. 2020-02-26. Посетено на 2020-02-26.
 3. „Два нови случаи на коронавирус во Македонија“. Сител. 2020-03-06. Посетено на 2020-03-06.
 4. „Филипче: Директорката заразена со коронавирус ќе биде разрешена денеска“. Макфакс. 10 March 2020. Посетено на 11 March 2020.
 5. Макфакс (2020-03-09). „Вкупно седуммина заразени од коронавирус, позитивни три лица од семејството на сопружниците од Дебар“. Макфакс. Посетено на 2020-03-11.
 6. „Советот на Дебар бара итен прекин на наставата во училиштата поради коронавирусот“. Телма. 2020-03-10. Посетено на 2020-03-11.
 7. „Вонредни мерки на владата против корона вирусот“. Телма. 2020-03-10. Посетено на 2020-03-11.
 8. „Вториот тест за коронавирус на првозаболената пациентка е негативен“. Нова Македонија. 2020-03-10. Посетено на 2020-03-11.
 9. „Двајца нови заболени од коронавирус“. А1он. 2020-03-11. Посетено на 2020-03-11.
 10. „Кризна состојба во Дебар и Центар Жупа поради коронавирусот, затвор за непочитување на препораките“. Радио Слободна Европа. 13 March 2020. Посетено на 13 March 2020.
 11. „Претседателот Пендаровски донесе Одлука за ангажирање на Армијата во Дебар и Центар Жупа“. Алсат-М. 13 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-03-14. Посетено на 13 March 2020.
 12. „North Macedonia bars foreigners arriving from 'high-risk countries' over coronavirus“. Reuters. 13 March 2020. Посетено на 13 March 2020.
 13. „Уште шест лица позитивни на коронавирус, вкупно 18“. Макфакс. 14 March 2020. Посетено на 14 March 2020.
 14. „Денеска вкупно 7 нови случаи позитивни на корона, тројца од Скопје!“. Алсат-М. 16 March 2020. Посетено на 16 March 2020.
 15. „Се затвораат Меѓународниот аеродром „Скопје" и сите копнени гранични премини“. Независен. 16 March 2020. Посетено на 16 March 2020.
 16. „Нови четири случаи на коронавирус во земјава, сите се од Скопје“. Центар. 18 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 17. „Владата побара воведување вонредна состојба во целата држава“. Канал 5. 18 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 18. „Пендаровски прогласи вонредна состојба“. nezavisen.mk. 18 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 19. „Уште 7 позитивни случаи на коронавирус во Македонија, бројот на болни се искачи на 42“. Сител. 18 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 20. „МЗ: До 16 часот шест нови случаи со коронавирус, меѓу нив и четиригодишно девојче заразено во градинка во Англија“. Канал 5. 19 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 21. „Состојбата со коронавирусот во земјава до 10:00 часот - 19 новозаболени - бројката на дијагностицирани пациенти во земјата е 67 лица“. Министерство за здравство. 20 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-07-21. Посетено на 20 March 2020.
 22. „Нови три случаи на коронавирус во Македонија, сега бројката е 70“. ТВ21. 20 March 2020. Посетено на 20 March 2020.
 23. „Први заразени со коронавирус од Кавадарци, вкупно 76 во земјава“. Сакам Да Кажам. 20 March 2020. Посетено на 21 March 2020.
 24. „Девет нови случаи на коронавирус во земјата – вкупно 85 дијагностицирани пациенти“. Макфакс. 21 March 2020. Посетено на 21 March 2020.
 25. „Од утре се воведува полициски час во Македонија од 21 до 6 часот“. Ако.мк. 21 March 2020. Посетено на 21 March 2020.
 26. „Бројката на заболени од корона вирус во земјава достигна 114“. А1он. 22 March 2020. Посетено на 22 March 2020.
 27. „ПРВ СМРТЕН СЛУЧАЈ од коронавирус во Македонија“. Вечер. 22 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-04-14. Посетено на 22 March 2020.
 28. „Од коронавирус почина 63-годишен дебарчанец, нагло му се влошила состојбата“. Сакам Да Кажам. 23 March 2020. Посетено на 23 March 2020.
 29. „12 нови заразени од коронавирус, вкупниот број достигна 148 лица“. МКД.мк. 24 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-04-14. Посетено на 24 March 2020.
 30. „Состојбата на коронавирусот до 12 часот: Регистрирани 29 нови случаи на коронавирус во земјата - вкупно 177 дијагностицирани пациенти“. Министерство за здравство. 25 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-06-25. Посетено на 25 March 2020.
 31. „Од коронавирус почина 66-годишна пациентка од Дебар“. Сакам Да Кажам. 25 March 2020. Посетено на 25 March 2020.
 32. „Нови 24 заразени со корнавирус, вкупната бројка во земјава изнесува 201 лице“. 360 степени. 26 March 2020. Посетено на 26 March 2020.
 33. „Состојбата со коронавирусот до 12:00 часот: Регистрирани 18 нови случаи на коронавирус во земјата - вкупно дијагностицирани 219 пациенти“. Министерство за здравство. 27 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-09-24. Посетено на 27 March 2020.
 34. „Пациентка од Струшко почина од коронавирус, 22 новозаболени во земјата“. А1он. 28 March 2020. Посетено на 28 March 2020.
 35. „Вкупно 259 случаи на коронавирус во Македонија, досега починаа 6 лица“. makfax.com.mk. 29 March 2020. Посетено на 29 March 2020.
 36. „Осум медицински лица и двајца пациенти се позитивни на коронавирус од скопскиот завод за рехабилитација“. СДК. 30 March 2020. Посетено на 30 March 2020.
 37. „Регистрирани 44 нови случаи-вкупната бројка на дијагностицирани изнесува 329 лица, на клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа 2 лица“. Министерство за здравство. 31 March 2020. Архивирано од изворникот на 2020-06-09. Посетено на 31 March 2020.
 38. „Потврдени 25 нови случаи позитивни на КОВИД 19-Вкупната бројка на дијагноситцирани изнесува 354. На инфективната клиника во Скопје почина пациентка од Лабуништа“. Министерство за здравство. 1 April 2020. Архивирано од изворникот на 2020-04-26. Посетено на 1 April 2020.
 39. „Нови 30 случаи во државата, од нив 9 во Прилеп“. ТВ Тера. 2 April 2020. Архивирано од изворникот на 2020-04-04. Посетено на 2 April 2020.
 40. „Починатиот пациент од Куманово на Инфективната клиника во Скопје - позитивен на Ковид-19“. Нова ТВ. 3 April 2020. Архивирано од изворникот на 2020-06-19. Посетено на 3 April 2020.
 41. „5 починати и 53 нови случаи на ковид-19 во земјава“. Алсат-М. 4 April 2020. Посетено на 4 April 2020.
 42. „Нови 72 случаја позитивни на коронавирус, еден починат, досега вкупно 555 заболени“. Опсервер. 5 April 2020. Архивирано од изворникот на 2020-06-19. Посетено на 5 April 2020.
 43. „ИЈЗ со исправка на бројките, две лица од карантин во околина на тетово и гостивар се со друго место на живеење“. Макпресс. 5 April 2020. Посетено на 5 April 2020.
 44. „Расте бројот на жртви и заразени: Во Македонија коронавирус имаат 570 лица“. Курир. 6 April 2020. Архивирано од изворникот на 2020-04-16. Посетено на 6 April 2020.
 45. „Нови 29 заразени и 5 смртни случаи од COVID-19“. Кајгана. 2020-04-07. Посетено на 2020-04-07.
 46. „Почина 45-годишен скопјанец заразен од коронавирус на пат кон болницата „8 септември". Кајгана. 2020-04-07. Посетено на 2020-04-07.
 47. „СОСТОЈБА СО COVID-19 ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА – 7 април 2020“ (PDF). Здравство. 2020-04-08. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-05-25. Посетено на 2020-04-08.
 48. „Почина родилката од Куманово позитивна на COVID-19“. Кајгана. 2020-04-08. Посетено на 2020-04-08.
 49. „Регистрирани 46 нови случаи на Ковид-19“. Алсат-М. 9 April 2020. Посетено на 9 April 2020.
 50. „Починаа двајца пациенти позитивни на Ковид-19“. Алсат-М. 10 April 2020. Посетено на 10 April 2020.
 51. „Нови 49 заразени и двајца починати од КОРОНАВИРУСОТ во последните 24 часа“. Пулс 24. 11 April 2020. Посетено на 11 April 2020.
 52. „За 24 часа регистрирани 68 позитивни случаи на Ковид-19 во земјава“. Алсат М. 12 April 2020. Посетено на 12 April 2020.
 53. „Четири пациенти починаа на Инфективната клиника, 26 новозаболени“. Кајгана. 2020-04-13. Посетено на 2020-04-13.
 54. „Нови 54 случаи на COVID-19, починаа 6 пациенти“. Кајгана. 2020-04-14. Посетено на 2020-04-15.
 55. „Еден починат и 66 новозаболени од COVID-19“. Кајгана. 2020-04-15. Посетено на 2020-04-15.
 56. „Потврдени 107 нови случаи на Ковид 19 – вкупно во земјата 1081 дијагностицирани пациенти, почина 1 лице, оздравени се 23 пациенти“. koronavirus.gov.mk. 2020-04-16. Архивирано од изворникот на 2020-05-15. Посетено на 2020-04-16.
 57. N.Macedonia: Premier, other ministers to be isolated. Talha Ozturk, 16 април 2020 г.
 58. „Потврдени 36 нови заболени од COVID-19, најмногу во Скопје“. Кајгана. 2020-04-17. Посетено на 2020-04-17.
 59. „Потврдени 53 нови случаи на COVID-19, оздравени 25 пациенти“. Кајгана. 2020-04-18. Посетено на 2020-04-18.
 60. „Нови 37 случаи на COVID-19, 2 лица починаа“. Кајгана. 2020-04-19. Посетено на 2020-04-19.
 61. „Нови 18 заразени, тројца починати и 21 оздравено лице“. Кајгана. 2020-04-20. Посетено на 2020-04-20.
 62. „Нови 7 случаи, едно лице почина од COVID-19“. Кајгана. 2020-04-21. Посетено на 2020-04-21.
 63. „Нови 28 случаи на COVID-19, излекувани уште 48 пациенти“. Кајгана. 2020-04-22. Посетено на 2020-04-22.
 64. „Од утре задолжително покривање на носот и устата со маска, шал или марама во јавен простор“. Кајгана. 2020-04-22. Архивирано од изворникот на 2020-06-19. Посетено на 2020-04-22.
 65. „Нов 41 случај на заразени со COVID-19 во земјава“. Кајгана. 2020-04-23. Посетено на 2020-04-23.
 66. „26 новозаразени и 1 починат во последното деноноќие“. Кајгана. 2020-04-24. Архивирано од изворникот на 2020-06-19. Посетено на 2020-04-24.
 67. „Потврден 41 нов случај на COVID-19, починаа пациенти на 36 и 25 години“. Кајгана. 2020-04-25. Посетено на 2020-04-25.
 68. „Нови 19 случаи на коронавирус и 126 оздравени пациенти“. Кајгана. 2020-04-26. Посетено на 2020-04-26.
 69. „53 оздравени, 4 смртни случаи и 13 новозаразени со COVID-19“. Кајгана. 2020-04-27. Посетено на 2020-04-27.
 70. „Пет нови починати, 22 новозаразени и 36 оздравени во изминатите 24 часа“. Кајгана. 2020-04-28. Посетено на 2020-04-28.
 71. „2 починати и 21 нов случај на коронавирус во земјава“. Сител Телевизија. Посетено на 2020-04-29.
 72. „Премиерот Спасовски е негативен и на второто тестирање на COVID-19“. Кајгана. 2020-04-29. Посетено на 2020-04-29.[мртва врска]
 73. „И вториот тест на Филипче е негативен на COVID-19“. Кајгана. 2020-04-29. Посетено на 2020-04-29.
 74. „23 новозаразени, 4 починати и 111 оздравени“. Кајгана. 2020-04-30. Посетено на 2020-04-30.
 75. „29 нови случаи, 69 оздравени и 4 починати лица од COVID-19“. Кајгана. 2020-05-01. Посетено на 2020-05-01.
 76. „15 новозаразени, 1 починат и 45 оздравени“. Кајгана. 2020-05-02. Посетено на 2020-05-02.
 77. „Само 5 новозаразени, двајца починати и 95 оздравени“. Кајгана. Посетено на 2020-05-03.
 78. „Почина Драган Вучиќ“. Макфакс. 4 May 2020. Посетено на 4 May 2020.
 79. „Седум нови случаи на заразени, 47 оздравени пациенти“. Кајгана. Посетено на 2020-05-04.
 80. „Осум нови случаи со COVID-19, оздравен 21 пациент, еден починат“. Кајгана. Посетено на 2020-05-05.
 81. „Првпат во државава, пациент со COVID-19 тргнат од респираторна машина“. Кајгана. Посетено на 2020-05-05.
 82. Макфакс (2020-05-06). „Двајца починати од коронавирус, во Скопје нема новозаразени“. Макфакс. Посетено на 2020-05-06.
 83. „Потврдени 33 новозаразени, оздравени 22 пациенти и еден починат“. Кајгана. Посетено на 2020-05-07.
 84. „Нови 14 позитивни во земјава, 1 починат и 20 оздравени“. Кајгана. Посетено на 2020-05-08.
 85. „Скратен полицискиот час за викенд – дозволено движење од 5 до 19 часот“. Кајгана. Посетено на 2020-05-08.
 86. „Нови 36 случаи на COVID-19 во нашата држава“. Кајгана. Посетено на 2020-05-09.
 87. „Нови 20 случаи на COVID-19 во нашата држава“. Кајгана. Посетено на 2020-05-10.
 88. „Нови 22 случаи на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-11.
 89. „Филипче: 10 нови случаи, ќе препорачаме олабавување на мерките во три фази“. Кајгана. Посетено на 2020-05-12.
 90. „Тројца починати, 20 нови случаи на COVID-19 во нашата држава“. Кајгана. Посетено на 2020-05-13.
 91. „Нови 29 случаи на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-14.
 92. „Градинките ќе отворат сите одеднаш за да се вратат граѓаните на работа“. Кајгана. Посетено на 2020-05-14.
 93. „Двајца починати, 16 оздравени и 17 нови случаи на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-15.
 94. „На возрасните над 67 и младите до 18 години им е дозволено движење од 5 до 19 часот“. Кајгана. Посетено на 2020-05-15.
 95. „Новозаразени 22 од 462 направени тестови, почина пациентка од Скопје“. Кајгана. Посетено на 2020-05-16.
 96. „Нови 30 случаи на COVID-19, тројца починати“. Кајгана. Посетено на 2020-05-17.
 97. „Негативни сите 184 тестови од скринингот во градинките“. Кајгана. Посетено на 2020-05-17.
 98. „Тројца починати, 8 оздравени и 25 нови случаи на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-18.
 99. „Денеска 22 новозаразени, 2 починати и 50 оздравени“. Кајгана. Посетено на 2020-05-19.
 100. „Нови 19 случаи, 16 оздравени и 4 починати од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-20.
 101. „ДЕНЕСКА СЕ ПОТВРДЕНИ 40 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1898, ОЗДРАВЕНИ СЕ 11 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНА 1 ЛИЦЕ – Министерство за Здравство“. Посетено на 2020-05-21.
 102. „Нови 23 случаи на COVID-19, почина 47-годишен пациент“. Кајгана. Посетено на 2020-05-22.
 103. „Полициски час од недела до вторник“. Кајгана. Посетено на 2020-05-22.
 104. „Нови 20 заболени од COVID-19, еден починат и 24 оздравени“. Кајгана. Посетено на 2020-05-23.
 105. „Нови 37 заразени, нема починати од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-24.
 106. „Потврден 21 нов случај на COVID-19 во нашата држава“. Кајгана. Посетено на 2020-05-25.
 107. „16 нови случаи од 314 тестирања, починаа тројца пациенти со COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-27.
 108. „Од утре нема полициски час, од четврток отворање на угостителските објекти“. Кајгана. Посетено на 2020-05-27.
 109. „25 нови случаи, тројца починати од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-28.
 110. „Тројца починати, 38 нови случаи на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-05-28.
 111. „Маските задолжителни, полицијата ќе ја засили контролата“. Кајгана. Посетено на 2020-05-28.
 112. „Кафулињата и рестораните почнуваат со работа, дозволено максимум четири лица на една маса“. Кајгана. Посетено на 2020-05-28.
 113. „Денеска се потврдени 52 нови случаи на ковид 19 - вкупната бројка на дијагностицирани 2129, оздравени се 30 пациенти – починати се 4 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-05-29. Архивирано од изворникот на 2020-06-20. Посетено на 2020-05-29.
 114. „Почна масовно тестирање на работници во штипската конфекција од која се шири коронавирусот“. Кајгана. Посетено на 2020-05-29.
 115. „Адеми: Можеби ќе се соочиме со исти мерки ако имаме ваква ситуација и во септември“. Кајгана. Посетено на 2020-05-29.
 116. „35 новозаразени и 5 починати во денешниот извештај“. Кајгана. Посетено на 2020-05-31.
 117. „Почнува четвртата вонредна состојба во земјава“. Кајгана. Посетено на 2020-05-31.
 118. „Состојбата се влошува: денеска дури 62 новозаразени“. Кајгана. Посетено на 2020-05-31.
 119. „Нови 89 случаи на заразени со коронавирусот, починати 7 лица“. Кајгана. Посетено на 2020-06-02.
 120. „Коригиран бројот на заболени: Вкупно 76, од нив 52 се од Скопје“. Кајгана. Посетено на 2020-06-03.
 121. „Зголемен број заразени со COVID-19, можно воведување карантин во одредени општини“. Кајгана. Посетено на 2020-06-03.
 122. „Спасовски: Нема потреба од нова вонредна состојба, изборите се на 5 јули“. Кајгана. Посетено на 2020-06-03.
 123. „101 нов случај на COVID-19, четворица починати“. Кајгана. Посетено на 2020-06-03.
 124. 124,0 124,1 „Скопје, Куманово, Штип, Тетово и 12 околни општини во 80-часовен карантин, останатите со дневни рестрикции“. Кајгана. Посетено на 2020-06-05.
 125. „Нови 120 случаи на COVID-19, двајца починати“. Кајгана. Посетено на 2020-06-03.
 126. „Одделението на пазарниот инспекторат во Куманово ќе биде затворено, еден инспектор е позитивен на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-05.
 127. Welle (www.dw.com), Deutsche. „Нови 180 случаи на Ковид-19, 109 во Скопје | DW | 5 јуни 2020“. DW.COM. Посетено на 2020-06-06.
 128. „Двајца доктори сопружници од „Систина" позитивни на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-06.
 129. „125 нови заразени со коронавирус, 46 се од Скопје“. Кајгана. Посетено на 2020-06-07.
 130. „111 новозаболени од COVID-19, Чаир со најмногу активни случаи во Скопје“. Кајгана. Посетено на 2020-06-07.
 131. „Нови 127 случаи, тројца починати од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-08.
 132. „Нови 87 случаи на COVID-19, еден починат“. Кајгана. Посетено на 2020-06-10.
 133. „Нови 125 случаи, седум лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-11.
 134. „Чулев: Советник од мојот Кабинет е позитивен на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-11.
 135. „175 нови случаи на заразени, од нив 131 од Скопје“. Кајгана. Посетено на 2020-06-11.
 136. „Претседателот на независниот полициски синдикат, позитивен на коронавирус“. vesnik.com. Посетено на 2020-06-11.
 137. „Пазарните инспекциски контроли од денеска засилени со финансиска полиција“. Кајгана. Посетено на 2020-06-11.
 138. „164 новозразени, двајца починати“.[мртва врска]
 139. „Пендаровски: Нема потреба за нова вонредна состојба“. Кајгана. Посетено на 2020-06-12.
 140. „Вонредната состојба не треба да се продолжи, нема потреба ни од дополнителни мерки, смета Филипче“. Кајгана. Посетено на 2020-06-12.
 141. „Потврдени 196 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 3895, оздравени се 11 пациенти – починати се 8 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-13. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 142. „Денеска се потврдени 162 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 4057, оздравени се 5 пациенти – починати се 9 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-14. Архивирано од изворникот на 2020-06-29. Посетено на 2020-06-29.
 143. „Нови 103 случаи, 5 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 144. „Денеска се потврдени 134 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 4289, оздравени се 34 пациенти – починати се 8 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-16. Архивирано од изворникот на 2020-07-02. Посетено на 2020-06-29.
 145. „Ќе се гласа три дена, а на изборниот ден од 7 до 21 часот“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 146. „Нови 193 случаи, 9 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 147. „Граничните премини се отвораат од денеска, хотелите од понеделник“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 148. „Денеска се потврдени 182 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 4664, оздравени се 33 пациенти – починати се 6 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-18. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 149. „Регистрирани 156 нови случаи на COVID-19, починати шест пациенти“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 150. „Денеска се потврдени 185 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5005, оздравени се 41 пациент – починати се 11 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-20. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 151. „Градоначалникот Шилегов позитивен на COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 152. „Денеска се потврдени 101 нов случај на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5106, оздравени се 22 пациенти – починати се 5 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-21. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 153. „Детската болница Козле од денеска прима пациенти со COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 154. „Денеска се потврдени 90 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5196, оздравени се 48 пациенти – починати се 9 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-22. Архивирано од изворникот на 2020-06-29. Посетено на 2020-06-29.
 155. „Денеска се потврдени 118 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5311, оздравени се 74 пациенти – починати се 4 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-23. Архивирано од изворникот на 2020-06-29. Посетено на 2020-06-29.
 156. „Нови 136 случаи, 8 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-29.
 157. „Денеска се регистрирани 153 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5595, оздравени се 75 пациенти – починати се 6 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-25. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 158. „Денеска се регистрирани 163 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5758, оздравени се 40 пациенти – починати се 3 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-26. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 159. „Денеска се регистрирани 150 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 5906, оздравени се 30 пациенти – починати се 9 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-27. Архивирано од изворникот на 2020-06-30. Посетено на 2020-06-29.
 160. „Денеска се регистрирани 176 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 6080, оздравени се 80 пациенти – починати се 9 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-06-28. Архивирано од изворникот на 2020-06-29. Посетено на 2020-06-29.
 161. „Нови 132 случаи, 12 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-06-30.
 162. „Нови 126 нови случаи на ковид 19, починати се 4 лица“. 24.mk. Посетено на 2020-07-01.
 163. „Нови 120 случаи, 4 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-07-01.
 164. „Отворени аеродромите во Скопје и Охрид“. 24.mk. Посетено на 2020-07-01.
 165. „Денеска се регистрирани 173 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 6625, оздравени се 150 пациенти – починати се 15 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-02. Архивирано од изворникот на 2020-07-04. Посетено на 2020-07-03.
 166. „165 нови случаи, 7 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. Посетено на 2020-07-03.
 167. „Денеска се регистрирани 147 нови случаи на ковид 19, 6 починати“. Коронавирус | Влада.мк. July 4, 2020. Архивирано од изворникот July 4, 2020. Посетено на July 4, 2020.
 168. „Сафет Бишевац позитивен на COVID-19“. Кајгана. July 4, 2020. Архивирано од изворникот July 5, 2020. Посетено на July 5, 2020.
 169. „Денеска се регистрирани 115 нови случаи на ковид 19, починати се 7 лица“. Коронавирус | Влада.мк. Архивирано од изворникот July 5, 2020. Посетено на July 5, 2020.
 170. „Д-р Деари е првиот лекар кој почина од компликации на COVID-19 во земјава“. Кајгана. July 5, 2020. Архивирано од изворникот July 5, 2020. Посетено на July 5, 2020.
 171. „Потврдени 78 нови случаи, 5 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. July 6, 2020. Архивирано од изворникот July 6, 2020. Посетено на July 6, 2020.
 172. „Нови 120 случаи на COVID-19, најмногу во Скопје“. Кајгана. 2020-07-07. Архивирано од изворникот July 7, 2020. Посетено на 2020-07-07.
 173. „Нови 163 случаи, 8 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. 2020-07-08. Архивирано од изворникот 2020-07-09. Посетено на July 9, 2020.
 174. „Потврдени 168 нови случаи, 3 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. July 9, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-09. Посетено на July 9, 2020.
 175. „На работа не се враќаат родителите чии деца одат во градинка“. Кајгана. July 9, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-09. Посетено на July 9, 2020.
 176. „Шест смртни случаи и 205 новозаболени од коронавирус во Македонија“. Макфакс. 10 јули 2020. Архивирано од изворникот јули 11, 2020. Посетено на 11 јули 2020.
 177. „Денеска се регистрирани 199 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 7975, оздравени се 120 пациенти – починати се 8 лица“. Коронавирус | Влада.мк. July 11, 2020. Архивирано од изворникот July 12, 2020. Посетено на July 12, 2020.
 178. „Денеска се регистрирани 136 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 8111, оздравени се 123 пациенти – починати се 6 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-12. Архивирано од изворникот July 12, 2020. Посетено на 2020-07-12.
 179. „973 тестови за 24 часа, 88 нови случаи на коронавирус во Македонија“. makpress.mk. July 13, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-14. Посетено на 2020-07-14.
 180. А1он (2020-07-14). „135 заразени од коронавирус, четири лица починале“. А1он. Архивирано од изворникот 2020-07-14. Посетено на 2020-07-14.
 181. Welle (www.dw.com), Deutsche. „Гласање во време на пандемија | DW | 13 јули 2020“. DW.COM. Посетено на 2020-07-14.
 182. „Уште 198 нови случаи на ковид-19, 4 починати и 97 оздравени“. МКД.мк. July 15, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-16. Посетено на 2020-07-16.
 183. А1он (2020-07-16). „94 новозаразени од коронавирус, осум лица се починати“. А1он. Архивирано од изворникот 2020-07-16. Посетено на 2020-07-16.
 184. „Нови 164 случаи, 5 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. 2020-07-17. Архивирано од изворникот July 17, 2020. Посетено на 2020-07-17.
 185. „Денеска се регистрирани 241 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 9026, оздравени се 51 пациенти – починати се 8 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-18. Архивирано од изворникот 2020-07-19. Посетено на 2020-07-19.
 186. „Нови 127 случаи корона вирус и 8 починати“. Tелма. Архивирано од изворникот July 19, 2020. Посетено на 2020-07-19.
 187. Venko Filipče (July 19, 2020). „Филипче: Надлежните да ги истражат забавите, младите мора да ги почитуваат мерките“. Кајгана. Архивирано од изворникот 2020-07-19. Посетено на 2020-07-19.
 188. „Потврдени 96 нови случаи, 10 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. July 20, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-21. Посетено на 2020-07-21.
 189. „Нови 163 случаи на COVID-19, нема починати пациенти“. Кајгана. July 21, 2020. Архивирано од изворникот 2020-07-21. Посетено на 2020-07-21.
 190. „Нови 137 заразени и десет починати“. Фокус.мк. July 22, 2020. Архивирано од изворникот July 23, 2020. Посетено на 2020-07-23.
 191. „Министерот Бектеши позитивен на COVID-19“. Кајгана. July 22, 2020. Архивирано од изворникот July 23, 2020. Посетено на 2020-07-23.
 192. „Нови 123 случаи, три лица починаа од COVID-19“. Кајгана. 2020-07-23. Архивирано од изворникот 2020-07-24. Посетено на 2020-07-24.
 193. „Министерот Арбер Адеми позитивен на COVID-19“. Кајгана. 2020-07-23. Архивирано од изворникот 2020-07-24. Посетено на 2020-07-24.
 194. „Регистрирани 129 нови случаи, 6 лица починаа од COVID-19“. Кајгана. 2020-07-24. Архивирано од изворникот 2020-07-24. Посетено на 2020-07-24.
 195. „Нови 137 заразени со КОВИД-19 и девет починати лица“. телма.мк. 2020-07-25. Архивирано од изворникот 2020-07-26. Посетено на 2020-07-26.
 196. „Ја надминавме бројката од 10.000 случаи на коронавирус, речиси половина се активни“. Кајгана. 2020-07-26. Архивирано од изворникот 2020-07-26. Посетено на 2020-07-26.
 197. „Денеска се регистрирани 128 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 10213 Оздравени се 137 пациенти– починати се 6 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-27. Архивирано од изворникот July 28, 2020. Посетено на 2020-07-28.
 198. „Денеска се регистрирани 102 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 10315 Оздравени се 99 пациенти– починати се 5 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-28. Архивирано од изворникот July 28, 2020. Посетено на 2020-07-28.
 199. „Денеска се регистрирани 188 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 10503, Оздравени се 268 пациенти– починати се 5 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-29. Архивирано од изворникот July 30, 2020. Посетено на 2020-07-30.
 200. „Денеска се регистрирани 119 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 10617, оздравени се 89 пациенти– починати се 4 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-07-30. Архивирано од изворникот July 30, 2020. Посетено на 2020-07-30.
 201. „Коронавиpycот влезе во уште една штипска конфeкција“. iNFOMAX.mk. 2020-07-30. Архивирано од изворникот July 30, 2020. Посетено на 2020-07-30.
 202. „Дневен ковид биланс: 139 нови случаи, 534 оздравени и 6 починати пациенти“. Кајгана. 2020-07-31. Архивирано од изворникот July 31, 2020. Посетено на 2020-07-31.
 203. „Денеска се регистрирани 138 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 10891, оздравени се 144 пациенти – починати се 7 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-01. Архивирано од изворникот August 2, 2020. Посетено на 2020-08-02.
 204. „Денеска се регистрирани 166 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 11054, оздравени се 185 пациенти – починати се 4 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-02. Архивирано од изворникот August 2, 2020. Посетено на 2020-08-02.
 205. „Денеска се регистрирани 74 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 11128, оздравени се 90 пациенти – починати се 3 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-03. Архивирано од изворникот August 3, 2020. Посетено на 2020-08-03.
 206. „Денеска се регистрирани 75 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 11202 Оздравени се 136 пациенти – починати се 5 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-04. Архивирано од изворникот August 5, 2020. Посетено на 2020-08-05.
 207. „Нови 88 случаи од 1.507 тестирања за COVID-19“. Кајгана. 2020-08-05. Архивирано од изворникот August 5, 2020. Посетено на 2020-08-05.
 208. „Прогласена кризна состојба на јужната и северната граница“. Кајгана. 2020-08-05. Архивирано од изворникот August 5, 2020. Посетено на 2020-08-05.
 209. „Најнова вест: 113 новозаразени од коронавирус и шест починати“. Centar.mk. 2020-08-06. Архивирано од изворникот 2020-08-06. Посетено на 2020-08-06.
 210. „Денеска се регистрирани 155 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 11554, оздравени се 127 пациенти – починати се 2 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-07. Архивирано од изворникот 2020-08-08. Посетено на 2020-08-08.
 211. „200 нови случаи на коронавирус од 1.828 тестирања“. Кајгана. 2020-08-08. Архивирано од изворникот 2020-08-09. Посетено на 2020-08-09.
 212. „Четворица починати и 85 нови случаи на коронавирус во Македонија“. vesnik.com. 2020-08-09. Архивирано од изворникот 2020-08-09. Посетено на 2020-08-09.
 213. „COVID-19: 109 new cases, 422 patients recover, 1 dies“. МИА. 2020-08-10. Архивирано од изворникот August 10, 2020. Посетено на 2020-08-10.
 214. „14 отсто позитивни од тестираните: 109 заразени од 762 теста, еден пациент починал“. Denesen.mk. 2020-08-10. Архивирано од изворникот August 10, 2020. Посетено на 2020-08-10.
 215. „Денеска 141 случај на COVID-19, ја надминавме бројката од 12.000 заразени“. Кајгана. 2020-08-11. Архивирано од изворникот 2020-08-12. Посетено на 2020-08-12.
 216. „Денеска се регистрирани 139 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 12217, оздравени се 239 пациенти – починатo e 1 лице“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-12. Архивирано од изворникот 2020-08-12. Посетено на 2020-08-12.
 217. „Денеска се регистрирани 141 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 12357, оздравени се 175 пациенти – починати се 2 лица“. Коронавирус | Влада.мк. 2020-08-13. Архивирано од изворникот August 14, 2020. Посетено на 2020-08-14.
 218. „Нови 160 заразени со корона вирусот, направени 2.172 теста“. Фокус.мк. 2020-08-14. Архивирано од изворникот August 14, 2020. Посетено на 2020-08-14.
 219. „Дневен биланс: 141 новозаразен од COVID-19, 4 лица починаа“. Кајгана. 2020-08-15. Архивирано од изворникот August 15, 2020. Посетено на 2020-08-15.
 220. „Дневен корона биланс: 87 новозаразени и 5 починати“. Кајгана. 2020-08-16. Архивирано од изворникот August 17, 2020. Посетено на 2020-08-17.
 221. „Дневен КОВИД биланс: 103 нови случаи, тројца починати и 187 оздравени пациенти“. Кајгана. 2020-08-17. Архивирано од изворникот August 17, 2020. Посетено на 2020-08-17.
 222. „Дневен КОВИД биланс: 130 нови случаи, 2 починати и 152 оздравени“. Кајгана. 2020-08-18. Архивирано од изворникот August 19, 2020. Посетено на 2020-08-19.
 223. „Пензии, пасоши, онлајн настава: Заклучоци од денешната седница на Владата“. Кајгана. 2020-08-18. Архивирано од изворникот August 20, 2020. Посетено на 2020-08-20.
 224. „Дневен КОВИД биланс: Нови 108 случаи од 1.902 тестирања“. Кајгана. 2020-08-19. Архивирано од изворникот August 19, 2020. Посетено на 2020-08-19.
 225. „Нови 118 случаи со COVID-19, тројца починати, 127 оздравени пациенти“. Кајгана. 2020-08-20. Архивирано од изворникот August 20, 2020. Посетено на 2020-08-20.
 226. „Нови 115 случаи, 225 оздравени и тројца починати од COVID-19“. Кајгана. 2020-08-21. Архивирано од изворникот August 22, 2020. Посетено на 2020-08-22.
 227. „159 нови случаи на коронавирус, бројката на оздравени надмина 10.000“. Кајгана. 2020-08-22. Архивирано од изворникот August 22, 2020. Посетено на 2020-08-22.
 228. „Дневен КОВИД биланс: Нови 137 случаи од 1.414 тестирања“. Кајгана. 2020-08-23. Архивирано од изворникот 2020-08-24. Посетено на 2020-08-24.
 229. „Дневен КОВИД биланс: Нови 78 случаи од 860 тестирања“. Кајгана. 2020-08-24. Архивирано од изворникот August 24, 2020. Посетено на 2020-08-24.
 230. „Денеска се регистрирани 127 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани е 13799, оздравени се 60 пациенти– починати се 5 лица“. Влада.мк. 2020-08-25. Архивирано од изворникот August 26, 2020. Посетено на 2020-08-26.
 231. „Петмина починати и 119 новозаразени со коронавирус“. Нова Македонија. 2020-08-26. Архивирано од изворникот August 26, 2020. Посетено на 2020-08-26.
 232. „Учебната година почнува на 1 октомври , усвоени протоколите за физичка настава во училиштата“. kanal5.com.mk. 2020-08-26. Архивирано од изворникот 2020-08-26. Посетено на 2020-08-26.