Хронична бубрежна болест

Esculaap4.svg    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Хронична бубрежна болест (ХББ) е синдром коj настанува како последица на постепено, прогресивно и иреверзибилно намалена гломеруларна филтрација на бубрегот до конечниот стадиум на уремија. Карактеристични се задржувањата на уремични токсини (уреа, креатинин, мокрачна киселина, фенол, индол и др.). Настанала воглавно за време на метаболизмот протеинте, промената обемот и составот на телесни течности и електролити, како и дисбаланс на многу хормони.

Хронична бубрежна болест
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНефрологија[*]
МКБ-10N03
МКБ-9585 403
DiseasesDB11288
MedlinePlus000471
eMedicinemed/374
MeSHD007676

Хроничната бубрежна болест најчесто се јавува како компликација на: шеќерна болест (28%), хипертензија (25%), гломерулонефритис (21%) и Автозомно-доминантна полицистична болест бубрег (4%). Секоја хронична бубрежна болест кој го предизвикува аспаѓањето на голем број на нефрон води до ХББ.

Клиничка сликаУреди

Симптомте и знаци на болеста ХББ обично не се појави се додека клирен со ендоген кретинин не е помал од 30 ml на минута, на помала способност за пациентите операција, постои [[анемија] ] и некои метаболички нарушувања (ацидоза и нарушување фосфокалцемичног на рамнотежа). Гастроинтестинални симптоми (болни, гадење, повраќање, дијареа i) може да се случи кога клиренсот на креатинин од 15 ml во минута, и невролошки симптоми и кардиоваскуларни промени паѓа на 10 ml во минута.

Клинички знаци и симптоми се неспецифични и HBI доаѓаат од сите органи и системи:

ДијагнозаУреди

Потребно е да се одреди дијагноза на основните болести, со големи преостанати функции на бубрегот, погрешни фактори - инфекција, дијареа, повраќање. Дијагнозата на ХББ се поставува на основа Анамнеза, преглед и лабораториска анализа - одредувањето на клиренс на креатинин и силата на гломеруларната филтрација.

ЛечењеУреди

Во стадијуму на снижена функција на бубрегот се лечи основната бубрежна болест и хипертензијата. Во стадијумот на азотемијата се спроведува умерен хипопротеински начин на исхрана, редовна контрола телесна тежина, ограничувајќи го внесот на натриумот и калијумот,ацидозата се третира со натриум бикарбонат, анемија со препарати на железо и инфекција антибиотици.

Со текот на времето доаѓа до влошување на болеста и нејзината терминална фаза, кога е неопходна дијализата или трансплантацијата на бубрегот.

Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори