Хо Ши Мин (виетнамски: Thành phố Hồ Chí Minh); по старо: Сајгон (Sài Gòn) — најголемиот град во Виетнам. Градот се наоѓа околу 1735 километри југозападно од Ханој, 7 километри северно од Аеродром Таншонјат. Градот брои 7.403.000 жители и се простира на 2095 квадратни километри.

Хо Ши Мин со реката Сајгон

Pед 1975 година бил главен град на некогашен Јужен Виетнам. Наречен е по истакнатиот државник Хо Ши Мин (1890-1969).

Поврзано

уреди