Херојска драма

Херојската драма е вид на претстава популарна за време на ерата на Реставрацијата во Англија, која се одликувала и по својата стиховна структура и по својата материја.[1][2] Поджанрот на херојската драма еволуирал низ неколку дела од средината до подоцнежните 1660-ти; Индијанскиот Император на Џон Драјден (1665) и Црниот Принц на Роџер Бојл (1667) биле клучните случувања.

Џон Драјден, кој ја формулирал и напишал херојската драма во 1670-тите.

Драјден во 1670 годинаУреди

Терминот „херојска драма“ бил измислен од Драјден за неговата претстава „Освојувањето на Гранада“ (1670). Во Предговорот на печатената верзија на претставата, Драјден тврдел дека драмата е вид епска поезија за сцената, дека, како што епот бил за останатата поезија, така и херојската драма била за останатите претстави. Како резултат на тоа, Драјден извел серија правила за овој вид претстава.

Прво, претставата требала да биде компонирана во херојски стих (затворени спојки во јамбички пентаметар). Второ, претставата морала да се фокусира на тема што се однесува на националните темели, митолошки настани или важни и големи работи. Трето, херојот на херојската драма морал да биде моќен, одлучувачки и, како Ахил, да доминира дури и кога не е во ред. Освојувањето на Гранада ги следел сите овие правила. Приказната била за националната основа на Шпанија (и било познато дека кралот Чарлс Втори бил љубител на шпански претстави), а херојот, Алманзор, бил човек со голема воена моќ и темперамент.

„Освојувањето на Гранада“ на Драјден често се смета за една од подобрите херојски трагедии, но негово највисоко достигнување била неговата адаптација (која ја нарекол „Сè за Љубовта“, 1678) на шекспировата Антониј и Клеопатра кон херојската формула. Други херојски драматичари биле Натаниел Ли („Соперничките кралици“) и Томас Отвеј, чија „Зачувана Венеција“ е добра трагедија што ги надминувала вообичаените ограничувања на обликот на херојската драма. Паралелно, биле создадени две забавни пародии на херојската трагедија: „Пробата“ на Војводата од Бакингем и „Трагедија на трагедиите; или |ивот и смрт на Том Тумб Велики“ од Хенри Филдинг.

Други драматурзиУреди

„Оние кои ја поврзуваат „ херојска драма “првенствено со употребата на „херојскиот спој на стихови“ обично ги поставувале во годините од 1664 до 1678 година. Ова, секако, бил нејзин период на целосен развој и авторитет. Оние кои претпочитале да ги нагласат елементите што ги предлагал самиот термин „херојски“ отколку строгата римирана стиховна форма, биле подготвени да признаат пошироки граници.”[3] Реставраторските претстави на Сер Вилијам Деванант, Томас Отвеј, Натаниел Ли, Џон Краун, Елкана Сетл и Џон Бенкс, а подоцна и дела од Николас Роу и Џозеф Адисон биле вклучени во построги или полабави дефиниции за херојска драма.[4]

Херојска драма во книжевната критикаУреди

Денес, драмата е поделена на бројни поджанрови; Драјден, сепак, работел од класичните критичари. Има малку драматична критичка теорија за него да се повикува, а новите правила донесени од Франција (особено оние на Корнеј и Боило) не одговараат на англиската театарска историја или практика. Акцентот на еднобразноста и на одржувањето само на класично пропишаните драматични форми, исто така, дошло и од Томас Рајмер, кој ја осудил хетерогеноста на сцената. Аристотел зборувал само за сатира, еп и трагедија, а Хорациј исто така напишал само за комедија, трагедија и сатира, и така Драјден барал да ја квадрира вистинската театарска практика со античка рамка за литература. Тој се обидувал со сопствениот нео-класицизам. „Првото фолио“ на Шекспир ги поделил драмите на Шекспир во „историја“, „трагедија“ и „комедија“, но овие термини биле опширни. Според тоа, Драјден имплицитно признавал дека драмата се преселила на територијата на други видови поезија, но тој се обидувал да ја задржи таа слобода со преобликување на сцената во вистинска и епска тематика.

Сатиричен одговорУреди

Џорџ Вилиерс, Вториот Војвода од Бакингем и други ја сатиризирале херојската драма во „Пробата“. Сатирата била доволно успешна што херојската драма во голема мерка исчезнала потоа. Бакингем ја нападнал глупоста на подбивањето, воените херои, како и очигледната самобитност на обидот за драматична забава за сериозните субјекти од воената и националната историја.

Критиката на Бакингем за Дрејден во „Пробата“ бил делумно бомбастичниот стих на Драјден, но, поточно, личниот интерес на Драјден за создавање "чиста" драма. Ликот на Бејс бил повеќе смешен за неговиот гордост во потиснувајќи ги самите претстави во корист на замислените претстави, отколку за тоа што е поет.

НаводиУреди

  1. Eugene M. Waith, Ideas of Greatness: Heroic Drama in England, London, Routledge, 1971.
  2. John Douglas Canfield, Heroes and States: On the Ideology of Restoration Tragedy, Lexington, KY, University Press of Kentucky, 2000.
  3. George Henry Nettleton, English Drama of the Restoration and Eighteenth Century, 1642–1780, New York, Macmillan, 1914; p. 23.
  4. Nettleton, pp. 24-9; Waith, pp. 235-86.