Хемиски елемент

(Пренасочено од Хемиски елементи)

Хемиски елемент — тип на атоми кои поседуваат ист атомски број — односно кои поседуваат ист број на протони во јадрото на атомот. Хемиските елементи, исто така, поседуваат и ист број на електрони во електронската обвивка.

Периоден систем на хемиските елементи

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди