Хемиски елемент

(Пренасочено од Хемискиот елемент)

Хемиски елемент претставува тип на атоми кои поседуваат ист атомски број - односно кои поседуваат ист број на протони во јадрото на атомот. Хемиските елементи, исто така, поседуваат и ист број на електрони во електронската обвивка.

Периоден систем на хемиските елементи

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди