Хелен Рејнолдс Белеа, (11 февруари 1913 – 20 мај 1986) била канадски геолог најпозната по нејзиното истражување на Девонскиот систем во Западна Канада, геолошки период од палеозојската ера.

Во 1976 година, Белеа била прогласена за офицер на Редот на Канада.
Локација на Ледук, Алберта.

Ран живот и образованиеУреди

Белеа е родена во Сент Џон, Њу Бранзвик, во семејство со француско хугенотско потекло.[1]

Белеа дипломирала и магистрирала по геологија на Универзитетот Далхузи во Нова Шкотска; таа се здобила со д-р. од Универзитетот Нортвестерн во Еванстон, Илиноис. Нејзината докторска теза била насловена „Геологијата на областа Мускуах, Њу Бранзвик“. Пред да се посвети на геологијата, Белеа работела како професорка во средно училиште и служела како поручник во Кралската канадска морнарица.[1]

Истражување и кариераУреди

Во текот на 1945 година, Геолошкиот институт на Канада ја најмил Белеа да стане технолог, но само неколку години подоцна, во 1947 година, таа добила нова работа како геолог.[2] Истата година, во текот на месец февруари нафтата била пронајдена во Ледук, Алберта.[3] Три години подоцна, во 1950 година, Белеа била испратена да го следи откривањето на нафтата, со што станала првата жена геолог од Канадскиот геолошки институт што работела на терен само заедно со мажи.[4] Откако нафтата била пронајдена во Ледук, Алберта, Геолошкиот институт отворил канцеларија во Калгари, кога Белеа била испратена да го следи откритието.[1] Оваа канцеларија на крајот довела до создавање, во 1967 година, на Институтот за седиментна и нафтена геологија.[1]

Белеа напишала над 30 научни трудови. Нејзиниот прв труд, за односите на фациес и секвенците на гребен-оф-гребен во горниот дел на Девон, било објавено во Геолошкиот институт на Канада во 1952 година.[1] Таа е најдобро позната по својот придонес во томот „Геолошка историја на Западна Канада“, кој е познат како „Атлас“.[1] Таа конкретно придонела во регионот западно од реката Хеј и јужно од Мекензи,[1] и нејзиното познавање на регионалната геологија помогнало да се создаде синтеза за девонските карпи во тој регион.

Белеа била забележана по нејзиниот придонес во геологијата во Алберта, каде што поминала 35 години со Геолошкиот институт на Канада. Нејзините многубројни награди ги вклучуваат Меморијалниот медал Барлоу за нејзиниот труд, „Дистрибуција и литологија на органски карбонат единица на групата Горна Ферхолм, Алберта“, доделена во 1958 година.[5] Таа била првата жена наградена на овој начин.[5] Таа била избрана за член на Кралското друштво на Канада во 1962 година, а била и почесен член на Канадското здружение на нафтени геолози. Таа била една од двајцата геолози испратени да отворат канцеларија во Калгари и единствената жена што работела на терен таму. Во 1976 година, таа била прогласена за офицер на Редот на Канада.

Личен животУреди

Белеа била активна и во планинарење, скијање, пешачење и јавање коњи.[1] Таа го јавала својот коњ на многу нејзини екскурзии. Таа јавала во планините на Алберта, Британска Колумбија и областа на Големото ропско езеро.[6] Таа била членка на Здружението за континуирани уметности во Калгари, женската лига на филхармонијата во Калгари и помошник директор на Зоолошкото друштво Калгари.[7] Таа многу патувала, особено во Франција.[1] За време на едно од нејзините патувања во Франција одржала многу предавања. 

Белеа била икона за светот на феминизмот во геологијата. Иако таа самата не била голем поддржувач на феминизмот, таа со своите постапки покажала дека е жена со голем раст и човек што треба да се следи и почитува. Таа била првата жена која работела со мажи пред 1970-тите. Луѓето мислеле, во 19 век, дека жените треба да готват дома и да чистат за нивните семејства, но Белеа била поборник за желбата да работи на терен. Таа станала првата жена која работела на теренските студии, докажувајќи им на сите дека жените се доволно силни да ги носат тешките примероци преку груби терени.[8]

Таа починала во Калгари на 20 мај 1986 година на 73-годишна возраст.

 
Карта на Западна Канада каде што се одвивал најголемиот дел од истражувањето на Белеа.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Marilyn Ogilvie and Joy Harvey, editors. The Biographical Dictionary of Women in Science. Vol. 1. New York: Routledge, 2000, p. 110.
 2. „Helen Belyea“. science.ca. Посетено на 11 October 2017.
 3. „Striking Oil in Leduc: There she blows...finally“. The Canadian Encyclopedia. Посетено на 11 October 2017.
 4. „Where are the Women?“. Library and Archives Canada. Посетено на 11 October 2017.
 5. 5,0 5,1 „Subsite Template“. web.cim.org. Посетено на 2019-08-14.
 6. Wirtzfeld, Aurdey. „DR. HELEN BELYEA“ (PDF).
 7. Sanderson, Kay (1999). 200 Remarkable Alberta Women. Calgary: Famous Five Foundation. стр. 85.
 8. Biography of Helen Belyea http://aaryn21.tripod.com/id1.html

Користена ЛитератураУреди

 • Fleming, Iris. "Rocks are Her Forte." Geosciences. Fall 1975, pp. 12–14.
 • McLaren, Digby J. "Helen Belyea 1913-1986." Transactions of the Royal Society of Canada. Ser. 5, vol. 2. 1987, pp. 198–201.
 • Ogilvie, Marilyn, and Harvey, Joy, editors. The Biographical Dictionary of Women in Science. Vol. 1. New York: Routledge, 2000, pp. 110–111.

Надворешни врскиУреди