Хелена е главниот град на американската сојузна држава Монтана. Според пописот од 2000 година, брои население од 25,780 жители, но со околната област, бројот на населението достигнува 40,000. Хелена е седиште на областа Луис и Кларк. Локалниот дневен весник е Independent Record, а постои и слободен неделен весник -Queen City News (кој го носи прекарот на градот).

Хелена, Монтана во 1870 година

Хелена е сместена на 46°35'45" на север, 112°1'37" на запад (46.595805, -112.027031). Градот има вкупна површина од 36,3 км2. Целата таа површина е копнена.