Хебер Кертис (27 јуни 1872 - 9 јануари 1942) бил американски астроном.

Хебер Даст Кертис
Роден(а)јуни 27, 1872(1872-06-27)
Мускегон, Мичиген
Починал(а)јануари 9, 1942(1942-01-09) (возр. 69)
Ан Арбор, Мичиген
НационалностСАД
ПолињаАстрономија

Кертис ја измерил брзината на ѕвездите со Ликовиот телескоп рефрактор на планината Хамилтон во Калифорнија, САД, а потоа се посветил на фотографирање на галаксиите. Тој твредл дека постојат огромен број галактички „острови“ и дека галактичките дискови се составени од прав, објаснувајќи така зошто изгледа дека надворешни галаксии главно нема во рамнината на Млечниот Пат.