Хатиџе Муазез султан

Хатиџе Муазез султан (Кадија) (околу 1629 – 1687) била една од жените на Ибрахим I и мајка на Ахмед II[2]. Таа имала полско еврејско потекло и не станала Валиде султан бидејќи починала четири години пред нејзиниот син Ахмед да се качи на османлискиот трон[3].

Хатиџе Муазез султан
Втора Хасеки султан[1]
Роден(а)Ева
1629
Полска
Починал(а)1687
Константинопол, Османлиска Империја
ПочивалиштеСулејманова џамија, Истанбул
Познат(а) пожена на Ибрахим I
ВераЈудаизам, подоцна Ислам
ДецаАхмед II

Нејзиниот гроб се наоѓа во Сулејмановата џамија.

НаводиУреди