Генерал Ханс фон Сект (германски: Hans von Seeckt; 22 април 1866 - 27 декември 1936), бил висок офицер во германската армија. Во текот на Првата светска војна бил на Источниот фронт. По војната, како началник на генералштабот (1919-1920) го организирал Рајхсвер (Reichswehr), се залагал за сојуз со болшевичка Русија против Полска, но за време на Каповиот пуч, 1920 година, одбил да издаде наредба за настап према пучистите (Рајхсвер не пука кон Рајхсвер!). Во периодот од 1930 до 1932 година, како член на Народната партија, бил пратеник во Рајхстагот, а од 1934 до 1935 бил советник на Чанг Кај Шек.

Ханс фон Сект
Ханс фон Сект and Ото Геслер, 1930 година
Прекари„Сфинга“
Роден22 април 1866
Шлезвиг
Починал27 декември 1936
Берлин
ПочивалиштеИнвалиденфриедхов
ДржаваГерманско Царство Германско Царство
Вајмарска Република Рајхсвер
Служба1885-1926
ЧинГенералоберст
Заповедал соЕдинаесетта Армија
Битки/војниПрва светска војна
ОдликувањаПур ле Мерит
Воен Ред на Макс Џозеф

Поврзано уреди