Фјодор Решетников

советски сликар и графичар

Фјодор Павлович Решетников (руски: Фёдор Павлович Решетников; 28 јули [с.с. 15 јули] 1906 – 13 декември 1988) бил истакнат советски сликар . Решетников бил практичар на „ социјалистичкиот реализам “, практичар почитуван од владата за неговата работа и бил член дури три и пол децении на Советската академија на уметностите. Неговите творби се чуваат во најдобрите галерии на Русија, вклучувајќи ги галеријата Третјаков ( Москва ), Рускиот музеј ( Санкт Петербург ), Државниот историски музеј (Москва) и други.

Решетников Сталин во Кремљ

Ран животУреди

Решетников е роден во селото Сурско-Литовское, кое сега се наоѓа во Днепропетровската област, Украина, во семејство кое било познато по сликање на икони. Фјодор останал сираче на рана возраст, па така тој бил воспитуван од неговиот брат, кој сликал црковни фрески и икони за да го прехрани семејството и кој го користел Решетников како негов чирак.

ИзвориУреди