Фунта на квадратен инч

(Пренасочено од Фунти на квадратен инч)

Фунта на квадратен инч или поточно, фунта сила на квадратен инч (симболи: psi, lbf/in2, lbf/in2, lbf/sq in, lbf/sq in) е единица за притисок или напрегање од системот на англоамерикански единици. Единицата го претставува притисокот од една фунта (453,6 гр.)[1] врз површина од еден квадратен инч:

Манометар означен со psi (црвено) и kPa (црно)

1 psi е приближно еднакво на 6 894,757 Pa, каде паскалот (Pa) е единица за притисок во SI системот.

Претворање

уреди
Единици за притисок
паскал бар техничка атмосфера стандардна
атмосфера
Милиметар на
живиниот столб
(тор)
фунта на
квадратен инч
Pa bar at atm torr psi
1 Pa ≡ 1 N/m2 10−5 1,0197×10−5 9,8692×10−6 7,5006×10−3 145,04×10−6
1 bar 105 ≡ 106 dyn/cm2 1,0197 0,98692 750,06 14,5037744
1 at 0,980665 ×105 0,980665 ≡ 1 kp/cm2 0,96784 735,56 14,223
1 atm 1,01325 ×105 1,01325 1,0332 p0 760 14,696
1 torr 133,322 1,3332×10−3 1,3595×10−3 1,3158×10−3 = 1 mmHg 19,337×10−3
1 psi 6,895×103 68,948×10−3 70,307×10−3 68,046×10−3 51,715 ≡ 1 lbF/in2


Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. фунта (avoirdupois) Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет

Надворешни врски

уреди