Британска фунта

(Пренасочено од Фунти)

Британската фунта стерлинг е државната валута на Обединетото кралство на Велика Британија и Северна Ирска. Фунтата исто така се користи како резервна валута по Американскиот Долар и Еврото. Симболот за означување на фуната е £ кој е заснован на римската единица за тежина, либра, L. Трибуквениот код (според меѓународниот стандард ISO 4217) за фунтата е GBP. Една фунта сочинува 100 пенс.

На курсната список на 1 декември 2006, една фунта купувала 1.98 американски долари.

Постојат 4 видови на банкноти:

  • £50
  • £20
  • £10
  • £5

Дизајнери

уреди

Дизајнер на монетите од 2008 г. е Метју Дент, со неговиот составен аранжман во облик на кралскиот штит, а пак ликот на кралицата Елизабета II е дело на вајарот Ијан Ренк-Бродли.


Тековен девизен курс на GBP
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD

Надворешни врски

уреди