Фудбал на Летните олимписки игри 1936


Фудбалот на Летните олимписки игри 1936 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Берлин, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Фудбал на Летните олимписки игри 1936
Податоци за првенството
ЗемјаГерманија
Датум на одржување3 август - 15 август
Екипи16
Стадиони(во 5 градови домаќини)
Финални резултати
Шампион  Италија
Второ место  Австрија
Трето место  Норвешка
1928
1948

Првото место го освоил Италија, второто Австрија и третото Норвешка.

Прва фаза уреди

3 август, 1936
17:30
  Италија 1–0   САД Берлин, Постстадион

Посетеност: 9.000

Извештај

3 август, 1936
17:30
  Норвешка 4–0   Турција Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 8.000

Извештај

4 август, 1936
17:30
  Јапонија 3–2   Шведска Берлин, Херта стадион

Посетеност: 5.000

Извештај

4 август, 1936
17:30
  Германија 9–0   Луксембург Берлин, Постстадион

Посетеност: 12.000

Извештај

5 август, 1936
17:30
  Полска 3–0   Унгарија Берлин, Постстадион

Посетеност: 5.000

Извештај

5 август, 1936
17:30
  Австрија 3–1   Египет Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 6.000

Извештај

6 август, 1936
17:30
  Перу 7–3   Финска Берлин, Херта стадион

Посетеност: 2.500

Извештај

6 август, 1936
17:30
  Обединето Кралство 2–0   Кина Берлин, Момсенстадион
Извештај[1]

Четвртфинале уреди

7 август, 1936
17:30
  Италија 8–0   Јапонија Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 8.000

Извештај

7 август, 1936
17:30
  Германија 0–2   Норвешка Берлин, Постстадион

Посетеност: 55.000

Извештај

8 август, 1936
17:30
  Полска 5–4   Обединето Кралство Берлин, Постстадион

Посетеност: 6.000

Извештај

8 август, 1936
17:30
  Перу 4–2 (продолжение) 1   Австрија Берлин, Стадион Гезундбрунен

Посетеност: 5.000

Извештај

Полуфинале уреди

10 август, 1936
17:00
  Италија 2–1 (продолжение)   Норвешка Берлин, Олимписки стадион
Извештај

11 август, 1936
17:00
  Австрија 3–1   Полска Берлин, Олимписки стадион
Извештај

Бронза уреди

13 август, 1936
16:00
  Норвешка 3–2   Полска Берлин, Олимписки стадион

Посетеност: 95.000

Извештај

Финале уреди

15 август 1936
16:00
  Италија 2–1 (продолжение)   Австрија Берлин, Олимписки стадион

Извештај
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
3 август – Берлин            
    Италија  1
7 август – Берлин
    САД  0  
    Италија  8
4 август – Берлин
      Јапонија  0  
    Јапонија  3
10 август – Берлин
    Шведска  2  
    Италија (AET)  2
3 август – Берлин
      Норвешка  1  
    Норвешка  4
7 август – Берлин
    Турција  0  
    Норвешка  2
4 август – Берлин
      Германија  0  
    Германија  9
15 август – Берлин
    Луксембург  0  
    Италија (AET)  2
5 август – Берлин
      Австрија  1
    Австрија  3
8 август – Берлин
    Египет  1  
    Австрија  2
6 август – Берлин
      Перу  42  
    Перу  7
11 август – Берлин
    Финска  3  
    Австрија  3
5 август – Берлин
      Полска  1   Трето место
    Полска  3
8 август – Берлин 13 август – Берлин
    Унгарија  0  
    Полска  5     Норвешка  3
6 август – Берлин
      Обединето Кралство  4       Полска  2
    Обединето Кралство  2
    Кина  0  

Наводи уреди

  1. Согласни англиските фудбалски статистики, во овој натпревар играл Даниел Петит наместо Џон Сатклиф.