Френсис Форд Копола

Francis Ford Coppola.jpg

Френсис Форд копола (англ. Francis Ford Coppola; Детроит, 7 април 1939) е американски режисер, сценарист и продуцент.

Успехот на неговиот гангстерски еп, а воедно и на фамилијарната хроника е филмот Кум од 1972 година, кој се најде на врвот на најкомерцијалните филмови на сите времиња и кој доби три Оскари, го сврсти Копола мегу водечките режисери кои во почетокот на седумдесетите многу влијаат на холивудскиот филм

Продолжетокот Кум II е најголемиот успех на Копола за кој има добиено шест Оскари 1974 година, тоа му овозможува да го реализира неговиот најамбициозен проект, спектаклот Апокалипса денес.