Флорика Багдасар (моминско: Цијумети; 24 јануари 1901 во Битола, Отоманско Царство - 19 декември 1978 во Букурешт) била романски невропсихијатар и прва жена министер во Романија во Министерството за здравство помеѓу 1946 и 1948 година.

Флорика Багдасар, романски комунистички лидер

Биографски податоци и образование

уреди

Флорика Цијумети потекнувала од влашко семејство. Нејзиниот татко беше Стери Цјумети - инженер за мостови и патишта, како и професор по математика во средно училиште. Нејзината мајка била Анастасија Цијемети (родениот Папахаги); нејзиниот брат, Перикле Папахаги, бил признат авторитет за животот и јазиците на народите што зборуваат романти од југот на Дунав, Ароманците.[1][2][3] Флорика започнала средно училиште во приватниот интернат во Помпилијан (Пенсинул Помпилијан), но поради Првата светска војна, таа морала да го продолжи средното училиште во Молдавија, во градот Роман, каде се засолнило семејството.

Завршила во гимназијата „Роман Вода“ (модерен дел) во 1920 година. Таа е примена на Медицинскиот факултет во Букурешт, на која дипломира во 1925 година. По повеќегодишна пракса и практикантска работа во букурешката болница „Așez "mintele Brâncovenești“, таа се стекнала со докторска диплома по медицина и хирургија и право на практикување медицина. Во 1927 година се омажила за д-р Думитру Багдасар . Новопечените Багдасари заминале во Бостон, Масачусетс да продолжат со професионална обука; Флорика со цел да посетува курсеви за јавно здравје на Универзитетот Харвард, Думитру за да стекне знаење за новите техники на неврохирургија од пионерот на модерната неврохирургија, д-р Харви Кушинг, на неговата Клиника, Питер Бент Бригам.[1][4] Додека била во Бостон, Флорика Багдасар добила стипендија за Рокфелер. По враќањето во својата земја во 1929 година, парот поминал неколку години во Јимболиа и Цернчуши (Болница за нервни болести), по што пристигнале во Букурешт каде што се населиле и каде останале до крајот на животот.

Професионална активност

уреди

Откако ја поминала целата низа потребни испити и натпревари, Флорика Багдасар се здоби со титулата „Примарен психијатар“, со специјалност за ментална хигиена. Таа се посветила на полето на невропсихијатриска и образовна педијатриска нега. Флорика Багдасар и нејзината соработничка, Флорика Николеску (Стафиску), успешно развиле сопствен учебник по азбука („Книгата за сите деца“) во бројни основни училишта и свој аритметички прирачник, двете засновани на идејата за глобално групирање и поедноставено вертикално пишување [8] Овие наставни материјали имале за цел да го привлечат интересот на децата и да ги натераат да учат со задоволство. Во 1946 година д-р Флорика Багдасар го создала Центарот за ментална хигиена во Букурешт, на ул. Василе Ласкир бр. 14, чија мисија било лекување на деца со ментални недостатоци и нарушувања во однесувањето. Овој центар е дизајниран од Флорика Багдасар следејќи ги најсовремените научни методи што се користеле во САД. Како директор на оваа институција, Флорика Багдасар регрутирала и водела одличен тим од експерти за справување со детски проблеми, психолози, педагози, логопеди и кинезиотерапевти . Флорика Багдасар служела како директор на Центарот за ментална хигиена до јануари 1953 година.[2][4]

Во 1946 година, по смртта на нејзиниот сопруг, кој во тоа време бил министер за здравство во владата на Петру Гроза, од Флорика Багдасар било побарано да стане министер за здравство, како наследник на нејзиниот сопруг. Таа ја зазела оваа позиција од 26 септември 1946 до 28 август 1948 година.[4][5]

Д-р Флорика Багдасар станала првата жена што раководела министерски кабинет во романската влада. Во годините непосредно по Втората светска војна, и двајцата министри за здравство од Багдасар, нејзиниот сопруг прво, а потоа и таа, се соочиле со сериозни кризи кои итно требало да се решат: санитарни мрежи уништени од војната, сиромаштија, страшен глад - особено во регионот на Молдавија каде што пустошела сушата и жестоката зима - а тоа пак придонело за разорните епидемии на ендемичен тифус во Молдавија и маларијата во Добруја .[6][7] Д-р Пол Кортес, познатиот романски психијатар, заедно со епидемиологот Михаи Сиучи работеле директно со министерката за здравство - Флорика Багдасар - во кампањите за борба против овие епидемии.[8][9]

Во 1949 година, Флорика Багдасар била назначена за вонреден професор на Медицинско-фармацевтскиот институт (ММФ) Букурешт), каде ја вовела специјалноста детската невропсихијатрија (типична и патолошка детска психологија).[4] Таа станала промотор на инфантилна невропсихијатрија, теоретска и практична, притоа создавајќи вредни специјалисти.[10][11][12]

Политичка активност

уреди

По ударот на кралот Михаил од 23 август 1944 година, Флорика Багдасар станала член на Романската комунистичка партија . Од 1944 до 1948 година работела во разни масовни организации, како што биле Патриотската одбрана, Сојузот на патриоти и во Унијата на демократски жени во Романија (УФДР). Помеѓу 1946–1951 година, таа била член на Големото национално собрание како претставник на округот Тулцеа. Во август – септември 1946 година, таа била единствената жена од официјалната делегација на Романија на Париската мировна конференција . Од Париз, таа отишла на официјална мисија во Стокхолм да побара помош од Шведска (храна и лекови) за Романија. По враќањето во нејзината земја на 26 септември 1946 година, таа била назначена за министер за здравство и ја извршувала оваа функција до 28 август 1948 година.[4][8][13] Во 1948 година била одликувана со Орден на Ѕвездата на Романската народна република.

Отпуштање и рехабилитација

уреди

Фактот дека во 1949 година била назначена за вонреден професор на Медицинскиот и фармацевтски институт Букурешт, а во октомври 1957 година заменик-претседател на организацијата Црвен крст во Романија може да сугерира дека Флорика Багдасар има кариера на непрекинато вознесение. Меѓутоа, меѓу 1953–1956 година таа паднала во немилост, на само еден чекор од погубувањето.

Кампањата против Флорика Багдасар започнала во август 1948 година. Таа била на инспекциска задача во Добруја за време на антималаричната кампања кога било објавено дека е ослободена од функцијата министер за здравство. Одлуката била донесена без претходно образложение.[2] Следувале години на контрадикторни гласини, заплашувања, појава на провокативни агенти. Во 1951 година, нејзиниот најблизок соработник во Центарот за ментална хигиена, Флорика Николеску, бил уапсен, без налог за апсење; таа била ослободена по две години затвор, без судење, без да знае какви се обвинувањата.[14][15] Кампањата против д-р Флорика Багдасар кулминирала на 18 јануари 1953 година, со напис во весникот Scînteia под наслов „Да се исчисти педагогијата на анти-научните деформации“.[16] Веднаш по објавувањето на написот, официјална делегација се впуштила во Центарот за ментална хигиена и Флорика Багдасар била отстранета од позицијата директор и принудена да ги предаде досиејата и клучевите на Институтот. Шокот бил толку голем што таа сериозно се разболела, долго време била хоспитализирана во болницата во Филарет и морала да помине многу сериозна операција на белите дробови со минимални шанси за преживување. Но, за чудо, таа успеала да се опорави. Во меѓувреме, како што партијата декларирала, написот за неа во Скинтеја била „дискутиран“ на посебни долги сесии во сите училишта и болници во земјата. Комплетниот напис во Scînteia ја обвинувала Флорика Багдасар за „космополитизам“, за слаб грабеж пред скапаната буржоаска идеологија, за перверзија на инфантилната психијатрија со воведување на опкруантистички пристапи слични на Фројд, итн. Неколкупати била истражувана. Останала без приходи, бидејќи пензијата на нејзиниот сопруг била запрена од Академијата, а „Одделот за домување / Spatiul Locativ“ ја принудил да го сподели својот стан со друго семејство. Острацизацијата била целосна: тоа било период на жестока политичка срамота, прогонства, материјален недостиг, болест.[1][3][8][17]

Кон крајот на 1956 година, бранот на сталинистички терор поминал и Флорика Багдасар започнала да се „рехабилитира“ (заедно со програмата за десталинизација иницирана од Никита Хрушчов во Советскиот Сојуз ).[1][3] Од неа било побарано повторно да се приклучи на партијата, но таа го одбила. Во октомври 1957 година била назначена за потпретседател на Црвениот крст во Романија, позиција на која работела неколку години. Таа исто така добила дозвола да патува во странство и имала можност да ја посети својата ќерка во САД неколку пати. Таа продолжила да живее во Романија до крајот на нејзините денови во 1978 година, третирана од владата на „квазипосебен“ начин како што наведува Валериу Негру во една статија: „таа беше толерирана политички, но не и се допаѓаше“.[17]

Драматичниот крај на Флорика Багдасар го опиша американскиот писател Саул Белоу во неговиот роман Деканскиот декември .[18] Саул Белоу ја придружувал неговата сопруга Александра Белоу (поранешна Александра Јонеску Тулчеа) во Романија кога нејзината мајка, Флорика Багдасар, била тешко болна и умирала. Флорика Багдасар е еден од главните ликови во тој роман.

Во сеќавање

уреди

Спомен-плоча беше поставена на зградата на улицата Сперанчеи бр. 13, Букурешт, Сектор 2, потсетувајќи го минувачот дека таму живееле д-р Думитру Багдасар и др. Флорика Багдасар.[19]

Користена литература

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Alexandra Bellow (2004), Asclepios versus Hades în România (I), Revista 22 - Revista Grupului pentru Dialog Social, 24 August 2004.
 2. 2,0 2,1 2,2 Alexandra Bellow (2004), Asclepios versus Hades în România (II), Revista 22 - Revista Grupului pentru Dialog Social, 31 August 2004.
 3. 3,0 3,1 3,2 Laurențiu Ungureanu (2014), Interviu Alexandra Bellow, matematician, fiica soților Dumitru și Florica Bagdasar, Adevarul.ro/Cultura/Istorie - 25 October 2014.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Paul Cortez (1979), Dr. Florica Bagdasar (1901-1978), Rev. Med. Internă Neurol. Psihiatr. Neurochir. 2 (24): 149-50, PubMed (англиски)
 5. Fondul Dumitru și Florica Bagdasar, 4 volumes, material selected and organized by Ștefan I. Niculescu, assisted by Ana Păunescu, National Archives of Romania. (The CV and autobiografy of Florica Bagdasar can be found in vol. I, p. 166 and vol. III, p. 900 and p. 910.)
 6. Ileana, (1951, 1952), I live again (Trăiesc din nou), Rinehart & Company, Inc., New York, Toronto
 7. Annie Bentoiu (2009), Timpul ce ni s-a dat, Memorii Vol 2, 1947 – 1959, Editura Humanitas, București
 8. 8,0 8,1 8,2 Alice Țuculescu (2004), Generozitatea care schimbă fața lumii, Viața Medicală nr. 23/2004.
 9. Paul Cortez (1987), Înainte de a uita, Editura Eminescu, București.
 10. Constantin Lupu (2010), 20 Years since the foundation of the Romanian Society of Child and Adolescent Neurology and Psychiatry and allied professions, Journ. of Romanian Child. Adol. Neur. Psych. Vol. 13/1 (110-113)
 11. Constantin Lupu, Sanda Măgureanu, Ana Murguleț (2011), [snpcar.ro/revista.php?level=articole&an=toti&id=449 Dr. Florica Bagdasar la Anniversarea 110 ani de la naștere], Rev. Neur. Pish. a Copilului și Adolescentului din România, Vol., 14/ 3 (7– 16)
 12. Sanda Măgureanu (1989), Florica Bagdasar promotor al neuropsihiatriei infantile în țara noastră, Rev. Neur. Pish. Neurochir. 3(232-233)
 13. Revista 22 (2010), Arestarea Abecedarului – amintirile Floricăi Nicolescu - extrase din articolele nepublicate scrise de Florica Nicolescu în 2010:
 14. Ileana Costea, Doina Țetcu (2010), Secretul longevității: Florica Nicolescu la 100 ani, Revista 22/21 dec. 2010
 15. Revista 22 (2010), Arestarea Abecedarului – amintirile Floricăi Nicolescu - extrase din articolele nepublicate scrise de Florica Nicolescu în 2010: Campania de denigrare, Revista Grupului pentru Dialog Social, December 21, 2010.
 16. Scînteia (1953), Articol de fond: Pentru lichidarea deformărilor antiștiințifice în domeniul pedagogiei, 18 ianuarie 1953, p. 2–3
 17. 17,0 17,1 Valeriu Negru (2004), Text sub un portret anonym, Dilema Veche nr. 7/2004.
 18. Saul Bellow (1982), The Dean's December, Harper and Row, New York (Iarna Decanului, POLIROM, 2005, România)
 19. Placa memorială dr. Dumitru Bagdasar și dr. Florica Bagdasar, Strada Speranței 13, Sector 2, București, urbo.ro

Понатамошно читање

уреди