Филипо Јувара

италијански архитект

Филипо Јувара (7 март 1678 – 31 јануари 1736) бил италијански архитект, сценограф, гравер и златар. Тој бил активен во доцнобарокниот стил на архитектура, работејќи првенствено во Италија, Шпанија и Португалија.

Филипо Јувара

Биографија уреди

 
Капела Антамори во Сан Џироламо дела Карита, од Јувара и Ле Грос.

Јувара бил родена во Месина, Сицилија, во семејство на златари и гравери. Откако ги поминал годините на формирање со своето семејство на Сицилија, каде што ги дизајнирал празничните поставки на Месина за крунисувањето на Филип V од Шпанија и Сицилија (1705), Јувара се преселил во Рим во 1704 година. Таму студирал архитектура кај Карло и Франческо Фонтана.

Првата фаза од неговата самостојна кариера билс окупирана со дизајни за церемонии и прослави, а особено со сценографија за театри. Сценографијата на Јувара ја вклучувала сцената по анголо, буквално „сцени под агол“. Точното потекло на овој стил било нејасно. Фердинандо Гали Бибиена тврдел дека го измислил во неговиот трактат Architettura Civile (1711). Сепак, стилот бил јасно во употреба пред тогаш, вклучително и во делата на Јувара. Овој стил се разликувал од множествата на перспектива во една точка кои биле развиени во шеснаесеттиот век и го достигнале својот апогеј во седумнаесеттиот век; види, на пример, делото на Џакомо Торели. Неколку рани цртежи на Јувара, датирани од 1706 година, биле поврзани со театарот Сан Бартоломео во Неапол, иако не било познато дали тој навистина ги завршил сценографијата за театарот. Поголемиот дел од неговата работа во театарот и сценографијата била во Рим под покровителство на кардиналот Отобони. Тој помогнал во обновата на приватниот театар на Кардиналот во Палацо дела Канчелерија и исто така дизајнирал сцени за опери изведени во театарот. Првата опера за која Јувара ги дизајнирал сите сцени бил Костантино Пио, со либрето на кардиналот Отобони и музика на ЦФ Полароли. Операта била премиерно изведена во 1709 година, го отворила ново реновираниот приватен театар на Отобони и била една од првите опери што се појавила по укинувањето на папските забрани за секуларниот театар. Работел и на сценографии за претставил спонзорирани од Отобони во Театро Капраница. Неговиот друг главен покровител во Рим бил Мари Казимир д'Аркиен, вдовицата поранешна кралица на Полска, за која Јувара правела сценографии за оперите изведени во нејзиниот мал домашен театар во Палацо Зукари. Во 1713 година, еден театарски проект го однел во Џенова.

Во 1706 година, Јувара победил на натпреварот за нова сакристија на Свети Петар, организиран од папата Климент XI, и станал член на престижната Академија ди Сан Лука. Во 1708 година го создал своето прво важно нетеатарско архитектонско дело, а единственото реализирано во Рим: малата, но извонредно изведена капела Антаморо во црквата Сан Џироламо дела Карита, која ја замислил во интимна соработка со неговиот близок пријател, францускиот скулптор Пјер Ле Грос, кој ги создал скулптурите на капелата.[1]

Јувара бил и гравер: неговата книга со гравури со извајани грбови се појавила во 1711 година, Колекција на различни чинии направени од основните професори од Рим.[2]

По некое време во Рим, Јувара поминал извесно време во својата родна Месина каде развил амбициозни планови (никогаш не завршени) за градење покрај пристаништето со масивна закривена фасада на палата за резиденции и бизниси. Бил ангажиран во некои проекти во Ломбардија, вклучително и монументален олтар за Светилиштето во Караваџо (никогаш изградена, а заменета со помало дело на архитектот Карло Џузепе Мерло) и олтарот за катедралата во Бергамо. Тој, исто така, ја дизајнирал декоративната камбанарија (сега навалена) за катедралата во Белуно.

Цркви во Торино уреди

 
Базилика Суперга

Во 1714 година, Јувара започнал да ги дизајнирал архитектонските дела по кои бил најпознат, кога бил регрутиран во Пиемонт каде Виктор Амадеус II Савојски најпрво го вработил во сценографски проект, а потоа го издигнал Јувара на позицијата главен дворски архитект.

Во Торино, Јувара ја дизајнирал фасадата на црквата Санта Кристина (1715–1718), црквата Сан Филипо,[3] црквата Санта Кроче,[3] Базиликата дела Нативита и капелата Сан Џузепе (1725 г. ) во црквата Санта Тереза.[4] Тој ја проектирал и изградил и црквата Пресвета Богородица Кармин (1732-1736), каде што просторот бил концентриран околу централната сала со сценографски ефект на светлина што паѓала одозгора. Тој исто така помогнал во украсувањето на внатрешноста на многу цркви во Торино.[3][3]

Едно од ремек-делата на Јувара, базиличната црква Суперга, била изградена во 1731 година и се издигала на врвот на планината со поглед на градот Торино. Тоа било делумно живописен споменик и делумно кралски мавзолеј за семејството на Савој. Наводно, местото било избрано поради заветот што го дал овде тогашниот војвода и иден крал, Виктор Амадеус II од Савој, додека го истражувал полето на операции додека го бранел градот од опсадните француски војски за време на битката кај Торино.[5] Изградбата била напорна и траела четиринаесет години, вклучително и две години за да се израмнил врвот на планината; и со неверојатни трошоци и напор да се довеле камењата и залихите до врвот.[3] Зад црквата бил подигнат манастир. Класичниот трем бил прикачен на централизирана црква со високо вертикална, седумдесет и пет метри, барокна купола; вториот создавал планина на врвот планински ефект.

Тој изградил и други цркви, вклучително и бизарната, Бороминеска црква Сан Грегорио во Месина, Сицилија.[6] Во Мантуа, тој додал висока потпорна купола на црквата Алберти во Сант'Андреа.

Палати во Португалија уреди

 
Проект на Филипо Јувара за Кралската палата во Лисабон.

Славата стекната во Пиемонт довела до барање за неговиот талент и капацитети на некои од најбогатите благородни и кралски дворови во Европа: во 1719 година тој бил во Португалија, планирајќи ја палатата во Мафра за кралот Јован V ( – ), по што тој патувал во Лондон и Париз.

Проектот на Филипо Јувара за Кралската палата во Лисабон бил планиран почнувајќи од 1719 година, како амбициозен дворец комплекс покрај реката Тагус во Лисабон. Проектот вклучувал не само монументална кралска палата за кралот Јован V и португалскиот кралски двор, но и нова катедрала за патријархот од Лисабон.

За време на неговиот престој во Португалија направил и шеми за создавање на монументален светилник во Лисабон на устието на реката Тагус со Атлантскиот Океан.[7]

Палати во Северна Италија уреди

 
Палатата Ступиниги.

Палатата Ступиниги (1729 – 1731) била изградена за да била кралска ловечка куќа на околу 6 милји надвор од Торино, огромниот распоред и високо уредените ентериери ја направиле оваа палата грандиозна средина за летни одмори. Масивниот овален централен павилјон, на врвот со бронзен елен, преден со големи заоблени прозорци и кој се протегал во аголни крилја, била мешавина од класицизам и каприци што ги опишувале украсените задоволства на италијанскиот рококо. Јувара ги исполнил потребите на својот патрон за класична величественост, но со барокниот порив да украсувал, да конструирал згради како да биле направени со виткани ленти. Внатрешноста на павилјонот, високо украсена со штуко и позлатени детали, дополнително ги исполнувал очекувањата. Јувара, исто така, добил налог да го обновил огромниот комплекс на палата на Савојската монархија во Венарија Реале, наречен Реџиа ди Венарија Реале, и неговата црква Сант'Уберто. Вториот, во својата недовршена состојба, имал спортски еклектични влијанија, со октагонална купола и прегрнати крила кои биле заоблени нанадвор.

 
Палата Мадама.

Едно од неговите ремек-дела во изградбата на палатата била фасадата (1718–21) на Палацо Мадама во центарот на Торино. Се потсетувал на формалноста на Палацо Киерикати на Паладио, но со подобрување на деталите и прозорците. Иако на фасадата изгледало како да бил сместен воздушен пијано-благородник, таа всушност била само сценски, речиси театарски гест, кој засолнувал грандиозно влезно скалило, влез во средновековен замок. Но, ова дело исто така било дел од амбициозната програма за преобликување на преполниот, средновековен распоред на централно Торино во поотворен и планиран сет на поврзани плоштади. Тој ја дизајнирал и Кралската порта на светилиштето Оропа, во близина на Биела.[8]

Јувара, исто така, го изградил третото проширување на Торино на запад според ортогоналниот систем воведен од Асканио Витоци и Карло ди Кастеламонте: проектот вклучувал изградба на Палацо Мартини ди Цигала (1716) и на Квартиери Милитари (1716-1728). Тој помогнал во дизајнирањето на „Апелациониот суд“ во Торино, дело завршено од неговиот наследник со Домот на Савој, Бенедето Алфиери. Тој исто така помогнал во дизајнирањето на палатата во Милано. Тој создал дизајни (никогаш завршени) за ажурирање на замокот Риволи. Наполитанецот Корадо Џакинто бил меѓу уметниците кои Јувара ги поканил да помогнеле во украсувањето на палатите, како што била Вилата дела Реџина во Торино.

Палати во Мадрид уреди

 
Проект на Филипо Јувара за Кралската палата во Мадрид.

На Бадник во 1734 година, древната кралска резиденција на Алказар во Мадрид била уништена од пожар. Ова го поттикнало бурбонскиот крал на Шпанија, Филип V да побарал од Јувара да ја надгледувал изградбата на нова палата. До април 1735 година архитектот се преселил во Мадрид и почнал да планирал изградба. Плановите што ги имале би создале уште поголема структура од сегашната со изобилство градини. Линеарната фасада имала формална ригидност што недостасувала во некои негови други дела. Тој дополнително извел дизајни за фасадата на летната палата Грања де Сан Илдефонсо и за некои делови од Паласио Реал де Аранхуес. Сепак, Јувара ненадејно починал до јануари 1736 година, помалку од девет месеци по пристигнувањето во Шпанија. Додека бил изграден дрвен макет од неговите планови за Кралската палата, сите негови дизајни таму биле извршени по неговата смрт од неговите ученици, вклучувајќи го и Џовани Батиста Сакети.

Влијание уреди

Некои писатели забележувале дека почетокот на обуката на Јувара тој бил во Рим, го припишувале неговиот стил на инструкциите на Карло Фонтана,[4] но Јувара бил еклектичен во неговата работа и се чинело дека внел многу други влијанија, вклучително и поавантуристичката архитектура на Пјетро да Кортона и Франческо Боромини. Тој, исто така, веројатно бил под влијание на делата на Гуарино Гуарини. Барокните архитекти под силно влијание на Јувара биле Бернардо Витоне и Бенедето Алфиери. Јувара и Јохан Фишер фон Ерлах влијаеле еден на друг преку медиумот на гравурите. Работата на Јувара, заедно со голем дел од барокната уметност и архитектура, паднал во немилост со подемот на неокласицизмот. Во 1994 година, голема изложба на неговите дизајни се одржала во Џенова и Мадрид.

Поврзано уреди

 • Проект на Филипо Јувара за Кралската палата во Лисабон
 • Проект на Филипо Јувара за Кралската палата во Мадрид
 • Сант Антонио Абате, Киери

Наводи уреди

 1. Gerhard Bissell, A “Dialogue” between Sculptor and Architect: the Statue of S. Filippo Neri in the Cappella Antamori, in: Stuart Currie, Peta Motture (ed.), The Sculpted Object 1400-1700, Aldershot 1997, 221-237ISBN 1-85928-270-9.
 2. Raccolta di varie targhe...
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Borbonese 1898.
 4. 4,0 4,1 Sturgis 1905.
 5. Williams, Charles (1854). The Alps, Switzerland and the north of Italy: with numerous engravings. New York: Alexander Montgomery, Publisher. стр. 609.
 6. Destroyed by earthquake in 1908
 7. Sansone, Sandra (January 2013). Kieven, Elisabeth; Ruggero, Cristina (уред.). „Filippo Juvarra: 1678-1736, architetto dei Savoia, architetto in Europa“. Filippo Juvarra 1678 -1736, Architetto dei Savoia, Architetto in Europa: 197–208. Посетено на 19 March 2019.
 8. The sanctuary of Oropa, province of Biella turist office; web page on www.atl.biella.it (accessed on February 2014)

Библиографија уреди

 • Borbonese, Emilio (1898). Guida di Torino. Turin: Roux Frassati. стр. 354.
 • Raggi, Giuseppina (2019). „The Lost Opportunity: Two Projects of Filippo Juvarra Concerning Royal Theaters and the Marriage Policy between the Courts of Turin and Lisbon (1719–1722)“. Music in Art: International Journal for Music Iconography. 44 (1–2): 119–137. ISSN 1522-7464.
 • Sturgis, Russell (1905). A dictionary of architecture and building: biographical, historical, and descriptive. 2. New York: Macmillan Company. стр. 400.
 • Pommer, R. (1967). Eighteenth Century Architecture in Piedmont.
 • Gritella, Gianfranco (1992). Juvarra: L'architettura.
 • Viale Ferraro, Mercedes (1970). Filippo Juvarra: Scenografo e architetto teatrale. Turin: Fratelli Pozzo.

Надворешни врски уреди

Галерија уреди