Фејзи Бојкуписател за деца од албанска националност од Македонија.[1]

Фејзи Бојку на првиот Фестивал на проза, Куманово, мај 2022 година

Животопис

уреди

Роден е во с. Велешта, Струшко на 24 март 1937 година. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Работел како уредник на весникот „Флака е влазримит“. Член на ДПМ од 1974 година. Автор е на книгите: Првите цутови (1968), Школски ѕвона(1971), Песни за буквите (1972), септември на едно детство (1973), Орото влезе дома (1974), Боите на моето небо (1976), Бели пеперутки (1980), Зборови и бранови (1987).

Наводи

уреди
  1. „Литературна вечер за Фејзи Бојку“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2014-07-16.