Фехми Груги (р. Скопје, 22 октомври 1929 - Скопје, 8 август 2005) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец, доајен на "Турскиот театар" во Скопје.

Фехми Груби
Роден 22 октомври 1929
Скопје
Починал 8 август 2005 (75)
Скопје
Националност Македонски Турчин
Познат по улогите во:
Преку езерото
Волшебното самарче
Чекор пред времето
Тетовирање
Занимање глумец.

Филмографија уреди

Година Филм Улога
1962 Обрачун ТВ-филм
1975 Волшебното самарче ТВ-серија
1976 Најдолгиот пат ТВ-филм Хасан
1977 Итар Пејо ТВ-серија
1978 Најдолгиот пат ТВ-серија Хасан
1979 Кога пролетта е одложена ТВ-филм
1979 Ера е Лиси ТВ-серија
1980 Време, води ТВ-филм
1981 Црвениот коњ ТВ-филм
1983 Записник ТВ-филм
1983 Црвениот коњ ТВ-серија
1985 На наш начин ТВ-серија
1986 Солунсни патрдии ТВ-серија
1987 Хај-фај ТВ-филм
1991 Тетовирање ТВ-филм Милиционерот
1993 Бог да ги убие шпионите ТВ-филм
1993 Македонска сага ТВ-филм
1997 Преку езерото ТВ-филм Фатау
1997 Џипси меџик ТВ-филм Обезбедување
2001 Одмазда ТВ-филм Затворски чувар
2001 Прашина ТВ-филм Арнаут
2002 Наше маало ТВ-серија
2003 Како лош сон ТВ-филм Татко
2003 Чекор пред времето ТВ-филм

Надворешни врски уреди