Фемтометар

единица за должина

Фемтометар (симб. фм или fm[1][2][3]) — единица за должина во Меѓународниот систем на мерни единици (SI) еднаква на 10−15 метри. Ова растојание понекогаш се нарекува ферми во чест на италијанско-американскиот физичар Енрико Ферми. Се користи како должинска мерка во јадрената физика.

фемтометар
Helium atom QM Cyrillic.svg
Големина на фемтометарот во однос на еден атом на хелиумот
Информации за мерките
Мерен системSI
Единица задолжина
Ознакафм, fm 
Претворање на единици
1 фемтометар во ...... е еднакво на ...
   Основни SI-единици   1⋅10-15 м
   Природни единици   6,1877⋅1019 P
1,8897⋅10-5 a0

Дефиниција и еквивалентиУреди

1000000 зептометри = 1 фемтометар = 1 ферми = 0,000001 нанометри = 10-15 метри

1 000 000 000 000 фемтометри = 1 милиметар.

На пример, набојниот полупречник на еден протон изнесува околу 0,841 фемтометри[4] а полупречникот на атомското јадро на златото изнесува приближно 8,45 фемтометри.[5]

барн = 100 фм2

ИсторијаУреди

Фемтометарот е усвоен на XI Генерална конференција за тегови и мерки и додаден во SI во 1964 г. Наречен е по данскиот збор femten со значење „патнаесет“ (бидејќи има величина на петнаесетти степен) и поради сличноста со зборот ферми.

Ферми е наречен по италијанскиот физичар Енрико Ферми (1901–1954), еден од основоположниците на јадрената физика. Зборот го вовел Роберт Хофштатер во стручен напис објавен во 1956 г.[6] Денес нашироко се користи од јадрените и честичните физичари.

НаводиУреди

  1. [1] Архивирано на 23 мај 2011.
  2. „Units: F“. Unc.edu. Архивирано од изворникот на 9 јули 2018. Посетено на 4 ноември 2015.
  3. „Nuclear Size and Shape“ (PDF). Архивирано од изворникот на 25 април 2012.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  4. „The Case of the Shrinking Proton | Perimeter Institute“. Perimeterinstitute.ca. 23 август 2013. Архивирано од изворникот на 23 април 2014. Посетено на 3 ноември 2015.
  5. Blatt, John M.; Weisskopf, Victor F. (1952), Theoretical Nuclear Physics, New York: Wiley, pp. 14–16.
  6. Hofstadter, Robert, Department of Physics, Stanford University, Stanford, California, "Electron Scattering and Nuclear Structure," Rev. Mod. Phys. 28, 214–254 (1956) © 1956 The American Physical Society