Унгарска Советска Република

Унгарската Советска Република или Унгарска Советска Социјалистичка Република (унгарски: Magyarországi Tanácsköztársaság[2] или Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság[3]) била краткотрајна независна комунистичка држава создадена во Унгарија по завршувањето на Првата светска војна.

Унгарска Советска Република
Magyarországi Tanácsköztársaság

1919
Знаме Амблем
Гесло
"Világ proletárjai, egyesüljetek!"
"Работници на светот, обединете се!"
Химна
Internacionálé[1]
Интернационале
Местоположба на Hungary
Мапа на територијата на Унгарија, мај–август 1919
  Контролирана од Романија во април 1919
  Контролирана од Унгарија
  Подоцна контролирана од Унгарија
  Контролирана од Франција и Југословенските држави
Главен град Будимпешта
Јазици Унгарски
Уредување марксистичко ленинистичка еднопартиска држава
Водач
 -  1919 Бела Кун
Премиер
 -  1919 Шандор Гарбаи
Законодавство Национално Собрание на Советите
Историски период Меѓувоен период
 -  Основана 21 март 1919
 -  Устав 23 јуни 1919
 -  Замрела 1 август 1919
Валута Унгарска корона
Бела Кун, водачот на Унгарската револуција во 1919.

Била наследник на Унгарската Демократска Република и формално постоела од 21 март до 1 август 1919. Државата била водена од Бела Кун и не била призната од Франција, Велика Британија или САД.[4] Била втора Комунистичка држава во светот која била формирана по октомвриската револуција во Русија кога на власт дошле Болшевиците. Советот на Унгарската Република имала револуции и интервенции (воени конфликти) (1918–1920) со Кралството Романија, Кралството СХС и Чехословачка. Се растурило кога романските сили ја окупираале Будимпешта, кога Кралството Унгарија (1920-1946) веќе било создадено.

Формирање уреди

Комунистички начела уреди

Уништување уреди

Наводи уреди

  1. Angyal, Pál (1927). „A magyar büntetőjog kézikönyve IV. rész“. A magyar büntetőjog kézikönyve. Архивирано од изворникот на 2015-04-30. Посетено на 19 January 2012.
  2. A Forradalmi Kormányzótanács XXVI. számú rendelete (на унгарски)
  3. Official name of the state between 23 June and 1 August according to the constitution, see: A Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság alkotmánya (in Hungarian)
  4. [1]