Удегејски јазик

(Пренасочено од Удеге јазик)


Удегејскиот јазикот е тунгуски јазик. Јазикот содржи поголем број на позајмени зборови од јазиците што се блиски на него, како на пример:

Удеге јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Тунгуски јазици
  Удеге јазик 
Писмо: Удеге азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: ude

Јазикот го зборуваат околу 100 луѓе во Русија.


ПисмоУреди

Удегејска азбука (1931 — 1937):

A a Ā ā B в Є є D d Ӡ ӡ E e Ē ē
Æ æ F f G g H h I i Ī ī J j K k
L l M m N n Ņ ņ Ŋ ŋ O o Ō ō Ө ө
P p R r S s T t U u Ū ū W w X x
Y y Z z

ПоврзаноУреди