Тур де Франс 2019 - етапа 1 до етапа 11

Тур де Франс 2019 е 106. издание на Тур де Франс, една од трите големи трки во велосипедизмот. Тур започнал во Брисел, Белгија, со рамна етапа на 6 јули, а етапата 11 се одржала на 17 јули со рамна етапа до Тулуза. Трката завршила на Шанзелизе во Париз на 28 јули.

Рута на Тур де Франс 2019
Легенда
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
Го означува предводникот во екипниот пласман[1] Го означува победникот на наградата за борбеност[2]
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Мике Тенисен Џамбо-Висма4ч 22' 47
2.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 0
3.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
4.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
5.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
6.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
7.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 0
8.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 0
9.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
10.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Мике Тенисен   Џамбо-Висма4ч 22' 37
2.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 4
3.   Кејлеб Јуан  Лото-Судал+ 6
4.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 10
5.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 10
6.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 10
7.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 10
8.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 10
9.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 10
10.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 10
Извор: ProCyclingStats


Етапа 2 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1. Џамбо-Висма 2019 28' 57
2. Инеос 2019 + 20
3. Декојнинк-Квик Степ 2019 + 21
4. Санвеб 2019 + 26
5. Катјуша-Алпесин 2019 + 26
6. ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг 2019 + 28
7. ССС Тим 2019 + 31
8. Групама-ФДЖ 2019 + 32
9. Бахреин-Мерида 2019 + 36
10. Астана 2019 + 41
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Мике Тенисен   Џамбо-Висма4ч 51' 34
2.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 10
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 10
4.   Тони Мартин Џамбо-Висма+ 10
5.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 10
6.   Џани Москон Инеос+ 30
7.   Еган Бернал Инеос+ 30
8.   Герајнт Томас Инеос+ 30
9.   Дилан ван Барле Инеос+ 30
10.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 31
Извор: ProCyclingStats


Етапа 3 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ4ч 40' 29
2.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 26
3.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 26
4.   Грег ван Авермат  ССС+ 26
5.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 26
6.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 26
7.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 26
8.   Ксандро Мерис Ванти-Гобер+ 26
9.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 26
10.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 26
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ9ч 32' 19
2.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 20
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 25
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 25
5.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 40
6.   Еган Бернал Инеос+ 40
7.   Герајнт Томас Инеос+ 45
8.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 46
9.   Грег ван Авермат ССС+ 51
10.   Вилко Келдерман Тим ДСМ+ 51
Извор: ProCyclingStats


Етапа 4 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ5ч 09' 20
2.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
3.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
4.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
5.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
6.   Мике Тенисен Џамбо-Висма+ 0
7.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
8.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
9.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
10.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ14ч 41' 39
2.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 20
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 25
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 25
5.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 40
6.   Еган Бернал Инеос+ 40
7.   Герајнт Томас Инеос+ 45
8.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 46
9.   Грег ван Авермат ССС+ 51
10.   Мајкл Вудс ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 51
Извор: ProCyclingStats


Етапа 5 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган  Бора-Хансгрое4ч 02' 33
2.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 0
3.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 0
4.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
5.   Грег ван Авермат ССС+ 0
6.   Жилјен Симон Кофидис+ 0
7.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
8.   Нилс Полит Катјуша-Алпесин+ 0
9.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
10.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ18ч 44' 12
2.   Ваут ван Ерт  Џамбо-Висма+ 14
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 25
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 25
5.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 40
6.   Еган Бернал Инеос+ 40
7.   Герајнт Томас Инеос+ 45
8.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 46
9.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 50
10.   Грег ван Авермат ССС+ 51
Извор: ProCyclingStats


Етапа 6 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Дилан Тенс Бахреин-Мерида4ч 29' 03
2.   Џулио Чиконе Трек-Сегафредо+ 11
3.   Ксандро Мерис Ванти-Гобер+ 1' 05
4.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 44
5.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 1' 46
6.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ+ 1' 46
7.   Наиро Кинтана Мовистар+ 1' 51
8.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 51
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 1' 53
10.   Микел Ланда Мовистар+ 1' 53
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Џулио Чиконе   Трек-Сегафредо23ч 14' 55
2.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 6
3.   Дилан Тенс Бахреин-Мерида+ 32
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 47
5.   Герајнт Томас Инеос+ 49
6.   Еган Бернал Инеос+ 53
7.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 58
8.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 04
9.   Мајкл Вудс ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 13
10.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 15
Извор: ProCyclingStats


Етапа 7 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма6ч 02' 44
2.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
3.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
4.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
5.   Јаспер Филипсен ОАЕ Емирати+ 0
6.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
7.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
8.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
9.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
10.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Џулио Чиконе   Трек-Сегафредо29ч 17' 39
2.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 6
3.   Дилан Тенс Бахреин-Мерида+ 32
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 47
5.   Герајнт Томас Инеос+ 49
6.   Еган Бернал Инеос+ 53
7.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 58
8.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 04
9.   Мајкл Вудс ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 13
10.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 15
Извор: ProCyclingStats


Етапа 8 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Томас де Гент Лото-Судал
2.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 6
3.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 6
4.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 26
5.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 26
6.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 26
7.   Ксандро Мерис Ванти-Гобер+ 26
8.   Грег ван Авермат ССС+ 26
9.   Еган Бернал Инеос+ 26
10.   Герајнт Томас Инеос+ 26
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ34ч 17' 59
2.   Џулио Чиконе  Трек-Сегафредо+ 23
3.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 53
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 1' 10
5.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 12
6.   Еган Бернал Инеос+ 1' 16
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 27
8.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 38
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 1' 42
10.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 45
Извор: ProCyclingStats


Етапа 9 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Дарил Импи Мичелтон-Скот4ч 03' 12
2.   Тиш Бенот Лото-Судал+ 0
3.   Јан Тратник Бахреин-Мерида+ 10
4.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 10
5.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 10
6.   Николас Роуш Тим ДСМ+ 14
7.   Марк Солер Мовистар+ 21
8.   Иван Гарсија Бахреин-Мерида+ 1' 50
9.   Сајмон Кларк ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 50
10.   Антони Делаплас Аркеа-Самсик+ 2' 42
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ38ч 37' 36
2.   Џулио Чиконе  Трек-Сегафредо+ 23
3.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 53
4.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 1' 10
5.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 12
6.   Еган Бернал Инеос+ 1' 16
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 27
8.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 38
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 1' 42
10.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 45
Извор: ProCyclingStats


Етапа 10 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Ваут ван Ерт Џамбо-Висма4ч 49' 39
2.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
3.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
4.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
5.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
6.   Јаспер Филипсен ОАЕ Емирати+ 0
7.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
8.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 0
9.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 0
10.   Грег ван Авермат ССС+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ43ч 27' 15
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 12
3.   Еган Бернал  Инеос+ 1' 16
4.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 27
5.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 45
6.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 1' 46
7.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 1' 47
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 04
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 2' 09
10.   Џулио Чиконе Трек-Сегафредо+ 2' 32
Извор: ProCyclingStats


Етапа 11 Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Кејлеб Јуан Лото-Судал3ч 51' 26
2.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
3.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
4.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 0
5.   Јенс Дебишер Катјуша-Алпесин+ 0
6.   Сони Колбрели Бахреин-Мерида+ 0
7.   Јаспер Филипсен ОАЕ Емирати+ 0
8.   Кес Бол Тим ДСМ+ 0
9.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
10.   Варан Баргиј Аркеа-Самсик+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ47ч 18' 41
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 12
3.   Еган Бернал  Инеос+ 1' 16
4.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 27
5.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 45
6.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 1' 46
7.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 1' 47
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 04
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 2' 09
10.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 2' 33
Извор: ProCyclingStats


Наводи Уреди

  1. Race regulations 2019, стр. 24.
  2. Race regulations 2019, стр. 23–4.