Тур де Франс 2019 - етапа 12 до етапа 21

Тур де Франс 2019 е 106. издание на Тур де Франс, една од трите големи трки во велосипедизмот. Тур започнал во Брисел, Белгија, со рамна етапа на 6 јули, а етапата 12 се одржала на 18 јули со планинска етапа од Тулуза. Трката завршила на Шанзелизе во Париз на 28 јули.

Рута на Тур де Франс 2019
Легенда
  Jersey yellow.svg   Го означува предводникот во генералниот пласман   Jersey polkadot.svg   Го означува предводникот во планинскиот пласман
  Jersey green.svg   Го означува предводникот во бодовниот пласман   Jersey white.svg   Го означува предводникот во пласманот за млад возач
Jersey yellow number.svg Го означува предводникот во екипниот пласман[1] Jersey red number.svg Го означува победникот на наградата за борбеност[2]
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 12Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот4ч 57' 53
2.   Пељо Билбао Астана+ 0
3.   Грегор Милбергер Бора-Хансгрое+ 0
4.   Тиш Бенот Лото-Судал+ 1' 28
5.   Фабио Фелине Трек-Сегафредо+ 1' 28
6.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 1' 28
7.   Оливер Насен АГ2Р Ла Мондијал+ 1' 28
8.   Руј Кошта ОАЕ Емирати+ 1' 28
9.   Сајмон Кларк ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 28
10.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 1' 28
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ52ч 26' 09
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 12
3.   Еган Бернал  Инеос+ 1' 16
4.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 27
5.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 45
6.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 1' 46
7.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 1' 47
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 04
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 2' 09
10.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 2' 33
Извор: ProCyclingStats


Етапа 13Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ35' 00
2.   Герајнт Томас Инеос+ 14
3.   Томас де Гент Лото-Судал+ 36
4.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 36
5.   Ричи Порт Трек-Сегафредо+ 45
6.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 45
7.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 49
8.   Каспер Асгрен Декојнинк-Квик Степ+ 52
9.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 58
10.   Џои Роскопф ССС+ 1' 01
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ53ч 01' 09
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 26
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 2' 12
4.   Енрик Мас  Декојнинк-Квик Степ+ 2' 44
5.   Еган Бернал Инеос+ 2' 52
6.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 3' 04
7.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 3' 22
8.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 3' 54
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 3' 55
10.   Адам Јејтс Мичелтон-Скот+ 3' 55
Извор: ProCyclingStats


Етапа 14Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Тибо Пино Групама-ФДЖ3ч 10' 20
2.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ+ 6
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 6
4.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 8
5.   Еган Бернал  Инеос+ 8
6.   Микел Ланда Мовистар+ 14
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 30
8.   Герајнт Томас Инеос+ 36
9.   Варан Баргиј Аркеа-Самсик+ 38
10.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 53
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ56ч 11' 29
2.   Герајнт Томас Инеос+ 2' 02
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 2' 14
4.   Еган Бернал  Инеос+ 3' 00
5.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 3' 12
6.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 3' 12
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 4' 24
8.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 5' 22
9.   Алехандро Валверде Мовистар+ 5' 27
10.   Енрик Мас Декојнинк-Квик Степ+ 5' 38
Извор: ProCyclingStats


Етапа 15Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот4ч 47' 04
2.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 33
3.   Микел Ланда Мовистар+ 33
4.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 51
5.   Еган Бернал  Инеос+ 51
6.   Ленард Кемна Санвеб+ 1' 03
7.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 22
8.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 22
9.   Алехандро Валверде Мовистар+ 1' 22
10.   Ричи Порт Трек-Сегафредо+ 1' 30
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ61ч 00' 22
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 35
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 47
4.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 1' 50
5.   Еган Бернал  Инеос+ 2' 02
6.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 2' 14
7.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 54
8.   Алехандро Валверде Мовистар+ 5' 00
9.   Јакоб Фуглсанг Астана+ 5' 27
10.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 33
Извор: ProCyclingStats


Етапа 16Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Кејлеб Јуан Лото-Судал3ч 57' 08
2.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
3.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
4.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 0
5.   Николо Бонифацио Тотал Директ Енержи+ 0
6.   Мајкл Метјус Санвеб+ 0
7.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 0
8.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
9.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
10.   Андреја Пасквалон Ванти-Гобер+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ64ч 57' 30
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 35
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 47
4.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 1' 50
5.   Еган Бернал  Инеос+ 2' 02
6.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 2' 14
7.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 54
8.   Алехандро Валверде Мовистар+ 5' 00
9.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 33
10.   Ричи Порт Трек-Сегафредо+ 6' 30
Извор: ProCyclingStats


Етапа 17Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Матео Трентин Мичелтон-Скот4ч 21' 36
2.   Каспер Асгрен Декојнинк-Квик Степ+ 37
3.   Грег ван Авермат ССС+ 41
4.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 41
5.   Дилан Тенс Бахреин-Мерида+ 41
6.   Горка Исагире Астана+ 41
7.   Даниел Ос Бора-Хансгрое+ 44
8.   Пјер Лик Перишон Кофидис+ 50
9.   Томс Скујињш Трек-Сегафредо+ 50
10.   Хесус Ерада Кофидис+ 55
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ69ч 39' 16
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 35
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 47
4.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 1' 50
5.   Еган Бернал  Инеос+ 2' 02
6.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 2' 14
7.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 54
8.   Алехандро Валверде Мовистар+ 5' 00
9.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 33
10.   Ричи Порт Трек-Сегафредо+ 6' 30
Извор: ProCyclingStats


Етапа 18Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Наиро Кинтана Мовистар5ч 34' 15
2.   Ромен Барде АГ2Р Ла Мондијал+ 1' 35
3.   Алексеј Луценко Астана+ 2' 28
4.   Ленард Кемна Санвеб+ 2' 58
5.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 3' 00
6.   Тиш Бенот Лото-Судал+ 4' 46
7.   Мајкл Вудс ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 4' 46
8.   Еган Бернал Инеос+ 4' 46
9.   Серж Пауелс ССС+ 4' 46
10.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 5' 18
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Декојнинк-Квик Степ75ч 18' 49
2.   Еган Бернал  Инеос+ 1' 30
3.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 35
4.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 47
5.   Тибо Пино Групама-ФДЖ+ 1' 50
6.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 2' 14
7.   Наиро Кинтана Мовистар+ 3' 54
8.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 54
9.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 33
10.   Алехандро Валверде Мовистар+ 5' 58
Извор: ProCyclingStats


Етапа 19Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Еган Бернал Инеос2ч 40' 31
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 13
3.   Варан Баргиј Аркеа-Самсик+ 40
4.   Лауренс де Плус Џамбо-Висма+ 58
5.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 58
6.   Герајнт Томас Инеос+ 58
7.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 58
8.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 58
9.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 58
10.   Микел Ланда Мовистар+ 58
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Еган Бернал   Инеос78ч 00' 42
2.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 45
3.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 11
4.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 23
5.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 50
6.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 30
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 09
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 5' 17
9.   Алехандро Валверде Мовистар+ 6' 25
10.   Ричи Порт Трек-Сегафредо+ 6' 28
Извор: ProCyclingStats


Етапа 20Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида1ч 51' 53
2.   Алехандро Валверде Мовистар+ 10
3.   Микел Ланда Мовистар+ 14
4.   Еган Бернал   Инеос+ 17
5.   Герајнт Томас Инеос+ 17
6.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 23
7.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 23
8.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 25
9.   Ваут Пулс Инеос+ 30
10.   Наиро Кинтана Мовистар+ 30
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Еган Бернал   Инеос79ч 52' 52
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 11
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 31
4.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 56
5.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 3' 45
6.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 23
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 15
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 5' 30
9.   Алехандро Валверде Мовистар+ 6' 12
10.   Варан Баргиј Аркеа-Самсик+ 7' 32
Извор: ProCyclingStats


Етапа 21Уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Кејлеб Јуан Лото-Судал3ч 04' 08
2.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
3.   Николо Бонифацио Тотал Директ Енержи+ 0
4.   Максимилијано Ричезе Декојнинк-Квик Степ+ 0
5.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
6.   Андре Грајпел Аркеа-Самсик+ 0
7.   Матео Трентин Мичелтон-Скот+ 0
8.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 0
9.   Никијас Арнт Санвеб+ 0
10.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Еган Бернал   Инеос82ч 57' 00
2.   Герајнт Томас Инеос+ 1' 11
3.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 31
4.   Емануел Бухман Бора-Хансгрое+ 1' 56
5.   Жилијан Алафилип Декојнинк-Квик Степ+ 4' 05
6.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 23
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 5' 15
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 5' 30
9.   Алехандро Валверде Мовистар+ 6' 12
10.   Варан Баргиј Аркеа-Самсик+ 7' 32
Извор: ProCyclingStats


НаводиУреди

  1. Race regulations 2019, стр. 24.
  2. Race regulations 2019, стр. 23–4.