Тур де Франс 2013 - етапа 1 до етапа 11

Тур де Франс 2013 било 100. издание на Тур де Франс. Започнала на 29 јуни 2013 и траела до 21 јули 2013, започнувајќи во градот Порто-Векио во Корзика, каде се одржале првите три етапи.[1] Корзика бил единствениот континентален регион, а Јужна Корзика и Горна Корзика биле единствените континентални департмани низ кои никогаш претходно не поминала трката и организаторите сакале да го поврзат 100. издание на Тур со првата посета на Корзика.[2][3][4]

Преглед на етапите

Воведната етапа била стардардна друмска етапа за разлика од минатите години кога трката започнувала со поединечен хронометар или пролог.[5]

За да се смести придружбата на трката во текот на нивниот престој во Корзика, организаторите го најмиле крстосувачот Мега Смералда, каде се сместиле членовите на организацијата, медиумите и останатите кои работеле на Тур и исто така тука се одржувале конференциите за печат, иако возачите останале во хотели во и околу Порто-Векио.[6]

Етапа 1

уреди
29 јуни 2013 — Порто-Векио до Бастија, 213 км[7]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано 4ч 56' 52"
2   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
3   Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
4   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп и.в.
5   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол и.в.
8   Јирген Рулантс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
9   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10   Крис Букманс (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР)       Аргос-Шимано 4ч 56' 52"
2   Александер Кристоф (НОР) Катјуша + 0"
3   Дани ван Попел (ХОЛ)   Вакансолел-ДКМ + 0"
4   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 0"
5   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 0"
6   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 0"
7   Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол + 0"
8   Јирген Рулантс (БЕЛ) Лото-Белисол + 0"
9   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 0"
10   Крис Букманс (БЕЛ)   Вакансолел-ДКМ + 0"

Етапа 2

уреди
30 јуни 2013 — Бастија до Ајачо, 156 км[8][9]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Јан Бакелантс (БЕЛ) РадиоШек-Леопард 3ч 43' 11"
2   Петер Саган (СВК) Канондејл + 1"
3   Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1"
4   Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида + 1"
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6   Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
7   Франческо Гаваци (ИТА) Астана + 1"
8   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
9   Даниеле Бенати (ИТА) Тим Саксо-Тинкоф + 1"
10   Сергеј Лагутин (УЗБ)   Вакансолел-ДКМ + 1"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Јан Бакелантс (БЕЛ)     РадиоШек-Леопард 8ч 40' 03"
2   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 1"
3   Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
4   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 1"
7   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 1"
8   Сергеј Лагутин (УЗБ) Вакансолел-ДКМ + 1"
9   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"
10   Кедел Еванс (АВС) Аксент Џобс-Ванти + 1"

Етапа 3

уреди
1 јули 2013 — Ајачо до Калви, 145,5 км[10][11]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ 3ч 41' 24"
2   Петер Саган (СВК) Канондејл и.в.
3   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
4   Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Филип Жилбер (БЕЛ) Аксент Џобс-Ванти и.в.
6   Хуан Антонио Флеча (ШПА) Вакансолел-ДКМ и.в.
7   Франческо Гаваци (ИТА) Астана и.в.
8   Максим Буе (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9   Жилјен Симон (ФРА) Сожасен и.в.
10   Горка Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Јан Бакелантс (БЕЛ)     РадиоШек-Леопард 12ч 21' 27"
2   Жилјен Симон (ФРА) Сожасен + 1"
3   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 1"
4   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 1"
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 1"
6   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 1"
7   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Шарп + 1"
8   Сергеј Лагутин (УЗБ) Вакансолел-ДКМ + 1"
9   Кедел Еванс (АВС) Аксент Џобс-Ванти + 1"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"

Етапа 4

уреди
2 јули 2013 — Ница до Ница, 25 км екипен хронометар (TTT)[12][13]
Резултат од етапа 4
Екипа Време
1 Орика-ГринЕЏ 25' 56"
2 Омега Парма-Квик Степ + 1"
3 Тим Скај + 3"
4 Тим Саксо-Тинкоф + 9"
5 Лото-Белисол + 17"
6 Гармин-Шарп + 17"
7 Мовистар Тим + 20"
8 Лампре-Мерида + 25"
9 Аксент Џобс-Ванти + 26"
10 Катјуша + 28"
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Сајмон Геранс (АВС)     Орика-ГринЕЏ 12ч 47' 24"
2   Дарил Импи (ЈАР)   Орика-ГринЕЏ + 0"
3   Михаел Албасини (ШВА)   Орика-ГринЕЏ + 0"
4   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 1"
5   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1"
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 3"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 3"
9   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 9"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 9"

Етапа 5

уреди
3 јули 2013 — Кан до Марсеј, 228,5 км[14][15]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ 5ч 31' 51"
2   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
3   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
4   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
5   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
8   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
9   Кирил Лемоан (ФРА) Сожасен и.в.
10   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Сајмон Геранс (АВС)     Орика-ГринЕЏ 18ч 19' 15"
2   Дарил Импи (ЈАР)   Орика-ГринЕЏ + 0"
3   Михаел Албасини (ШВА)   Орика-ГринЕЏ + 0"
4   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 1"
5   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1"
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 3"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 3"
9   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 9"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 9"

Етапа 6

уреди
4 јули 2013 — Екс ан Прованс до Монпелје, 176,5 км[16][17]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол 3ч 59' 02"
2   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
3   Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
4   Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
6   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
8   Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
9   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Дарил Импи (ЈАР)     Орика-ГринЕЏ 22ч 18' 17"
2   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
3   Сајмон Геранс (АВС)   Орика-ГринЕЏ + 5"
4   Михаел Албасини (ШВА)   Орика-ГринЕЏ + 5"
5   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 6"
6   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 8"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 8"
9   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 14"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 14"

Етапа 7

уреди
5 јули 2013 — Монпелје до Алби, 205,5 км[18][19]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Петер Саган (СВК)   Канондејл 4ч 54' 12"
2   Џон Дегенколб (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
3   Даниеле Бенати (ИТА) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
4   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
6   Франческо Гаваци (ИТА) Астана и.в.
7   Тони Галопен (ФРА) РадиоШек-Леопард и.в.
8   Артур Вишо (ФРА) FDJ.fr и.в.
9   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Дарил Импи (ЈАР)     Орика-ГринЕЏ 27h 12' 29"
2   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 3"
3   Сајмон Геранс (АВС)   Орика-ГринЕЏ + 5"
4   Михаел Албасини (ШВА)   Орика-ГринЕЏ + 5"
5   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 6"
6   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 8"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 8"
9   Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 14"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 14"

Етапа 8

уреди
6 јули 2013 — Кастр до Акс 3 Домен, 195 км[20][21]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 5ч 03' 18"
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 51"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 08"
4   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 10"
5   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 16"
6   Микел Ниеве (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 34"
7   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 45"
8   Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 45"
9   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
10   Игор Антон (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 45"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)     Тим Скај 32ч 15' 55"
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 51"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 25"
4   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
5   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
6   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7   Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
8   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 2' 02"
9   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Саксо-Тинкоф + 2' 40"

Етапа 9

уреди
7 јули 2013 — Сен Жирон до Бањер де Бигор, 168,5 км[22][23]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп 4ч 43' 03"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана и.в.
3   Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 20"
4   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 20"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 20"
6   Кедел Еванс (АВС) Аксент Џобс-Ванти + 20"
7   Ваут Пулс (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 20"
8   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 20"
9   Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 20"
10   Максим Монфор (БЕЛ) РадиоШек-Леопард + 20"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 36ч 59' 18"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 25"
3   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
4   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 2' 02"
8   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 2' 28"
9   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10   Руј Кошта (ПОР)   Мовистар Тим + 2' 45"

Етапа 10

уреди
9 јули 2013 — Сен Жилда де Боа до Сен-Мало, 197 км[24]
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Аргос-Шимано 4ч 53' 25"
2   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
3   Марк Кевендиш (ВБР) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
5   Вилијам Боне (ФРА) FDJ.fr и.в.
6   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
7   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Кевин Реза (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9   Дани ван Попел (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
10   Хосе Хоакин Рохас (ШПА)   Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 41ч 52' 43"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 25"
3   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
4   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 50"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 1' 51"
7   Наиро Кинтана (КОЛ)     Мовистар Тим + 2' 02"
8   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 2' 28"
9   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 31"
10   Руј Кошта (ПОР)   Мовистар Тим + 2' 45"

Етапа 11

уреди
10 јули 2013 — Авранш до Мон Сен-Мишел, 33 км, поединечен хронометар (ITT)[25]
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ 36' 29"
2   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 12"
3   Томас де Гент (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ + 1' 01"
4   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 21"
5   Михал Квијатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 31"
6   Свен Тафт (КАН) Орика-ГринЕЏ + 1' 35"
7   Силвен Шаванел (ФРА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 37"
8   Жереми Роа (ФРА) FDJ.fr + 1' 43"
9   Том Димулен (ХОЛ) Аргос-Шимано + 1' 45"
10   Џонатан Кастровјехо (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 52"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 42ч 29' 24"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 3' 25"
3   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3' 37"
4   Алберто Контадор (ШПА) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 54"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 57"
6   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 10"
7   Михал Квијатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 4' 44"
8   Наиро Кинтана (КОЛ)   Мовистар Тим + 5' 18"
9   Руј Кошта (ПОР)   Мовистар Тим + 5' 37"
10   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 5' 39"

Наводи

уреди
 1. „Три етапи на Корзика за бр. 100“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. 6 декември 2011. Посетено на 28 јуни 2013.
 2. „100. Тур ќе започне на Корзика“. letour.fr. 24 ноември 2011. Посетено на 24 ноември 2011.
 3. „100. ќе започне на Корзика“ (холандски). sporza.be. 24 ноември 2011. Посетено на 24 ноември 2011.
 4. Фотерингем, Вилијам (24 октомври 2012). „Centenary Tour de France: this could be the hardest finish ever“. The Guardian. Посетено на 25 октомври 2012.
 5. Кинан, Мат (28 јуни 2013). „Chaotic opening stage in store for Тур де Франсriders“. The Daily Telegraph. News Limited. Посетено на 28 јуни 2013.
 6. „A floating headquarters“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. 26 јуни 2013. Посетено на 28 јуни 2013.
 7. „Етапа 1: Порто-Векио до Бастија“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 8. „Етапа 2: Бастија до Ајачо“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 9. „The puncheurs' day in the sun?“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 28 јуни 2013.
 10. „Етапа 3: Ајачо до Калви“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 11. „A big day for the Frenchmen“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 28 јуни 2013.
 12. „Етапа 4: Ница до Ница“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 13. „Return of the team time trial“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 14. „Етапа 5: Кан до Марсеј“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 15. „Perfect day for a breakaway“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 16. „Етапа 6: Екс ан Прованс до Монпелје“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 17. „When the wind blows“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 18. „Етапа 7: Монпелје до Алби“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 19. „A day for those chasing green“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 20. „Етапа 8: Кастр до Акс 3 Домен“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 21. „Up and downs in the Pyrenees“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 22. „Етапа 9: Сен Жирон до Бањер де Бигор“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 23. „A Pyrenean rollercoaster“. Cyclingnews.com. Future plc. 17 јуни 2013. Посетено на 29 јуни 2013.
 24. „Етапа 10: Сен Жилда де Боа до Сен-Мало“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.
 25. „Етапа 11: Авранш до Мон Сен-Мишел“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 28 јуни 2013.