Турски птичји јазик

Турски птичји јазик (турски: kuş dili) – верзија на турскиот јазик кој се комуницира со свиркања и мелодии со висок тоналитет. Првично го користеле турските земјоделци за комуникација на големи растојанија, а денес е сведен на 10.000 говорители, а постои ризик од негово истребување бидејќи мобилните телефони ја заменуваат неговата намена.[1] Јазикот се применува во Кушкој, село во северниот дел на Понтиските Планини во Турција, кое од 1997 година организира годишен Фестивал на јазикот, културата и уметноста на птиците. УНЕСКО го вклучил птичјиот јазик на птиците во својот список за нематеријално културно наследство во 2017 година.[2]. Прелиминарна студија спроведена во Кушкој заклучила дека свиркачките јазици се обработуваат во двете полутопки на мозокот, комбинирајќи ја нормалната обработка на јазикот на мозокот во една полутопка и музиката во другата.[3] Други земји со свиркачки јазици ги вклучуваат Канарските Острови, Грција, Мексико и Мозамбик.[4].

Извештај на Глас на Америка за јазикот, јануари 2018

НаводиУреди

  1. Hengen, Dimitra (2013). „Langues sifflées : une langue des oiseaux en Turquie 4“. Посетено на 17 ноември 2019..
  2. „Le langage sifflé“. ich.unesco.org. Посетено на 17 ноември 2019..
  3. Rosier, Florence (2015). „Les secrets des langues sifflées“. lemonde.fr 1.
  4. Malin, Fezehai (2019-05-30). „In Turkey, Keeping a Language of Whistles Alive“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331..

Надворешни врскиУреди