Трка околу Пекинг 2011

Трката околу Пекинг 2011 е прво издание на Трка околу Пекинг, велосипедска етапна трка. Започна со поединечен хронометар околу олимпиското село Пекинг на 5 октомври и завршила на националниот стадион во Пекинг на 9 октомври.

Трка околу Пекинг 2011
Светска турнеја на UCI 2011, трка 25 од 26
Детали за трката
Датум(и) 5–9 октомври
Етапи 5[1]
Растојание 613,8 км
Време 13ч 39' 11" (44,957 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Тони Мартин (Германија) (ХТЦ-Хајроад)
Втор  Дејвид Милар (Обединето Кралство) (Гармин-Сервело)
Трет  Крис Фрум (Обединето Кралство) (Тим Скај)

Бодовен  Денис Галимзјанов (Русија) (Катјуша)
Планински  Игон Антон (Шпанија) (Еускалтел-Еускади)
Младински  Бен Кинг (САД) (Тим РадиоШек)
Екипен Тим Скај
2012

Трката ќе помине 614,3 километри низ Пекинг во пет етапи и ќе биде прва трка поседувана од светското велосипедско владино тело, UCI, потег што предизвика некои мали контроверзии.[2] Трката ќе биде дел од Светска турнеја на UCI како 25 настан во оваа сезона.[3]

На трката победи возачот на ХТЦ-Хајроад Тони Мартин, по победата на воведната хронометарска етапа и ја одржуваше неговата предност до крајот на трката.[4] Разликата во победата на Мартин во однос на финалистот Дејвид Милар од Гармин-Сервело била 17 секунди и возачот на Тим Скај Крис Фрум, кој го комплетираше подиумот, 9 секунди зад Милер и 26 секунди од Мартин. Во другите пласмани на трката, Денис Галимзјанов од Катјуша го освои бодовниот пласман, возачот на Еускалтел-Еускади Игор Антон го освои планинскиот пласман, додека Бен Кинг заврши на врвот во пласманот на млад возач, како и тоа дека екипата Тим Скај се најде на врвот на екипниот пласман.

Етапи

уреди
Етапа Датум Движење Должина Вид Победник
1 5 октомври Национален стадион во Пекинг - Национален центар за водени спортови во Пекинг 11,3 км   поединечен хронометар   Тони Мартин (ГЕР)
2 6 октомври Национален стадион во Пекинг - Ментугу 133,5 км   рамна етапа   Хајнрих Хауслер (АВС)
3 7 октомври Ментугу - Јонгнинг Таун 162,0 км   планинска етапа   Николас Роуш (ИРС)
4 8 октомври Јанкинг Гуј Чуан Сквер - Олимписки аквапарк Шуни 189,5 км   планинска етапа   Елија Вивијани (ИТА)
5 9 октомври Плоштад Тјананмен - Национален стадион во Пекинг 118,0 км   рамна етапа[5][6]   Денис Галимзјанов (РУС)

Екипи

уреди

Трката се одржа под покровителство на светската турнеја на UCI, сите осумнаесет екипи ProTour беа поканети автоматски. Заедно со изборот на кинески возачи се формираше кинеската велосипедистичка репрезентација, со што се формираше група од 19 екипи на трка.[7]

Деветнаесетте екипи поканети на трката беа:

Распоред по етапи

уреди

Етапа 1

уреди

5 октомври 2011 – Птичјо гнездо - Водена коцка, 113 км[convert: unknown unit]

Резултати од етапа 1 и генерален пласман по етапата 1
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)    ХТЦ-Хајроад 13' 33"
2   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Сервело + 17"
3   Алекс Даусет (ВБР)   Тим Скај + 24"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 26"
5   Стив Камингс (ВБР) Тим Скај + 35"
6   Ларс Бом (ХОЛ) Рабобанк + 36"
7   Оливје Кесен (БЕЛ) Омега Парма-Лото + 39"
8   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 41"
9   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 43"
10   Дарио Каталдо (ИТА) Квик Степ + 43"

Етапа 2

уреди

6 октомври 2011 – Птичјо гнездо - Ментугу, 1,335 км[convert: unknown unit]

Резултати од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело 3ч 03' 30"
2   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша и.в.
3   Тео Бос (ХОЛ) Рабобанк и.в.
4   Франческо Кики (ИТА) Квик Степ и.в.
5   Александер Кристоф (НОР) Верандас Вилемс-Аксент и.в.
6   Елија Вивијани (ИТА) Ликвигас-Канондејл и.в.
7   Давид Аполонио (ИТА) Тим Скај и.в.
8   Џакомо Ницоло (ИТА) Леопард Трек и.в.
9   Мануел Мори (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
10   Анхел Мадразо (ШПА) Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапата 2
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)    ХТЦ-Хајроад 3ч 17' 03"
2   Давид Милар (ВБР) Гармин-Сервело + 17"
3   Алекс Даусет (ВБР)   Тим Скај + 24"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 26"
5   Стив Камингс (ВБР) Тим Скај + 35"
6   Оливје Кесен (БЕЛ) Омега Парма-Лото + 39"
7   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 41"
8   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 43"
9   Андриј Гривко (УКР) Астана + 43"
10   Дарио Каталдо (ИТА) Квик Степ + 43"

Етапа 3

уреди

7 октомври 2011 – Ментугу - Јонгнинг Таун, 1,620 км[convert: unknown unit]

Резултати од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Николас Роуш (ИРС) Аг2р-Ла Мондијал 3ч 53' 15"
2   Филип Дињан (ИРС) Тим РадиоШек и.в.
3   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1"
4   Франческо Гаваци (ИТА) Лампре-ИСД + 1"
5   Ник Нијенс (БЕЛ) Саксо Банк-СанГард + 1"
6   Пол Мартенс (ГЕР) Рабобанк + 1"
7   Анхел Мадразо (ШПА) Мовистар Тим + 1"
8   Сајмон Кларк (АВС) Астана + 1"
9   Мајкл Бери (КАН) Тим Скај + 1"
10   Лук Робертс (АВС) Саксо Банк-СанГард + 1"
Генерален пласман по етапата 3
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 7ч 10' 19"
2   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Сервело + 17"
3   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 26"
4   Стив Камингс (ВБР) Тим Скај + 35"
5   Оливје Кесен (БЕЛ) Омега Парма-Лото + 39"
6   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 41"
7   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 43"
8   Андриј Гривко (УКР) Астана + 43"
9   Дарио Каталдо (ИТА) Квик Степ + 43"
10   Ники Терпстра (ХОЛ) Квик Степ + 46"

Етапа 4

уреди

8 октомври 2011 – Јанкинг Гуј Чуан Сквер - Олимписки аквапарк Шуни, 1,895 км[convert: unknown unit]

Резултати од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Елија Вивијани (ИТА) Ликвигас-Канондејл 4ч 09' 08"
2   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл и.в.
3   Хуан Хосе Аедо (АРГ) Саксо Банк-СанГард и.в.
4   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша и.в.
5   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
6   Александер Кристоф (НОР) Верандас Вилемс-Аксент и.в.
7   Ли Хауард (АВС) ХТЦ-Хајроад и.в.
8   Мануел Мори (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
9   Енрике Санз (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело и.в.
Генерален пласман по етапата 4
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 11ч 19' 27"
2   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Сервело + 17"
3   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 26"
4   Стив Камингс (ВБР) Тим Скај + 35"
5   Оливје Кесен (БЕЛ) Омега Парма-Лото + 39"
6   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 41"
7   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 43"
8   Андриј Гривко (УКР) Астана + 43"
9   Дарио Каталдо (ИТА) Квик Степ + 43"
10   Ники Терпстра (ХОЛ) Квик Степ + 46"

Етапа 5

уреди

9 октомври 2011 – Плоштад Тјананмен - Птичјо гнездо, 1,180 км[convert: unknown unit]

Резултати од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Денис Галимзјанов (РУС)   Катјуша 2ч 19' 44"
2   Хуан Хосе Аедо (АРГ) Саксо Банк-СанГард и.в.
3   Елија Вивијани (ИТА) Ликвигас-Канондејл и.в.
4   Матео Трентин (ИТА) Квик Степ и.в.
5   Давид Аполонио (ИТА) Тим Скај и.в.
6   Франческо Кики (ИТА) Квик Степ и.в.
7   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело и.в.
8   Џакомо Ницоло (ИТА) Леопард Трек и.в.
9   Александер Кристоф (НОР) Верандас Вилемс-Аксент и.в.
10   Себастиен Хино (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 13ч 39' 11"
2   Дејвид Милар (ВБР) Гармин-Сервело + 17"
3   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 26"
4   Стив Камингс (ВБР) Тим Скај + 35"
5   Оливје Кесен (БЕЛ) Омега Парма-Лото + 39"
6   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 41"
7   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 43"
8   Андриј Гривко (УКР) Астана + 43"
9   Дарио Каталдо (ИТА) Квик Степ + 43"
10   Ники Терпстра (ХОЛ) Квик Степ + 46"

Движење низ пласманите

уреди
Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Бодовен пласман
 
Пласман за млад возач
 
Екипен пласман
 
1 Тони Мартин Тони Мартин нема награда Тони Мартин Алекс Даусет Тим Скај
2 Хајнрих Хауслер Томас де Гент
3 Николас Роуш Игон Антон Крис Фрум Бен Кинг
4 Елија Вивијани Денис Галимзјанов
5 Денис Галимзјанов
На крај Тони Мартин Игор Антон Денис Галимзјанов Бен Кинг Тим Скај

Наводи

уреди
  1. „Генерален пласман 5“ (PDF). Трка околу Пекинг. Меѓународен велосипедистички сојуз. 9 октомври 2011. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-02. Посетено на 9 октомври 2011.
  2. Вајсло, Лаура (5 август 2011). „Трката околу Пекинг влегува во Светската турнеја“. Cycling News. Future Publishing Limited. Посетено на 30 август 2011.
  3. „Трката околу Пекинг наградена со статус на трка во Светската турнеја“. Cycling Central. Special Broadcasting Service. 3 август 2011. Архивирано од изворникот на 2012-10-22. Посетено на 30 август 2011.
  4. Тарнер, Џонатан (9 октомври 2011). „Мартин ја доврши својата победа во Кина“. Sky Sports. BSkyB. Посетено на 9 октомври 2011.
  5. „Трка околу Пекинг >> Рута“. Архивирано од изворникот на 2011-10-11. Посетено на 2011-09-01.
  6. „Рута и профили“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-03-28. Посетено на 2011-09-01.
  7. „Почетната список на Трката околу Пекинг“. Cycling News. Future Publishing Limited. 4 октомври 2011. Посетено на 4 октомври 2011.