Триумфална порта (Париз)

Триумфалната порта (француски: Arc de triomphe de l'Étoile) е позната порта и еден од главните симболи на Париз која се наоѓа на Плоштадот Шарл де Гол, исто така познат и како Плоштад - ѕвезда. Триумфалната Порта се наоѓа западно од Елисејските Полиња.

Триумфалната Порта ноќе

Триумфалната порта е изградена по наредба на Наполеон Бонапарт во чест на сите француски војници, посебно на тие што загинале за време на Наполеоновите војни. На неа се испишани сите имиња на француските генерали кои загинале во тие војни. Внатре под самата порта се наоѓа гробот на незнајниот јунак од Првата светска војна.

Гробот на незнајниот јунак,под Триумфалната Порта

ИсторијаУреди

ДизајнУреди

Гробот на незнајниот јунакУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди