Традиционална музика е терминот што сега се користи во терминологијата на Греми награди за терминологошкиот дел од светскиот музички напис. Други организации направија слични промени, иако не се во академските кругови, како и на многу ЦД продажни мрежни места, фразата „народна музика“ се користи во многу сеопфатен начин.

Дефинирање на одликите уреди

Од историска перспектива, фолк музика ги има следниве одлики:

  • Тоа беше пренесена преку усно предание.

Пред дваесеттиот век, обичните фармери и работниците во фабриките биле неписмени. Тие стекнувале песни така што ги учеле напамет. Пред се, не е посредувано од книги, снимено или пренесувано од медиумите. Пејачити може да го продолжат нивниот репертоар користејќи ги весниците со голем формат, книгите со песни или CD-а, но овие секундарни подобрувања се од ист карактер како примарните песни искусни во живо.

  • Музиката најчесто била често поврзувана со националната култура.

Тоа беше културно особено - од одреден регион или култура. Во контекст на имигрантска група, фолк музика добива дополнителна димензија за социјална кохезија. Тоа е особено забележливо во Соединетите Американски Држави, каде што полјаците-американци, ирцките-американци и азијатите-американците настојуваат да се нагласат разликите од традицијата. Тие ќе научат песни и ора што потекнуваат од земјите од каде што дошле од нивните баби и дедовци.

  • Тие одбележуваат годишнини од лични и историски настани.

На одредени денови од годината, како што се Велигден,1 мај и Божиќ- Ден на мотика(Christmas hoe), одредени песни го слават годишниот циклус. Свадби, родендени и погреби, исто така, може да се одбележат со песни, танци и специјални носии. Религиозните фестивали често имаат делови од фолк музиката . Хорската музика на овие настани носи деца и пејачи аматери да учествуваат во јавната арена, давајќи емоционално поврзување што не е поврзано со естетскиот квалитет на музиката.

Како придружен ефект , следниве одлики понекогаш се присутни :

  • Недостаток на авторските права на своите песни

Постојат стотици песни од XIX век кои се од познати автори. Сепак, тие продолжија во усната традиција, до точка каде што се класифицирани како „традиционалните", за целите на музичкото издаваштво. Ова стана многу поретко уште од 1970. Денес, речиси секоја народна песна која е снимена се кредитира со аранжман на пр "Trad arr Dylan".

  • Соединување на културите

На истиот начин на кој луѓето можат да имаат мешани потекла, со родители со потекло од различни континенти, па исто така и музиката може да биде мешавина на влијанија. Особена ритмичка шема или карактеристичен инструмент, е доволно да се даде традиционално чувство на музиката, па дури и кога е од неодамна составен. Лесно е да се препознае постоењето на гајдата или тапаните во парче музика. Младите обично се многу помалку навредени од разблажувањето или од адаптацијата на песни на овој начин. Подеднакво на електрична гитара може да се додаде една стара песна. Тоа е прашање на личен вкус за тоа дали ова е подобрување на музика, или евтин трик. Релевантните фактори може да вклучат инструментација, поставувања, гласови, фрази, предмет, па дури и производствени методи.

  • Непрофитабилни

Прослави на културниот идентитет се повремено изведени без никаков профитабилен мотив. Отсуството на финансиска награда за организаторот беше многу често во минатото.

Предмети на традиционалната музика уреди

Покрај инструменталната музика која претставува дел од традиционалната музика, особено танцовите музички традиции, повеќе традиционалната музика е вокална музика, бидејќи инструментот што ја прави таквата музика е најчесто вешт. Како таква, повеќето од традиционалната музика има значајни стихови.

Наративниот стих најмногу се појавува во традиционална музика на многу култури. Ова опфаќа такви форми како традиционална епска поезија, многу од кои првично беа наменети за орални перформанси, понекогаш придружени со инструменти. Многу епски песни на различни култури, беа поврзани заедно од пократки дела од традиционалните раскажувачки стих, што ја објаснува нивната епизодична структура и многу често во нивната средина на развојот на настаните. Други облици на традиционалниот наративен стих се однесуваат на резултатите од битки и други трагедии или природни катастрофи. Понекогаш, како и во победничката песна на Девора најдена во Библиските книги на судиите, тие песни ја слават победата. Жалењето за изгубени битки и војни, и животите изгубени во нив, се подеднакво истакнати во многу традиции; овие жалења ја одржуваат во живот причината за која се водеше битката. Раскажувачите на традиционални песни, исто така, често се сеќаваат на народните херои, како што се Џон Хенри на Робин Худ. Некои раскажувачи на традиционални песни се потсетуваат на натприродни настани или мистериозни смртни случаи.

Химни и други форми на религиозна музика се често од традиционално и непознато потекло. Западна и музичката нотација беше првично создадена за да ги зачува линиите на Грегоријанската песна, која пред својот изум беше учена како орална традиција во монашките заедници. Традиционални песни, како што се Зеленилата растат брзо (Green grow rushes), о моментaлно религиозно знаење (O present religious lore) се во мнемонична форма. Во западниот свет, Божиќните песни и другите традиционални песниго зачуваат религиозното знаење во форма на песна.

Работничките песни често се одликуваат со разговорни и одговорни структури, и се дизајнирани да им овозможат на работниците, кои ги пеат да ги координираат своите напори, во согласност со ритамот на песните. Тие се чести, но не непроменливо творени. Во американските вооружени сили, една жива традиција на ритмички повици ( "Duckworth chants") се пее додека војниците се на марш. Професионални те морнари се користат со голем број на морнарски песни. Љубовната поезија, често на трагична или полна со каење природа, јасно се илустрира во многу народни традиции. Детските рими и бесмислениот стих, исто така, често се предмет на традиционални песни.

Варијации во традиционалната музика уреди

Музиката пренесена од уста на уста со време ќе развие многу варијанти, бидејќи овој вид на пренос не може да произведува точност збор-за-збор и забелешка-за-белешка. Всушност, многу од традиционални пејачи се доста креативни и намерно го менуваат материјалот што ќе го научат.

На пример, зборовите од „Јас сум човек што не го среќавате секој ден"(“ I’m the Man You Don’t Meet Every Day) (Roud 975) се познати од страна на Бодлеанската (Bodleian) Библиотеката (Bodley24). Датумот е речиси сигурно пред 1900, а се чини дека се ирски. Во 1958 година песната беше снимена во Канада (Моето име е Пат и јас сум горда сум на тоа). Џини Робертсон ја направи следната верзија снимена во 1961 година. Таа ја промени така што да се направи упатување на "Џок Стјуарт", еден од нејзините роднини, и нема ирски наводи. Во 1976 година Арчи Фишер намерно ја смени песната за да го отстрани упатувањето на погодено куче . Во 1985 година Погите (The Pogues) презедоа полн круг со враќање на целите ирски наводи.

Бидејќи варијантите природно се зголемуваат , наивно е да се верува дека постои такво нешто како единствена "автентична" верзија на една балада, како што е "Барбара Ален". Истражувачи од областа на традиционалната песна се сретнале со безброј верзии на оваа балада низ во светот каде што се зборува англискиот јазик , и овие верзии често многу се разликуваат една од друга. Никој не може со сигурност да тврди дека е оригинал и сосема е можно дека без оглед на тоа каков бил "оригиналот" , престана да се пее пред многу векови века. Било која верзија која може да ја утврди автентичноста , сè додека е вистинита од традиционалната пејачка заедница и не е дело на надворешен уредник.

Сесил Шарп имаше влијателна идејата за процесот на народната варијанта: тој почувствува дека натпреварувачките варијанти на традиционалната песна ќе го надминат процесот сличен на биолошката природна селекција: само овие нови варијанти, кои беа привлечни на повеќето обични пејачи ќе бидат собрани од другите и натаму пренесени низ времето. Така, со текот на времето ние ќе очекуваме секој традиционална песна да стане уште естетски привлечен - тоа ќе биде составено колективно до совршенство, како што беа, од страна на заедницата.

Од друга страна, има и докази да се поддржи ставот дека преносот на традиционални песни можат да бидат прилично редок. Повремено, собраните верзии од традиционалните песни вклучуваат материјал или инкорпорирани стихови од различни песни кои ги прават малку смисла во нивниот контекст. Сара Кливленд (родена 1905) е почитувана традиционален ирско-американски пејачка. Нејзината верзија на "Никој да не ја краде вашите мајчина душица"(“Let No Man steal Your Thyme”) содржи мешавина од друга песна - "Семиња на љубовта".(“Seeds of Love”). Цвеќињата се појавуваат и во двете песни, но темата е сосема поинаква. Исто така, многу традиционални песни се познати само како фрагменти. Во екстремен случај само една или две линии можат да се забележат.

Регионална варијација уреди

И покрај загубата на традиционалната музика во лицето на подемот на популарната музика е светски феномен, тоа не е оној што се појавува во еден единствен процент во целиот свет. Додека многу повеќе племенски култури ја губат традиционалната музика и народните култури, процесот е најнапреден " каде што индустријализацијата и комерцијализацијата на културите се најнапредни". Сепак, во земји или региони каде традиционалната музика е значка на културен или национален идентитет, губењето на традиционалната музика може да биде забавено, тоа се должи да биде вистинито, на пример во случајот на Бангладеш, Унгарија, Индија, Ирска, Латвија, Турција, Португалија, Бретања, Галисија и, Грција и Крит од кои сите ги задржат нивните традиционални музики до одреден степен, а во некои области како намалувањето на традиционалната музика и губењето на традициите е обратна. Ова е најочигледено каде што туристичките агенции маркираат некои региони со зборот "Келтски". Водичите и постерите од Ирска, Шкотска, Корнвол, Британија и Нова Шкотска се однесуваат на музиката изведена во живо. Локална самоуправа често спонзорира и промовира настапи за време на туристичката сезона, а оживува изгубену традиции.

Теренската работа и стипендија за традиционална музика уреди

19 век во Европа уреди

Почнувајќи од 19 век, заинтересираните лица - академици и научни аматери – почнаа да забележуваат на она што беше изгубено, и тогаш пораснаа напорите за зачувување на музиката на луѓето. Еден таков напор е збирката од Џејмс Френсис Чајлд кон крајот на 19 век од текстови на повеќе од триста балади на англиски и шкотски традиции (наречени Чајлдовите балади). Во текот на 1960 и почетокот на средината на 1970-тите години, американскиот научник Бертран Харис Бронсон објави сеопфатен, на четири нивоа колекција на тогашните познати варијации на двете текстовите и евергрини поврзани со она што стана познато како Чајлд Канон. Тој, исто така напредна некои значајни теории во врска со работата на орално-слушната традиција.

Истовремено со Чајлд дојде и Пречесниот Сабине Беринг -Гулд, а подоцна и значајниот Сесил Шарп кој работел во почетокот на 20 век за да се зачува голем дел од англиската рурална традиционалната песна, музика и танц, под покровителство на тоа што станува и останува на Англиската заедница за традиционален танц и музика (EFDSS). Шарп, исто така, работел во Америка, на снимањето на традиционалните песни на Апалачите ( Appalachian Mountains) во 1916-1918 во соработка со Мод Карпелес (Maud Karpeles) и Олив Дејм Кембел(Olive Dame Campbell). Кембел и Шарп се претставени под други имиња од глумци во современиот филм „Собирач на песни“("Songcatcher").

Ваквата активност, исто така, беше во тек и во другите земји. Една од најпознатите можеби беше обемната работа во Рига од страна на Крисјанис Баронс (Krisjanis Barons) кој меѓу годините помеѓу 1894 и 1915 година објави шест тома вклучувајќи ги и текстовите на 217 996 латвиски народни песни; Латвиски народни песни ( Latvju dainas).

Околу ова време, композиторите на класична музика развиле силен интерес за собирање на традиционални песни , како и голем број на истакнати композитори кои ја продолжиле својата работа на поле на традиционалната песна. Овде вклучени се Перси Грејнџер ( Percy Grainger) и Ралф Воган Вилијамс (Ralph Vaughan Williams) во Англија и Бела Барток (Béla Bartók) во Унгарија. Овие композитори, како и многу од нивните претходници, вградиле традиционални материјали во нивните класични композиции. Латвиските народни песни (Latviju dainas) се употребени во класичните хорски дела на Ендрју Јуранс (Андрејс Jurāns), Јанис Чимзе ( Јанис Cimze), и Емили Мелнгаилис ( Emilis Melngailis).

Северна Америка уреди

Во Северна Америка, во текот на 1930 и 1940 година, Библиотеката на Конгресот работела преку канцелариите на колекционерите на традиционална музика Роберт Винсоу Гордон ( Robert Winslow Gordon), Alan Lomax и другите за да го фати што е можно повеќе од северноамериканските материјали.

Луѓе кои ги проучуваат традиционалните песни понекогаш се надеваат дека нивната работа ќе ја врати традиционалната музика до луѓето. На пример, Сесил Шарп агитираше , со одреден успех, да има англиски традиционални песни (во негови силно обработени и пречистени верзии) предавањата на учениците.

Една тема која тече низ период на големата научна колекција на традиционални песни е тенденцијата на одредени членови на "фолкот", кој требаше да биде предмет на истражување, за тие да станат научници и да се залагаат за себе. На пример, Џејн Ричи (Jean Ritchie) беше најмладиот дете на големото семејство од Вајпер(Viper), Кентаки, кои зачувале многу од старите Апалаќки ( Appalachian) традиционални песни. Ричи, живеејќи во времето кога Апалачите ( Appalachians) се отворија кон надворешното влијание,беше универзитетски образована и конечно се преселила во Њујорк, каде што направи голем број на класични снимки од семејниот репертоар и објави важна компилација на овие песни.

Друго важно прашање во северноамериканскиот фолклор и учењето за традиционалната песна низ повеќето од дваесеттиот век беше тоа дали орално-пренесениот материјал беше донесен заедно како еден синџир на мотиви (редукционистички поглед) или во сите единици како комплетна песна, поема, велејќи: , или раскажувајќи (холистички поглед), со оглед на поранешниот поглед антидатирајќи ја денешницата и заедно вториот одразувајќи преовладувачи психолошки теории на учење на нивните времиња на потекло. Еден истакнат портпарол на редукционистичкиот поглед меѓу музичките стручњаци беше Џорџ Пулен Џексон (George Oullen Jackson) , кој во 1930-тите и 40-тите, постави и бранеше еден концепт на "тонски одежди", или карактеристични мелодиски мотиви кои беа формирани како складишни фигури преку честа употреба и беа приковани да формираат нови нумери и модифицирајќи ги веќе постојаните.

Во 1950 година, Семјуел Престон Бајард (Samuel PrestonBayard) постави етномузиколошки свет на своето уво преку наведување и страсно, артикулирано бранејќи ги холистичките погледи дека музичкото учење и отповикување процеси, како и другите процеси на учење и отповикувачки процеси, не функционираат како Џексон и другите предвидени. Бајард, земајќи го својот потсетник делумно од Гешталт психологијата која стана популарна во средниот век, тврди дека поголеми структурни единици како што се изрази, па дури и целиот евергрин насочени да следат широки морфолошки норми на контура и дека целосно криволиниските мелодиски линии, не кратките тонски обрасци , беа вклучени во мемориската трага на умот на традиционалните музичари. Овие ставови беа усвоени, изменети на различни начини, и повторно претставени од Сирварт Поладиан (Sirvart Poladian) и други.

Комбинирање на редукционистичките и холистичките погледи уреди

Во 1960-тите и 70-тите години, Бертран Бронсон и други започнаа да се поигруваат со идејата дека процесот не би можел да биде ниту целосно редукционистички ниту целосно холистички, но покомплексна мешавина од двете, со музички мерки кои играат улога како обликување на силите. Користејќи ги овие и слични идеи како нешто што е на точка на поаѓање, но, исто така, разгледувајќи ги и поранешните погледи и додавајќи обемни набљудувања , музикологот Џ.Маршал Бевил (J.Marshall Bevil), во 1980-тите, разви и објави теорија на мелодиско создавање, пренос, асимилација и присетување дека препознавањето на важноста на холистичкиот феномен но исто така, ја нагласи важноста на јасно формираниот дел отвори и завршетоците (кој тој ги нарече основни клетки), како мнемонично сидро и референтни точки, со повеќе променливи фразни почетоци и завршувања во големи делови (секундарни ќелии) функционирајќи како помалку значајно, но сепак не целосно занемарливи мали единици.

Тој понатаму предвидените орално-слушни процеси широко регулирани од заемно дејствување помеѓу тонските серии (односно мерки) поврзани со тело на традиционалната песна и карактеристичната мелодија, регионалните и фразните контури на видовите на традиционалните мелодии. Од тие ставови и од одликите на музиката што тој ги истражуваше, главно баладата и традиционалната химна евергрин на американскиот јужен планински дел,јужните Апалачи,Смоки планините итн (Southern Appalachia,the Smoky Mountains,etc),Бевил развил систем на компаративна мелодична анализа која прерасна во лингвистиката, особено теориите на генеративна граматика поставени од страна на Ноам Чомски( Noam Chomsky) и други.

Тој, исто така, создаде група на компјутерски софтвер да се справат брзо и прецизно огромните низи на податоци кои се вклучени во деталните аналитички процеси и применува збир на параметри програмирани да дадат пробна оценка за природата и степенот на сродност помеѓу мелодиите. Тој ги издаде своите наоди во докторска дисертација на Универзитетот од Северен Тексас (University of North Texas, 1984), во 1986 година,статија која беше специјално посветена на прашањето на мерките на традиционалните песни , а во 1987 година студија која вклучи собирање на мелодиски варијации од жителите на иста околин во Америка посетена од Сесил Шарп пред седумдесет години. Бевил оттогаш ги прошири своите теории да ја опфати многу присутната и поранешната музика од популарната сфера и да ги испита како се согледани, признати и запаметени.