Томислав Ивановски

Томислав Ивановски (роден на 9 октомври 1947 година во Скопје) — македонски новинар.[1]

Томислав Ивановски
Роден 9 октомври 1947
Скопје, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање новинар

ЖивотописУреди

Томислав Ивановски е роден на 9 октомври 1947 година во Скопје. Завршил право, и како равник од 1971 година ги поминал сите новинарски скалила во НИП „Нова Македонија”. Така бил дописник од Софија (1985/89), помошник-главен уредник и шеф на Дневната редакција, коментатор за балканските состојби. Ивановски е основач, директор и главен уредник на популарното Радио НОМА, главен уредник на политичкиот неделник „Пулс” (до 1998). Во следните четири години главен и одговорен уредник на приватниот магазин „Старт”, основач и главен уредник на „Глобал” – прво гласило на македонски и на албански јазик. Од крајот на 2002 г. живее во Лондон и е дописник на МИА и на „Утрински весник”.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Ивановски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 589. Text "series " ignored (help)