Тодор Христов - Офицерчето

Тодор Христов познат како Офицерчето бил македонски револуционер, бугарски офицер, член и раководител на Македонската револуционерна организација,[1] учесник во Илинденското востание и еден од членовите на Горскиот штаб на Крушевската востаничка околија.[2]

Тодор Христов
24mart Sborna Cheta Kiustendil Todor Hristov.jpg
Роден 1878
Велес, Македонија
Починал 21 септември 1903
Виљач, Македонија

ЖивотописУреди

 
Четата на Тодор Христов.

Христов е роден 1878 година во градот Велес, тогаш во Отоманското Царство. Завршил прв прогимназиски клас. Студирал во Военото училиште во Софија, каде што завршува во 1902 година и започнува служба во Петиот полк.

На почетокот на пролетта 1903 година ја напушта службата и заминува за Македонија, каде влегува во четата на Питу Гули, која дејствува во Крушевско.

На Смилевскиот конгрес бил избран за член Горското началство за Крушевскиот реон. За време на Илинденското востание е еден од раководителите на одбраната на Крушевската република.

На крајот од востанието на 21 септември, заедно со 18 четници води борба на планината Виљач, Скопско-Прешевско. Во борбата Тодор Христов и 11 четници загинале.[3][4][5]

ИзвориУреди

  1. Кратка биография на Тодор Христов
  2. Историја на Крушево и Крушевско, Од постанокот на градот до поделбата на Македонија, книга прва, Крушево, 1978
  3. Македонски научен институт
  4. Гоцев, Славчо. „Илинденското въстание в Скопския революционен окръг“
  5. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001., стр.181

ЛитератураУреди

  • Историја на македонскиот народ, Просветно дело, Скопје, 1972.