Теодора Комнина (ќерка на Јован II Комнин)

Теодора Комнина (родена 1116-1157) била византиска принцеза од династијата на Комнините.

Теодора Комнина
Сопружник Мануил Анемас
Деца
Алексиј Комнин Анемас
Династија Комнини
Татко Јован II Комнин
Мајка Ирина
Роден(а) 1116
Починал(а) 1157

Таа била третата ќерка на византискиот цар Јован II Комнин (1087-1143) и Ирина (1088-1134), ќерка на Ласло I, крал на Унгарија (1077-1095).[1].

Теодора се омажила за Мануил Анемас (починал 1146/47), со кој имале три деца:

  • Алексиј Комнин Анемас
  • ќерка --- Комнина Анемас
  • ќерка --- Комнина Анемас

Теодора починала како вдовица и калуѓерка на 12 мај 1157 година.

НаводиУреди