Темелко Наумов


Темелко Наумов, известен како Темелко Степанцалијата — македонски револуционер, велешки војвода на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Георги Грчев
Роден 1870
Степанци, Велешко  Османлиско Царство
Починал ?

БиографијаУреди

Темелко Наумов е роден 1870 година во велешкото село Степанци, во областа Азот, тогаш под Османлиското Царство. Влегува во ВМОРО и го оглавува комитетот во родното село. Во текот на април 1902 година е уапсен од отоманските власти и затворен во Битола. Во текот на јуни 1905 година станува четник на Панчо Константинов. Во август 1907 година, откако Дачо Јотов и Михаил Чаков го напуштаат Велешко, окружниот војвода Тане Николов се враќа во Велешко и ја подели областа на петмина околиски војводи - на Велко Попадиски, Секула Ораовдолски, Темелко Наумов, Александар Андреев и Милан Змијата. Темелко Наумов се бори активно против српската пропаганда и нејзините чети во Македонија.[1][2]

БелешкиУреди

  1. Аврамов, Стефан Н. „Революционни борби в Азоть (Велешко) и Поречието“, Материали за историята на македонското освободително движение, книга X, Македонски научен институтъ, София 1929, стр. 165.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 165.