Тамара (грузијска кралица)

Тамара ( грузиски: თამარი, транскрибирано како, или; 1166 - 1212 ) била кралица на средновековната грузиската држава (1184-1212 [1] ), ќерка на Георгија кој ја донесе на престолот, дури и за неговиот живот.[2]

Тамара

Во грузиските годишници се вели дека убавината, љубезноста, мудроста, храброста и воената слава на овој владетел привлекле многу европски и азиски велики. Меѓу нив се и синот на византискиот цар Манојло I, војводата Антиохија, Боемунд III, двајцата кнезови на Осетија [б 1] и син на калиф од Шпанија. [б 2] [3]

Тамара била голем покровител и покровител на многу цркви и манастири, привлекувајќи ги монахињите од сите страни. Во хрониките се споменува дека потекнувале од Александрија, Антиохија, Хелада, Македонија, па дури и од Зета.[3]

Нејзиното владеење се смета за златно доба на Грузија. По нејзината смрт, како што велат самите Грузијците, нивното сонце зајде.[3]

Семејно стеблоУреди

Предлошка:Породично стабло

БелешкиУреди

  1. Обојица су умрли од туге пошто им је одрекла љубав.[3]
  2. Одрекао се своје исламске вере ради ње, православне хришћанке. Због тога је био затворен у тамницу у којој је и преминуо.[3]

ИзвориУреди

  1. Г. Острогорски, Историја Византије, Београд 1998, 399
  2. Ростислав Плетњев, Шота Руставели, Српски књижевни гласник, књ., свеска 4, Београд 1939, 218
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Анте Гвозденовић, Кратке путничке биљешке из Крима у Туркменију Средња Азија, Отаџбина. лист за науку, књижевност и друштвени живот, књ., свеска 33-36, Београд 1882, 550

ЛитератураУреди

  • Острогорски, Георгије (1969). Историја Византије. Београд: Просвета. Острогорски, Георгије (1969). Историја Византије. Београд: Просвета. Острогорски, Георгије (1969). Историја Византије. Београд: Просвета.