Тагмата асфалиас

Тагмата Асфалијас (грчки: Τάγματα Ασφαλείας), во превод: Батаљони за сигурност, се грчки паравоени контрачети кои соработуваат со фашистичките окупатори во Втората светска војна.

Вооружени припадници на анти-комунистичките “Батаљони за Сигурност“, сликани со своите жртви.

Формирани се во 1943 година од страна на грчката колаборационистичка влада со цел помагање на окупаторската германска армија, и борба против се помочниот ЕЛАС, воден од КПГ.

По Втората светска војна, Тагмата Асфалијас не се разоружани од грчката влада, туку напротив довооружени се и стануваат едно од орудијата на монархо-фашистичката влада поддржана од англо-американската интервенција во борбата против Демократската Армија на Грција.

Тагматистите извршуваат многу воени злосторства врз недолжното Македонско и грчко население. СНОФ води неколку успешни битки против нив.