Суплементарни агли

Суплементарни агли се два агли чиј збир изнесува 180 степени.

Пар од сумплементарни агли

Доколку аглите имаат еден заеднички крак тогаш нивните надворешни краци формираат рамен агол, односно права. Сумплементот на агол од 135 степени е агол од 45 степени. Сумплементот на агол од x степени е агол од 180 − x степени.

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди