Сузан Хуси (1 јуни 1954 година-19 февруари 2009 година) ― драматург и соосновач од Соединетите Држави, на салата за изведувачки уметности Театар Горила во Тампа, Флорида.

Хуси била родена во Мартинсвил, Индијана и се школувала на Универзитетот во Индијана. Магистрирала англиска книжевност на Универзитетот во Јужна Флорида во 1984 година. Додека ги завршувала студиите, таа се занимавала со дактилографија во компанијата „Aubrey Organics“ од Тампа, стопанско друштво за природна козметика. Таа останала во компанијата, надградувајќи се на потпретседателското место за маркетинг и рекламирање и станала уредник на кварталниот магазин на компанијата Organica. Во 1999 година, таа се омажила за д-р Обри Хемптон, основач и претседател на друштвото.[1]

Во 1990 година, Хемптон и Хуси го основале Театарот Горила за претставување и на општествено свесната драмска работа и на лесната забава. Претставите на Хуси вклучуваат „Плутографија во трговијата со робови“ (1990), „Соблекувалната“ (1993, „<i>Премиера вон Бродвеј</i>“ во 1994 година), „Мали цицачи“ (1997), „Божиќна тројка“ (1998) и „Отровниот бран“ (2000). Во 2002 година, Печатот на Танпашкиот универзитет објавил книга за „Отровниот бран“ и „Соблекувалната.[2]

НаводиУреди

  1. Fleming, John (20 февруари 2009). „Susan Hussey: At Gorilla Theatre, plays go on but one light is gone“. Tampa Bay Times. Архивирано од изворникот на 13 септември 2012. Посетено на 26 септември 2021.
  2. Kenneth Jones (7 април 2000). „Hussey's Toxic Wave Subsides April 9 in Tampa, FL“. Playbill. Архивирано од изворникот на 20 октомври 2012. Посетено на 26 септември 2021.