Суецка криза

Суецката војна е воен конфликт од 1956 година помеѓу Египет од една страна и Израел, Велика Британија и Франција од друга страна. Самиот конфликт се води главно поради одлуката на египетсскиот претседател Гамал Абдел Насар да го национализира Суецкиот Канал. Додека европските сојузници се бореле поради економски причини, Израел во конфликтот влегол за да може да ги спречи арапските гирилци излез од Египет, како и каналот да биде отворен за неговите потреби. Во крајна сметка, конфликтот завршува со исполнување на целите си од страна на Израел, додека Велика Британија и Франција се повлекле под притисок на САД.

Суецка војна
Дел од Арапско-израелски конфликт
1956 Suez war - conquest of Sinai.jpg
Датум 19561957
Место Суецки Канал, Египет
Исход Победа на сојузничките сили и Израел
Завојувани страни

Flag of France.svg Франција
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Велика Британија
Flag of Israel.svg Израел
Команданти и водачи

Flag of Egypt.svg Египет