Сува Река (Дервенска)

река во Тетовско и Скопско, лева притока на Треска
(Пренасочено од Суводолица (река))

Сува Река или Суводолицарека во Тетовско и Скопско, последна лева притока на Треска ја прима спротиводно на 3,9 км од својот влив. Тече крај патот од Тетово за Скопје, во вкупна должина од 22 км. Иако реката го има називот „Дервенска“ како определнциа, таа не тече низ Дервенската Клисура, туку само во начелното географско подрачје.

Сува Река
Други имињаСуводолица
Земја Македонија
Слив
Главен изворкај с. Добарце, Долни Полог
800 м
41°57′00″N 21°04′40″E / 41.95000° N; 21.07778° E / 41.95000; 21.07778
УстиеТреска, с. Глумово, Скопско
275 м
41°58′50″N 21°18′36″E / 41.98056° N; 21.31000° E / 41.98056; 21.31000
Вис. разлика525 м
Сливна повр.164 км2
Физички особености
Должина22 км

ОписУреди

Реката извира над с. Добарце, Општина Желино, на надморска височина од 800 м, а се влива на 275 м во с. Глумово, Општина Сарај.[1] Точната должина од изворот до вливот и изнесува 22,1 км, а минималната должина е 19,4 км, со коефициент на развиеност е 1,14. Вкупниот пад помеѓу изворот и вливот изнесува 525 м а просечниот и изнесува 23,7.

Вкупната должина на водоразделната линија на Сува Река изнесува 64 км, а сливот и зафаќа 164 км2 или 7,9% од вкупната површина на сливот на реката Треска.[1]

ТечениеУреди

Изворот на реката е во месноста Ограде над с. Добарце, меѓу планините Сува Гора и Жеден во Долни Полог. Тече во источен правец, меѓу селата Групчин и Копачин Дол под Жеден, па ги одминува Ново Село и Рогле, каде од десно ѝ се приклучуваат Коваја и Роглевскиот Поток. Тука го заобиколува ридот Марков Ѕид и од лево го прима Изни Дол, а потоа и Постерка кај с. Бојане. Во Скопско кај Бојанското Поле тече северно од селата Ласкарци и Буковиќ, меѓу кои ја добива притоката Паничарска Река. Скопската Котлина минува низ с. Арнакија, па продолжува околу с. Глумово и се влева во Треска кај истоименото вештачко езеро во североисточниот крај на селото.

ДолинаУреди

Долината на Сува Река е преграбенска и има широко долинско дно. Страните на долината кон планините Сува Гора, Осој и Грамада стрмно се издигаат, додека кон Бојанското Поле постепено или пак кон целиот Љубин, каде што има ерозивен отсек од 20-30 м. Во поречјето има абразиони-полигенетски и флувијални површи и тераси.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Димитровска, Олгица (2013). „Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката Треска“ (PDF). Географски разгледи. Скопје: Македонско географско друштво. 2012 (46): 37–49. ISSN 1409-908X.

Координати: 41°58′50″N 21°18′36″E / 41.98056° N; 21.31000° E / 41.98056; 21.31000