Стјепан Месиќ

политичар


Стјепан Месиќ (хрватски: Stjepan Mesić), познат како Стипе Месиќ (Stipe Mesić) — претседател на Хрватска од 18 февруари 2000 година. На изборите од 16 јануари 2005 го добил својот втор мандат. По професија е адвокат. Месиќ е роден на 24 декември 1934 г. во Ораховица, Славонија.

Стјепан Месиќ