Стојка Цекова (12 јуни 1912, Свети Николе - 4 април 1978, Скопје)[1]македонска театарска, филмска и телевизиска глумица. Била член на драмата при Македонски народен театар - Скопје од 1949 до 1978 година.

Стојка Цекова
Роден 12 јуни 1912
Свети Николе, Отоманско Царство
Починал 4 април 1978
Скопје, Македонија Македонија
Познат по улогата во:
Фросина
Понижени и навредени
Мртва стража
Денес треба нешто да се случи
Занимање глумица

Филмографија уреди

Година Филм Улога
1952 Фросина ТВ-филм Метијанка
1958 Мис Стон ТВ-филм
1961 Мирно лето ТВ-филм Верче
1961 Солунските атентатори ТВ-филм
1967 Македонска крвава свадба ТВ-филм Селанка
1967 Павиљон бр. 6 ТВ-филм Дарја
1969 Антица ТВ-филм
1970 Мртва стража ТВ-филм
1971 Понижени и навредени ТВ-филм
1972 Табакерата ТВ-филм Султана
1973 Добра долина ТВ-филм
1973 Новогодишен карусел ТВ-филм
1973 Залез зад езерска земја ТВ-серија Селанка
1974 Кукла ТВ-филм
1974 Подарок ТВ-филм
1975 Волшебното самарче ТВ-серија
1976 Денес треба нешто да се случи ТВ-филм
1977 Дождовито сонце ТВ-филм
1977 Нели ти реков ТВ-филм
1978 Златни години ТВ-филм

Наводи уреди