Столбот на чумата

Столбот на чумата (чешки: Morový sloup) - збирка песни на чешкиот поет Јарослав Сајферт. Првобитно, збирката била објавена во 1968-1970 година, но дефинитивната верзија излегла од печат во 1977 година.

Содржина

уреди

Збирката ги содржи следниве песни:[1]

 • На едно од своите дамнешни предавања
 • Крикот на плашилото
 • Местото на поклонението
 • Каналската градина
 • Столбот на чумата
 • Вртелешката со бел лебед
 • Венче од жалфија
 • Модел
 • Ноќен мрак
 • Часовникот бие од камбаната
 • Птичјите гласови во круните на стеблата
 • Во празната соба
 • Песната на славејот
 • Чадот на марихуаната
 • И збогум

Посебно обележје на книгата е нејзиниот предговор, со наслов „Беа петмина“, напишан од Милан Кундера.[2]

Наводи

уреди
 1. Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014.
 2. Milan Kundera, „Bio ih je pet“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 7-9.