Сталактити и сталагмити

(Пренасочено од Сталагмит)

Сталагмити и сталактити — издолжени форми од разновидни минерали кои се создаваат со растворање од страна на водата која бавно капе. Сталктитите висат како мразулци од таванот или страната на пештерите. Сталагмитите — издгаат од подот на пештерите. Двата вида не мора секогаш да се појавуваат заедно, а кога се појавуваат постојаното продолжување на едната или другата може да резултира со нивно спојување. Доминантен минерал кај овие појави е калцитот (калциум карбонатот) и најголемите форми се јавуваат во пештери кај кои има варовник или доломит.[1]

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 9, стр. 79