Средоземни игри 2001

XIV Средоземни игри
Тунис 2001
Град домаќин Тунис, Тунис
Број на држави 23
Број на спортисти 3.041
Број на спортови 23
Број на натпревари 230
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 15 септември 2001
Стадион Стадион 7 ноември

XIV Средоземни игри се одржаа во Тунис, Тунис од 2 до 15 септември 2001. На игрите учествуваа спортисти од 23 земји, кои се натпреварувале во 23 спортови. Со организацијата на овие игри, Тунис стана првиот и досега единствен град, којшто бил домаќин на две Средоземни игри.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Франција 40 32 50 122
2   Италија 38 59 39 136
3   Турција 33 16 12 61
4   Шпанија 31 26 41 98
5   Грција 28 33 26 87
6   Тунис (домаќин) 19 12 25 56
7   Алжир 10 10 12 32
8   Египет 7 13 17 37
9   Хрватска 6 6 6 18
10   Мароко 6 4 5 15
11   Словенија 5 5 10 20
12   Југославија 3 5 14 22
13   Кипар 1 1 3 5
14   Сирија 0 5 4 9
15   Либан 0 1 1 2
16   Албанија 0 1 0 1
17   Босна и Херцеговина 0 0 3 3
18   Либија 0 0 1 1
Вкупно 227 229 269 725


Надворешни врскиУреди